Vlad Dinu este la prima vedere un licean obisnuit, de la I.L. Caragiale, insa dezinvoltura si pasiunea pe care o transmite atunci cand vorbeste despre reformarea educatiei il fac special. De altfel, Vlad si cativa colegi de liceu au realizat deja, din clasa a X-a, o aplicatie care ar putea revolutiona modul de predare si experienta de invatare a tuturor liceenilor, intr-un proiect sustinut de Junior Achievement. Aplicatia a intrat in atentia unor investitori americani.

Vlad spune cu sinceritate ca, desi educatia nu este un domeniu la fel de banos, se gandeste serios sa isi faca o cariera in acest domeniu, la indemnul pasiunii si a necesitatii de a schimba ceva in sistem. Prezent in emisiunea WALL-STREET 360 dedicata Raftului cu Afaceri, Vlad Dinu a povestit despre aplicatia SmartRead, dar si despre cursurile pe care le vede necesare in programa de liceu.

"As introduce in programa de liceu cursul esecului. Mi se pare ca noi nu intelegem esecul. Suntem invatati ca trebuie sa luam zece, sa facem asta ca sa nu dam gres. Dar, cand gresesti inveti ceva. Insa, daca atunci cand gresesti crezi ca s-a sfarsit lumea, nu inveti nimic din experienta respectiva", spune Vlad.

Cum functioneaza aplicatia SmartRead

Aplicatia SmartRead se adreseaza atat elevilor, cat si profesorilor, iar beneficiile ei se transpun intr-o crestere cu 30% a performantei la invatare. Practic, editurile sau profesorii pot crea pdf-uri pe orice teme din programa, pdf-uri pe care elevul le citeste si cand ajunge la o anumita pagina, predefinita, primeste un pop-up cu intrebari. Daca elevul raspunde corect la un numar de intrebari, poate sa treaca mai departe. Daca nu, este intors la ultimul checkpoint de care a trecut, acesta fiind un sistem de gamification care ii atrage pe elevi.

"Ne-am dorit sa fie un ecosistem, sa conecteze elevul cu profesorul si am plecat si de la ideea ca profesorul trebuie sa aiba un ajutor in personalizarea lectiilor, pentru ca o lectie buna este cea care se adreseaza fiecarui elev in parte. Oferim posibilitatea profesorilor sa isi creeze propriile carti SmartRead, sa puna propriile intrebari si sa evalueze rezultatele elevilor", a afirmat Vlad.

Surprinzator, insa, cei 4 elevi care au creat aplicatia (echipa TechEd) nu au colaborat pe zona de programare sau IT cu profesorii de pe domeniu, pentru ca - recunoaste Vlad - informatica care se invata in liceu nu te ajuta in viata reala daca vrei sa devii programator. Cursul de educatie antreprenoriala din clasa a X-a i-a ajutat, insa, cel mai mult.

Am observat ca romanii, in general, nu stiu sa creeze viziunea si conceptul in jurul produsului pe care il vand. E parte din cultura de business care lipseste la noi.

"Problema este ca acest curs de antreprenoriat nu este intotdeauna tratat cu seriozitate, dar noi am avut norocul sa avem o profesoara super buna, care s-a implicat mult in proiectul Junior Achievement. In alte licee, insa, antreprenoriatul este o ora in care te joci sau nu mergi la ea".

Vlad spune ca profesorii mai tineri au primit foarte bine aplicatia, feedback-ul fiind pe ansamblu pozitiv, dar profesorii mai in varsta prefera in general sa ramana la traditionalul sistem de pix si foaie.

Am muncit o groaza la aplicatie. Practic, noi nu am avut vacanta de vara. Jumate de vacanta am lucrat la noi la birou, iar restul la biroul Junior Achievement.

Tinerii au avut si primele discutii cu investitorii, o companie americana fiind interesata de cumpararea aplicatiei, dar cu modificarea ei in directia training-urilor pentru corporatii. Intrucat o aplicatie dedicata mediului academic nu este in general usor de monetizat, Vlad si echipa si-au dorit sa obtina o suma anuala din partea asociatiilor de parinti din licee, in sensul ca fiecare parinte sa plateasca o suma relativ mica, astfel incat elevul sa aiba acces la aplicatie si sa obtina performante mai bune la scoala.

Intra in Raftul cu Afaceri si descopera cat mai multe idei de afaceri profitabile.

Echipa TechEd a castigat un grant de 3.500 dolari din partea Junior Achievement si a primit consultanta in dezvoltarea proiectului, dar si lectii de mentorat in ceea ce priveste prezentarea afacerii, cum sa gestioneze mai bine banii afacerii. Proiectul lui Vlad &Co a beneficiat la Junior Achievement si de incubatorul BIZ Factory, unde liceeni au primit consultanta din partea antreprenorilor si au participat la webminarii despre proiecte de succes, promovare sau management financiar.

Dupa SmartRead si dupa experienta cu Junior Achievement, mi s-au deschis multe porti, dar nu stiu inca pe care sa intru.

Victor Dumitrache Junior Achievement

"As recomanda tinerilor care vor sa inceapa o afacere sa renunte la frica si sa nu se teama de esec, pentru ca din esec inveti ceva", a subliniat si Victor Dumitrache (foto), manager de programe Junior Achievement Romania.

De programul Junior Achievement au beneficiat anul trecut 280.000 de elevi din toata tara, toate programele fiind de tipul "learning by doing". In programele de educatie antreprenoriala, elevii vin cu o idee de afaceri, dezvolta un plan cu afaceri si merg chiar mai departe: isi testeaza produsul sau serviciul pe piata.

Vlad Dinu si colegii sai au castigat la competitia Compania Anului 2015, organizata de Junior Achievement Europe, la Berlin, premiul Alumni Leadership Award, pentru start-up-ul lor SmartRead. Echipa TechEd (foto jos), coordonata de profesoara Mihaela Gavanescu, a fost una dintre cele 37 de echipe de liceeni ce au concurat in finala europeana. Echipele si-au prezentat proiectele de business in fata unui juriu format din personalitati internationale din mediul de afaceri si din cel academic.

Sursa foto: Andrada Mihailescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri