3 / 4

Mari invingatori si mari invinsi

In anul listarii, care se va realiza in mai putin de 6 luni, Bursa porneste la drum cu un suflu nou. “Un moment crucial”, spuneau brokerii prin culisele AGA.

Desi si-a depus candidatura la presedintie pe ultima suta de metri, intr-un moment in care unii sperau si altii deja regretau ca Farmache se va retrage de tot de la Bursa, presedintele s-a transformat in cel mai mare invingator al zilei.

Dupa victoria zdrobitoare, Stere Farmache a incheiat AGA si cu un Consiliu, despre care se spune ca sunt in majoritate oameni din echipa sa.

“Voi discuta cu ei si vom stabili cele mai importante repere, dar inca nu va pot spune nimic”, declara Farmache la finalul celor 15 ore.

De cealalta parte, marii invinsi au fost in primul rand brokerii tineri, cu viziune si idei, care ar fi putut schimba ceva in Bursa.

“A fost o experienta pentru mine si am invatat ca nu am ce cauta aici. Din pacate, Bursa este doar o imitatie a mediului politic, cu jocuri de culise si intelegeri intre echipe. Sper, si cred ca acum este cel mai important lucru, ca acesti oameni sa faca ceva pentru bursa noastra, pentru ca daca vom continua in acelasi ritm, ea va disparea”, declara unul din candidatii scosi din cursa spre final, cu un procentaj relativ bun, in ciuda neapartenentei sale la niciunul din grupuri.

Tot in categoria marilor invinsi intra si fostii membrii ai consiliului, care nu au mai fost alesi: Ovidiu Sergiu Pop, Adrian Manaila, Dana Mirela Ionescu sau Rares Nilas.

Insa, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si fost vicepresedinte al BVB, este cel mai mare perdant al serii. Dupa ce a pierdut presedintia la o distanta importanta de castigator, Paul nu a reusit sa intre nici in Consiliu. O lovitura importanta pentru un apropiat si un sustinator al Bursei.

Oricat a incercat sa nu piarda, votul actionarilor, influentat sau nu de grupuri de interese, echipe sau discutii interne, si-a spus cuvantul.

Cel care pana acum avea un loc in Consiliu asigurat prin statut a parasit AGA fara sa simta gustul victoriei. “Sunt bucuros ca nu sunt intr-un asemenea Consiliu”, a declarat Dan Paul la final.

Bursa a bifat inca o AGA istorica, asa cum se intampla o data la 10 ani. Doua mari concluzii vor domina mentalul celor prezenti.

Astfel, desi ar trebui sa fie o institutie de elita, BVB a aratat ca imita si importa obiceiurile din mediului politic, cu negocieri, intelegeri si jocuri de culise. Insa, doar timpul si realizarile celor alesi vor decide daca noul Consiliu este sau nu demn de emblema capitalismului romanesc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri