“In ultimii zece ani, pe piata a venit marfa noua. Scepticii ar putea spune ca mare parte din aceasta marfa noua sta tezaurizata in conturile fondurilor de pensii, insa oricum ar fi, fata de 2008, avem o gama mult mai larga de unde putem alege. Si totusi, nivelul de penetrare al pietei de capital este inca departe de ce ne-am dori. Cel mai probabil, piata de capital nu a reusit inca sa isi faca public mesajul. Cum depozitele bancare ating record dupa record, marfa este diversificata, mai trebuie doar sa facem public rolul si potentialul investitei in actiuni listate la Bursa”, mentioneaza Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere financiara Prime Transaction.

Capitalizarea free-float-ului (actiuni care se tranzactioneaza liber – care nu se afla in portofoliul unui mare investitor) companiilor din BET este in prezent de 2,8 ori mai mare decat era la finalul lui septembrie 2008, potrivit calculelor realizate de firma de brokeraj. Cresterea capitalizarii a avut in principiu trei factori: avansul inregistrat de Banca Transilvania: capitalizarea TLV a crescut de 4 ori (+8,3 miliarde lei), includerea Romgaz in BET (capitalizarea SNG este de 12,1 miliarde lei) si includerea Fondului Proprietatea in BET (capitalizarea FP este de 8,2 miliarde lei).

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Agerpres