Cum arata viitorul? DB versus DC

Cum arata viitorul? DB versus DCPotrivit unui studiu al Allianz Global Investors efectuat pe cele mai mari piete de pensii private europene, Franta, Olanda, Germania, Italia, Elvetia si Marea Britanie, a fost evidentiat faptul ca schemele de economisire de tipul DC prezinta avantaje in ceea ce priveste costurile de functionare.

Studiul arata ca 81% dintre specialisti sunt de parere ca in tarile care au facut obiectul studiului exista tendinta puternica de trecere a schemelor de pensii de la sistemul de Beneficii Definite (DB) la modelul Contributii Definite (DC).

„O majoritate covarsitoare a expertilor (89% in medie) asteapta ca ponderea schemelor DC sa creasca in viitor in cadrul sistemelor de economisire in vederea pensionarii”, se arata in acelasi studiu.

Totodata, in tari ca Marea Britanie, Franta, Italia, Elvetia exista teoria potrivit careia intr-un viitor nu foarte indepartat schemele DC vor fi net dominante, iar la aceasta data ele reprezinta aproximativ o treime din schemele de pensionare din regiune, potrivit unui studiu realizat in toamna acestui an de catre EFRP (Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii).

Tendinta de trecere de la schemele BD catre cele DC se explica in primul rand prin costuri. Schemele DC prezinta avantaje in acest sens, fiind totodata mult mai predictibile in vederea alcatuirii bugetelor sponsorilor acestor scheme.

Desi schemele DB sunt inca importante in sistemele de pensii ale multor tari, pietele cercetate in vederea studiului arata ca acestea sunt din ce in ce mai putin accesibile noilor participanti in favoarea schemelor DC.

Multinationalele vor fonduri de pensii paneuropene. Tot scheme DC

Multinationalele vor fonduri de pensii paneuropene. Tot scheme DCIn cadrul aceluiasi studiu se explica si faptul ca se resimte nevoia unor fonduri de pensii pan-europene si desi autorii acestuia explica ca nu s-a ajuns la niciun consens, 70% dintre specialistii chestionati sunt de parere ca aceasta cerere vine, in special, din partea multinationalelor.

Daca acest lucru se va intampla si vor exista planuri de pensioanre paneuropene, schemele de economisire vor fi, de asemenea, de tipul DC, in medie 82% dintre experti sunt de aceasta parere.

„Majoritatea (76%) expertilor cred ca o piata paneuropeana a fondurilor de pensii va lua nastere doar dupa modificari in legile privind piata muncii si fiscalitatea in cadrul statelor membre”, specifica studiul.

Daca acest lucru se va intampla, un numar foarte mare de experti sunt inca indecisi, in timp ce 39% cred ca aceasta schimbare va avea loc. Studiul mai spune ca expertii olandezi sunt cei mai optimisti in dezvoltarea fondurilor de pensii pan-europene.

Criza accentueaza tendinta de trecere spre schemele DC

Criza accentueaza tendinta de trecere spre schemele DCPotrivit specialistilor consultati, tendinta de trecere la schemele DC a fost accentuata si de criza financiara mondiala, acest context nefavorabil contribuind totodata semnificativ la cresterea importantei elementelor de protectie in cadrul sistemelor de pensii.

Din studiu reiese ca, la nivelul celor 6 tari incluse in studiu, specialistii sunt de acord cu aceasta opinie in proportie de 64%, iar in Marea Britanie 90% si in Elvetia 75% dintre specialisti sustin aceasta opinie.

Un alt efect al crizei este, in opinia autorilor studiului si participantilor la acesta, intarirea mecanismelor de protectie a participantilor, 76% dintre cei chestionati cred ca managementul riscului investitional va deveni un subiect extrem de important in cadrul schemelor DC spre care se tinde.

Ca mijloace de protectie a activelor detinute de participanti, cel mai des au fost folosite sistemele multifond. De asemenea, au fost introduse mecanisme de monitorizare permanenta a adecvarii portofoliilor la tinta de venituri estimata initial sau utilizarea unor strategii de protectie a activelor impotriva inflatiei.

Expertii in domeniu mai arata ca pentru optimizarea functionarii schemelor DC sunt necesare reforme pe baza schimbarilor aduse de criza si implementarea unor mecanisme de autoinrolare pentru a suplini lipsa de educatie si interes a noilor participanti.