3 / 5

Modelul din Australia

Programul Prima Casa a fost implementat prima data in lume in vara anului 2000, in Australia, sub denumirea “The First Home Owner Grant (FHOG)” si presupune acordarea unei subventii de pana la 7.000 de dolari pentru cei care isi cumpara prima casa si ideplinesc anumite criterii.

Pentru acest program, cumparatorul trebuie sa fie o persoana fizica, cu varsta peste 18 ani, care nu a detinut si nici nu detine o proprietate privata. De asemenea, trebuie sa fie cetatean al Australiei sau rezident permanent si sa locuiasca pentru o perioada continua de un an in acea proprietate.

In plus, trebuie sa motiveze intersul pentru proprietatea pentru care doreste sa obtina subventia. Evident, nici cel care aplica la un astfel de program si nici partenerul sau nu trebuie sa mai fi aplicat alta data la un program similar.

Guvernul australian a suplimentat programul FHOG cu inca un program asemanator, numit “First Home Owner Boost (FHOB)”. Acest program se adreseaza cumparatorilor care au aplicat pentru primul program, FHOG, in perioada 14 octombrie 2008 - 30 iunie 2009.

Astfel, potentialul cumparator al unei locuinte deja construite poate primi o subventie de inca 7.000 de dolari, astfel incat sa obtina un total de 14.000 de dolari. In cazul unui cumparator interesat de o locuinta aflata in constructie, se acorda o marire de 14.000 de dolari, astfel incat suma totala sa ajunga la 21.000 dolari.

Programul First Home Owner Boost (FHOB) urma sa expire la sfarsitul acestei luni, insa guvernul a anuntat la jumatatea lui mai ca il va extinde cu inca sase luni. Pana la sfarsitul lunii martie, circa 59.000 de persoane si-au cumparat prima casa prin acest program.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri