3 / 4

Daca suntem in UE, trebuie sa jucam dupa reguli europene

Vorbind despre nemultumirile companiilor de leasing legate de legislatia in vigoare, seful companiei de leasing a mentionat ca nivelul provizioanelor este foarte ridicat in Romania si ca ar trebui adaptat standardelor europene.

In sistemul romanesc de contabilitate, nivelul de provizionare este foarte ridicat comparativ cu sistemul IFRS. Societatile de leasing vor sa convinga Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin ALB, asociatia de profil, sa adopte standarde de contabilitate IFRS in ceea ce priveste provizioanele societatilor de leaisng. „Daca suntem in UE, atunci trebuie sa respectam normele europene”, a comentat Sekizyarali.

Apoi, societatea de leasing se confrunta, cu problema reposedarii bunurilor, astfel ca in primele 9 luni ale anului in curs autovehiculele reposedate de societate se ridica la circa 150. Compania a ramas cu 70-80 de autovehicule, iar restul au fost revandute. Pe segmentul de echipamente, societatea a recuperat pana la 10 echipamente. “Toate societatile de leasing cauta sa vanda repede bunurile recuperate pentru pierzi mai mult daca le vinzi mai greu”, a mai spus Sekizyarali.

Nivelul crescut de autovehicule recuperate de toate societatile de leasing au adus pierderi mari dealerilor de masini second hand (SH), detaliaza seful Credit Europe Leasing. “Dealerii de masini rulate inregistreaza pierderi mari in prezent pentru ca toate companiile de leasing au scoase la vanzare autorisme la preturi foarte mici”, a mai spus Sekizyarali.

Cat despre o posibila revenire a pietei, aceasta este posibila in viziunea sefului Credit Europe Leasing in a doua jumatate a anului viitor, insa revirimentul va fi treptat. “Piata isi va reveni, dar sa obtii intr-un timp scurt aceeasi crestere, un profit constant este imposibil dupa o scadere atat de abrupta”, a explicat Sekizyarali.

“Pentru dezvoltatori, lectia crizei a fost una dura, cand aceasta va lua sfarsit inainte de orice investitie oricine se va gandi de 3-4 ori, inainte de aceste turbulente economice-financiare nimeni nu se gandea prea mult, ceea ce a condus spre colapsul din prezent. Apoi, cash-ul va fi administrat cu mult mai multa prudenta si va fi pastrat mai mult timp, pentru ca totdeauna o afacere buna este una care are un nivel al lichiditatii crescut”, a concluzioant Sekizyarali.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri