7 / 13

Simionescu: Ne-am concentrat pe business si am uitat pentru ce ne-am zbatut

Brokerul Adrian Simionescu (foto) isi aminteste ca acum 15 ani, multi dintre cei care au fost implicati in fondarea pietei vedeau in BVB o piata de referinta in regiune, datorita potentialului ridicat, a pozitiei foarte bune, a unor viitori emitenti interesanti si a pozitionarii pe un drum bine stabilit spre structurile nord-atlantice si spre comunitatea europeana.

“Exista potential, insa noi nu ne-am miscat deloc. Politicul a impiedicat dezvoltarea pietei, pentru ca nu au vazut sau nu au inteles rolul unei burse dezvoltate in Romania. Dar este si vina noastra, pentru ca ne-am concentrat prea mult strict pe business-urile noastre generatoare de profituri, fara sa ne mai gandim la un termen mai lung. Cand am vazut ca avem mecanisme care mergeau, am uitat pentru ce ne-am zbatut la infiintarea pietei si nu ne-am mai preocupat sa aducem noi emitenti”, crede Simionescu.

El crede ca in anii urmatori situatia se va schimba, pentru ca informatia circula mai repede acum si politicienii ajung la mai multe informatii despre bursa, iar generatiile se schimba, si din urma vin oameni bine pregatiti. Mai mult, si emitentii incep sa inteleaga ce inseamna bursa.

Pentru primul broker al bursei moderne, cea mai mare satisfactie este partea de inceput, acel efort conjugat, acel entuziasm major care i-a determinat sa se concentreze pe infiintarea bursei, intr-o perioada in care statul domina economia si sectorul privat abia incepea sa se dezvolte.

“Gandindu-ne la faptul ca erau putine companii private si noi am contribuit la constituirea singurului mecanism pur capitalist, acest lucru ramane de departe cea mai mare satisfactie”, afirma Simionescu.

O alta implinire a sa este ca a rezistat atat in piata, in ciuda desfiintarilor de companii, a dificultatilor si a migratiei multor oameni din domeniu. “Nu am de gand sa parasesc niciodata piata de capital, oricat de potrivnica pare uneori”, spune managerul.

La capitolul regrete, Simionescu mentioneaza faptul ca piata nu a ajuns niciodata acolo unde si-a dorit, ca rolul sau in economia romaneasca nu a fost niciodata inteles si ca politicienii au intervenit favorabil pentru bursa de prea putine ori.

Regretele sunt mai mici comparativ cu satisfactiile si, pentru ca sunt o fire optimista, consider ca fara provocari si dificultati, nici implinirile nu ar fi fost pe masura”, adauga managerul Vienna Investment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri