3 / 5

Mitrache, Bank Leumi: Trecutul ne arata ca bancile nu scad imediat dobanzile

"Riscurile de credit nu sunt mari, dar sunt greu controlabile, insa riscul pe care il vedem noi este acel sistem care ar putea provoca o reactie perpetua la nivelul companiilor si le-ar ingreuna capacitatea de plata. Putine banci de la noi, cele cu cota de piata mare, ar avea capacitatea sa controleze o asemenea situatie", a declarat, pentru Wall-Street, Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Bank Leumi Romania.

Companiile se confrunta cu dificultati, pe de o parte, deoarece vanzarile lor au scazut, iar, pe de alta parte, viteza fluxului de bani din economia romaneasca a incetinit. Statul intarzie sa plateasca banii pe care ii datoreaza companiile, intreprinderile intarzie sa isi achite furnizorii si datoriile la banci, iar reactia se propaga la nivelul intregii economii.

"Decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda este parte dintr-un set de masuri ce trebuie sa conduca la relansarea activitatii de creditare. In trecut au existat si dobanzi de 130% si se acordau credite. Nu cred ca dobanzile scazute vor aduce automat si reluarea activitatii de creditare", a mai explicat seful subsidiarei locale a Bank Leumi, adaugand ca "reducerile din trecut facute de BNR au aratat ca bancile comerciale nu scad dobanzile imediat".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri