Remus Borza, seful Euroinsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a vorbit in emisiunea WALL-STREET 360 despre viitorul companiei, momentul optim al listarii pe bursa si piata de capital romaneasca.

Borza a explicat ca Hidroelectrica se putea lista si anul trecut, se poate lista si acum pentru ca nu exista impedimente de natura legala, nici constrangeri legislative care sa impiedice listarea si in insolventa.

“Dar acesta este un scenariu mai degraba ipotetic si care oricum a fost abandonat. Dupa unii, foarte rigurosi, asa in insolventa nu puteam sa dam nici dividende anul trecut si totusi am dat dividende de vreo 200 milioane de euro pentru exercitiul financiar 2014. Hidroelectrica n-ar trebui sa dea luna viitoare dividende nici pentru 2015 dar o va face. Iata, in insolventa, am dat 400 milioane de euro dividende actionarilor”, a declarat Borza, la emisiunea “Dezvoltarea pietei de capital”, sustinuta de Fondul Proprietatea.
Fondatorul Euroinsol a mai spus ca toti decidentii au convenit ca listarea companiei se va face dupa iesirea din insolventa, care mai este conditionata de solutionarea celor 75 de contestatii la masurile administratorului judiciar luate in primele trei luni ale insolventei din 2012.

“In acest moment sunt solutionate 71 de contestatii. Asteptam pronuntatarea la inca doua. Deci au mai ramas inca doua contestatii, in 12 sau 14 mai. La acel moment, Hidro poate sa iasa din insolventa”, sustine Borza.

In opinia sa, cel mai sanatos pentru companie este sa se astepte solutionarea irevocabila a contestatiilor.

“As prefera sa nu ne hazardam, ca in iunie 2013, si sa asteptam deciziile irevocabile. Exista nu risc sa ne facem de ras pe toata planeta, daca Hidroelectrica s-ar intoarce pentru a treia oara in insolventa. Nu inteleg de ce tehnocratii de la Ministerul Energiei se grabesc, ar trebui sa fie mandri de rezultatele remarcabile si sa dea exemplu managementul Hidro, care este cel mai prost platit din tot portofoliul”.

Daca ultimele contestatii vor fi solutionate, compania poate iesi din insolventa in mai iar listarea este pregatita. In 2013 a fost selectat consortiul de intermediari, format din Morgan Stanley si Raiffeisen, iar Horvath & Partners este consultantul in vederea elaborarii documentatiei si proespectului. De asemenea, Salans-Dentons este consultantul juridic iar de auditul tehniz este compania Harza, din Statele Unite.

De asemenea, Borza spune ca exista si o structura interna care lucreaza pentru IPO si ca se asteapta hotarare de guvern prin care sa aprobe componenta comisiei inter-ministeriale.

.
“Hidroelectrica nu a dormit in perioada celei de-a doua insolvente. Termenul anuntat de noi, noiembrie 2016, ramane fezabil. Dar listarea poate fi facuta si in februarie-martie 2017, important este ca am intrat in linie dreapta si ca suntem pregatiti pe deplin”.

Prin listarea Hidroelectrica, Bursa are sansa de a nu mai fi “Cenusareasa”

Remus Borza, seful EuroInsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune ca si-a dorit ca listarea companiei sa se faca exclusiv la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a sustine piata de capital romaneasca.

“Eu mi-am dorit o listare exclusiv la BVB, este o companie romaneasca si trebuie sa fie pe bursa romaneasca. Sa fie clar, pentru Hidroelectrica, orice investitor vine si in Burkina Fasso, si in Tirana, pentru ca e o companie unica in lume. Doar prin aceasta listare BV are o sansa de a se upgrada de la statutul de Cenusareasa, de bursa de frontiera la o piata emergenta”, mai spune Borza.

In emisiunea WALL-STREET 360, Borza a criticat conducerea Bursei de Valori Bucuresti, care ar trebui sa fie mai activa in atragerea de companii private.

“Marii specialisti, expatii de la BVB care isi iau o caciula de bani de la luna la luna ar trebui sa fie ceva mai implicati, sa dea dovada de mai multa mobilitate. Ei vor sa isi imbunatateasca indicatorii doar pe spinarea companiilor statului. De 3 ani doar asta fac, stau cu miloaga pe la usa ministrului Energiei sau a guvernului : <<hai ma, mai listeaza-mi si mie o companie>>. Ati vazut in ultimii 3 ani o companie privata listat la BVB?”, a declarat Remus Borza.

Anul trecut, reprezentantii Guvernului declarau ca iau in calcul sa listeze Hidroelectrica atat la Bucuresti, cat si la Londra.

Insa, Borza spune ca sunt suficiente motive ca listarea sa fie doar la Bucuresti, fiind o oportunitate uriasa pentru piata locala.

“Investitorii vor veni, sunt disperati sa se intample odata aceasta listare, pentru ca Hidroelectrica nu este o gogoasa umflata ca alte companii energetice din tara. Cred ca putem obtine la listare intre 500 si 700 milioane euro. Pretul corect este de 10-15 ori EBITDA iar in ultimii 3 ani, acest indicator a fost de 500 milioane lei”.

Borza subliniaza ca romanii au un oarecare complex economic, vizibil la nivel de natiune, inca din istorie.

“Am dezvoltat acea filosofie paguboasa <<capul plecat, sabia nu il taie>>. Noi nu am fost niciodata expansivi, ne-am retras in munti, am otravit fantanile si ne-am lasat nevestele si mamele sa tina piept navalitorilor. Avem acelasi comportament si din punct de vedere economic, nu vrem sa deranjam. Stam intr-o piata care este din ce in ce mai paupera. Adevaratii investitori in Romania sunt milioanele de capsunari care au plecat de aici si care au bagat miliarde de euro in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri