De profesie inginer de aviatie, Liviu Tudor a intrat in business in anul 1990, cand a inceput sa importe calculatoare din Singapore. Acum este cel mai mare proprietar roman de birouri si unul dintre cei mai mari jucatori de pe acest segment de piata.

L-am intalnit pe omul de afaceri Liviu Tudor la pranz in restaurantul JW Steakhouse din hotelul Marriott, unul dintre cele mai bune localuri de profil din Capitala, care in plus este foarte aproape de biroul antreprenorului. Intr-o zi de inceput de ianuarie, cand inca se mai simtea "mirosul" vacantei de Sarbatori, restaurantul era destul de linistit asteptandu-si clientii la pranz. La ora 13:00, Liviu Tudor paseste punctual in separeul restaurantului si se aseaza zambitor la masa. Rezolutii de business pentru noul an nu are, nu a fost niciodata adeptul unor astfel de practici, insa intra in 2014 cu businessul la capacitate maxima dupa un 2013 bun, in care multe din contractele de inchiriere din parcurile de birouri Novo Park si West Gate, detinute de omul de afaceri prin intermediul companiei Genesis Development, au fost prelungite.

Companii precum WNS, Dacia Renault, Ericsson, Carestream Health, UniCredit Business Integrated Solutions si Societe Generale si-au extins spatiile ocupate cu o suprafata totala ce depaseste 13.000 mp. De asemenea, au fost prelungite o serie de contracte de inchiriere in West Gate si in Novo Park. Companiile HP, Grupul Garanti, Siemens, Panasonic, Accenture si PPD Romania au prelungit cu cinci pana la zece ani contractele de inchiriere, suprafata totala ocupata de acesti chiriasi fiind de aproape 50.000 mp.

Liviu Tudor

Pana sa ajunga in imobiliare insa, omul de afaceri a avut "opriri" in industria materialelor de constructii, in domeniul industriei alimentare, cel al comunicatiilor si in retailul de electronice - acolo unde a inceput calatoria sa ca antreprenor, imediat dupa caderea regimului comunist.

Inceputurile in bussiness – „Pur si simplu, la 29 de ani, am luat avionul din Bucuresti si m-am oprit in Singapore”

Originar din Piatra Neamt, Liviu Tudor a demarat primul business in Bucuresti la inceputul anilor ’90: a importat calculatoare din Singapore. Cum a identificat aceasta oportunitate? “Nici nu va imaginati deschiderea pe care o generase inventarea calculatoarelor personale la finalul anilor ’80. Aceasta deschidere adaugata deschiderii tarii, dupa caderea regimului comunist, era o chestiune fabuloasa pentru ingineri. As fi vrut sa o compar cu aparitia iPhone-ului, care a fost o revolutie, dar la noi era o dubla revolutie: intrarea intr-o noua era economico-sociala si inventia calculatoarelor personale. Eu am fost calculatorist inca din facultate, iar pana atunci lucram cu Independent si Coral, niste calculatoare facute in cooperare cu americanii, calculatoare mari tinute in sali speciale. Nu trebuia sa creezi oportunitati, era o sete fenomenala de electronice”, povesteste Tudor.

Acest business a favorizat si prima iesire din tara a inginerului de aviatie: in Singapore, locul de unde erau importate calculatoarele. “Avea Tarom cursa spre Singapore si, pur si simplu, la 29 de ani, am luat avionul si m-am oprit acolo”, isi aminteste Tudor. Distributia in tara era B2B iar clientii erau firme care doreau sa isi faca contabilitatea utilizand PC-uri. “Abia aparuse legea 54 care permitea infiintarea intreprinderilor private. Erau 22 milioane de romani si 22 milioane de SRL-uri in Romania. Toata lumea facea comert. Erau importuri de tot soiul de produse. Aveam o tara cu magazine goale, toate produsele erau uniforme, standardizate- nu existau branduri”, spune Tudor.

Cu primii bani castigati din importul de calculatoare a replicat modelul, astfel totul a fost reinvestit, iar businessul a functionat pana la jumatatea anilor ’90, cand omul de afaceri a sesizat o alta revolutie - cea a comunicatiilor prin satelit.

Atunci a infiintat DigiCom, o firma de comunicatii prin satelit care avea acces la o tehnologie aflata mult timp sub embargo pentru tarile din blocul comunist. “Am construit bancilor retele private de comunicatii. Pe vremea aceea nu exista nicio comunicare de date, iar aceste retele erau un mare pas inainte pentru banci si, la vremea respectiva, un pas urias in comunicatii”, a declarat Tudor.

Bancile cu care lucra DigiCom nu au supravietuit insa, iar in comunicatii s-au format alte retele - cei doi mari operatori de telefonie mobila intrau in piata ceea ce a dezvoltat domeniul cu o viteza fenomenala.

“IT&C-ul nu este pentru un antreprenor local, era nevoie de foarte multi bani, iar viteza de dezvoltare era gigantica. Atunci cand marii operatori au inceput dezvoltarea, ritmul era urias si nu puteai tine pasul”, isi aminteste Liviu Tudor.

Reconfigurarea zonelor de business: In ce domenii poate ramane un antreprenor local?

Chiar daca acest business nu a supravietuit, DigiCom a reprezentat un pas prin care Liviu Tudor a ajuns in lumea imobiliarelor.

“Prin DigiCom am ajuns in imobiliare pentru ca asa am cumparat IIRUC. Am descoperit ca sunt in imobiliare pentru ca achizitionasem infrastructura imobiliara a IIRUC”, spune antreprenorul.

IIRUC era o intreprindere de service pentru calculatoare, care avea inca de pe atunci sedii in toata tara si prin care omul de afaceri se gandea sa dezvolte o firma de comunicatii nationala. Planurile sale de a duce businessul de comunicatii la nivel national au luat un alt curs in momentul in care a descoperit ca un antreprenor local nu poate face fata luptei cu marii jucatori din IT&C.

“Atunci am reconfigurat toate planurile de afaceri pornind de la intrebarea «ce poate face un antreprenor local?». Initial gandisem businessurile in jurul a ceea ce este cel mai important pentru romani: sa aiba o casa, unde cumparasem deja producatorul de materiale de constructii Prefabricate Vest; sa aiba mancare, pentru ca ani de zile suferisera de magazine goale, asa ca am investit in industria alimentara, in doua fabrici de ulei si, in plus, aveam businessul din comunicatii. M-am intrebat in ce domenii poate ramane un antreprenor local. In industria producatoare de ulei de floarea-soarelui era imposibil, pentru ca este o industrie unde daca nu esti miriapod - sa existi cu fabrici in diversele bazine ale lumii in care se produce floarea-soarelui - din cauza capriciilor vremii erai expus la ani buni si ani prosti si daca nu aveai prezenta globala nu puteai face fata. In IT&C, din nou, nu puteam face fata pentru ca viteza de schimbare a tehnologiei era uriasa, iar investitiile erau gigantice”, spune Liviu Tudor.

Omul de afaceri a hotarat astfel sa ramana in industriile in care un localnic este important.

“Am intrat in industria de materiale de constructii, comunicatii si ulei, iar la un moment dat am constatat ca trebuie sa ies si am facut exit-uri rezonabile. IIRUC functioneaza si astazi, fabricile de ulei le-am vandut catre liderul mondial, iar partea de materiale de constructii inca lucreaza”, subliniaza Tudor, cand suntem intrerupti timp de cateva minute pentru a ni se prezenta boardul cu diferite tipuri de carne de vita.

Comandam fara graba si in timp ce asteptam preparatele Liviu Tudor ne povesteste cat de importante sunt aceste puncte de inflexiune pentru in investitor. “Poti gresi, dar daca persisti in greseala poti iesi de pe traiectorie”.
Despre domeniile in care a ales sa ramana in continuare, Liviu Tudor ne arata calculele simple pe care si le-a facut la acea vreme.

“Spre exemplu, in constructii, teoria este simpla: trasezi un cerc cu raza de 200 de km cu centrul in locatia fabricii, iar asta e piata ta. Ca atare, elementul local era fundamental in marketare si distributie. Fabrica a mers exceptional. Merge si astazi, doar ca acum, constructiile nefiind pe dezvoltare, functioneaza la parametri minimi”, spune Tudor.

IIRUC Service functioneaza, de asemenea, si acum, avand acelasi obiect de activitate: reparatii de calculatoare, imprimante si case de marcat. Are circa 300 de angajati si este singura retea nationala de service pentru echipamente electronice B2B.

In cladirea IIRUC din Brasov exista in prezent centrul national de perfectionare a personalului propriu, iar in Bucuresti, pe platforma IIRUC, a fost dezvoltat parcul de birouri Novo Park.

Fabricile de ulei Muntenia din Bucuresti si Interoil din Oradea au fost vandute liderului mondial, Bunge.

lunch liviu tudor

Antreprenoriatul este un fel de a trai

Ca orice antreprenor, si Liviu Tudor a facut greseli si considera ca cea mai mare greseala a fost faptul ca nu si-a ascultat sotia, pe care o descrie ca fiind un manager mult mai bun decat el, atunci cand a luat anumite decizii de business. “Am invatat sa o ascult”, spune omul de afaceri, zambind.

Liviu Tudor marturiseste ca munceste destul de mult, dar nu din obligatie. "Intotdeauna am muncit mult, ca elev, ca student - dar nu din obligatie - pur si simplu, munca intensa este un fel de a fi. Antreprenorii nu lucreaza pentru ca vor sa faca bani, ci pentru ca este un fel de a trai. Munca intensa si interesanta - asta este antreprenoriatul", considera Tudor.
Ai o idee interesanta, intelegi cum poate fi pusa in practica, faci rost de resurse si pompezi efort, asa ar descrie Liviu Tudor antreprenoriatul.

"Antreprenorul este acel om care descopera o oportunitate si, in contextul resurselor pe care le are reuseste sa puna in practica un plan de afaceri cu atingerea scopului propus. Antreprenorul este un rezolvitor de probleme. Cu cat problema este mai grea sau domeniul mai complicat, cu atat antreprenorul are mai multa amploare. In esenta, antreprenorii sunt matematicieni, chiar daca nu au studii de specialitate. Rezolva probleme, operand cu niste reguli intr-un context dat pentru a gasi solutia. Asta face un antreprenor. Ca si in matematica, exista o infinitate de solutii si trebuie sa o gaseasca pe cea optima. Cu cat te apropii mai mult cu solutia ta de cea optima, cu atat esti mai de succes", spune Tudor.

Despre sine ca manager, Liviu Tudor spune cu sinceritate ca nu se considera un manager grozav.

"Nu sunt un manager grozav. Sunt mai degraba antreprenor, nu am valentele de a forma, intretine si dezvolta echipe pe care un manager ar trebui sa le aibe. Sotia mea insa, este un manager innascut. Si managementul ca si antreprenoriatul este o chestiune de talent", considera Tudor.

Liviu Tudor

Ce ar astepta de la cei doi copii ai sai, ca antreprenori? "Nu stiu daca au talent de antreprenoriat. Daca vor avea dorinta sa o faca, este foarte bine. Nu-i indemn sa faca antreprenoriat. Astept sa isi urmeze drumul: daca au un talent, atunci sa mearga pe drumul respectiv. Ce mi-ar placea sa invete de la mine sunt reguli de viata care nu tin de antreprenoriat. Tin de bunul simt, de a intelege viata si legile vietii. Mi-as dori sa preia de la noi echilibrul", spune Liviu Tudor.
Avand in vedere ca omul de afaceri nu vrea sa impuna propriul drum fiilor sai, Tudor spune ca o succesiune catre fiul cel mare, in varsta de 17 ani, se va face doar daca lui i-ar placea, insa momentan este prea mic.

Management si corporatizare

Cum se transforma insa businessul? "Suntem in plin proces de transformare. Am adus consultanti englezi, dintre care unul permenent, in vederea corporatizarii - pasul natural dupa 24 de ani de economie de piata pentru toti antreprenorii este sa gaseasca formulele de viitor pentru ca timpul lucreaza impotriva lor. Ca atare, am inceput acest proces", a spus Tudor.

Ce mandat au consultantii? "Trebuie sa cream structuri, guvernanta corporatista si sa facem in asa fel incat firma sa depinda cat mai putin de fondatorii ei, eu si sotia mea. Orizontul de timp este de doi-trei ani. De vreo patru-cinci ani tot incerc sa fac aceasta transformare si am trecut prin diverse formule", a adaugat Tudor.

Imobiliarele, nucleul businessului

Nucleul businessului omul de afaceri este in prezent in imobiliare. Liviu Tudor detine 150.000 mp de spatii de birouri in Bucuresti si cel mai important campus studentesc privat din Capitala.

Am aflat deja de la omul de afaceri ca primul contact cu piata de real estate a venit la achizitionarea IIRUC, companie cu un bogat portofoliu de real estate.

“Aveam fabrica Prefabricate in Militari si in curte am dezvoltat West Gate, iar la IIRUC am dezvoltat Novo Park. Dupa ce am vazut primul parc de birouri din Bucuresti, Iride, mi s-a parut o linie de business interesanta si am inceput dezvoltarea Novo Park in aceeasi zona. Apoi, prin pasi succesivi, am dezvoltat cladire cu cladire, incheind preinchiriere cu preinchiriere”, spune Tudor.

Omul de afaceri detine circa 150.000 mp de birouri in parcurile de birouri Novo Park si West Gate, iar rezerva de teren ii permite sa mai construiasca inca o suprafata similara, dar o va face doar in functie de cerere. Liviu Tudor nu a dezvoltat niciodata speculativ si marturiseste ca inclusiv in perioada de boom incepea sa construiasca doar daca avea preinchiriata 50% din suprafata. Acum, ar demara o noua cladire doar daca ar avea preinchiriat 80-90, chiar 100% din suprafata.

Cum vede omul de afaceri dezvoltarea polilor de birouri ai Bucurestiului, in conditiile in care in ultimii ani dezvoltarile s-au aglomerat in zona Barbu Vacarescu-Floreasca? “Secretul este unul singur la birouri - metroul. Atata timp cat exista acces la metrou, amplasarea este corecta. Doar traditia dintr-un oras face ca aglomerarea sa se produca intr-o anumita zona. Pentru ca primul parc de birouri, Iride, a fost dezvoltat pe Dimitrie Pompeiu, aceasta zona a devenit un pol. Cand am inceput dezvoltarea West Gate in Militari nu erau birouri in zona vest, dar pentru ca amplasarea era corecta, parcul de birouri s-a dezvoltat.”, spune Tudor.

Cum arata oportunitatile din piata de birouri? “In piata de birouri sunt doua elemente fundamentale - cererea si disponibilitatea. Cererea este relativ redusa daca o comparam cu 2008 iar gradul de neocupare este semnificativ - aproximativ 15%. Concluzia este ca nu trebuie sa construiesti. Cine construieste isi asuma un risc foarte mare si poate castiga enorm sau poate pierde enorm. Dezvoltarea speculativa nu este recomandabila in criza”, spune omul de afaceri.

liviu tudor

Cum arata acum asteptarile in piata de birouri, ce cauta proprietarii si ce isi doresc chiriasii? Liviu Tudor spune ca pentru un proprietar cel mai important criteriu este predictibilitatea chiriasului si stabilitatea domeniului de activitate, in timp ce chiriasii se uita la pachet: calitatea cladirii, costuri, conditii si, evident, la proprietar.

Este acum mai importanta relatia proprietar –chirias? “Dintotdeauna am considerat acest parteneriat ca fiind foarte important. Este o relatie pe termen lung si trebuie sa o intretii cu mare grija”, a mai spus Tudor.

De altfel, conceptul pe care omul de afaceri incearca sa il implementeze in parcurile pe care le detine este acela de „upgrade continuu”. Astfel si pentru 2014 are in plan mai multe imbunatatiri aduse cladirilor din portofoliu: de la investitii in sisteme de bariere si management al parcarii, locuri noi de fumat sau crearea unei biblioteci si a unui spatiu multifunctional in campusul studentesc. Acest principiu al upgrade-ului permanent va atrage anul acesta investitii de sute de mii de euro “spre un milion”, spune Liviu Tudor.

Ce asteapta omul de afaceri de la partenerii de business? "De la un partener de business nu astept nimic mai mult decat ceea ce dau. Sunt dispus chiar sa fiu eu cel care ofera mai mult. Ce inseamna acest lucru? Morala. Toti chiriasii mei sunt buni parteneri, iar partenerii buni sunt predictibili. Tu, la randul tau, trebuie sa fii predictibil. In business daca esti predictibil devii un partener valid", spune Tudor.

Liviu Tudor

Clubul de la Roma si investitii in reabilitarea unor imobile de patrimoniu

Activitatile lui Liviu Tudor nu se rezuma insa doar la business, iar pe primul loc este familia - sotia si cei doi baieti, de 10 si 17 ani. Dupa familie insa, urmeaza cateva zone mai putin standard. “Avem o colaborare, prin Fundatia Tudor, cu fundatia Printului Charles, Mihai Eminescu Trust, de circa un an. Lucram impreuna la doua proiecte: reabilitarea Turnului Macelarilor din Sighisoara si reabilitarea a doua case din Maramures. Ei au know how-ul si infrastructura, iar noi ii ajutam cu proiectanti si resurse financiare”, spune omul de afaceri, care mentioneaza ca si personal are investitii in reabilitarea unor cladiri istorice. “Am terminat reabilitarea a doua case istorice si mai lucrez la doua”, a mai spus Tudor.

Printre activitatile in care se implica se numara si European Property Federation (EPF), organizatie legata in special de componenta europena si Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma. “La EPF, intalnirile se desfasoara la Bruxelles si au loc de cateva ori pe an, iar la Clubul de la Roma avem activitati lunare”, spune Liviu Tudor.

Clubul de la Roma este o preocupare intelectuala pentru cei care isi pun intrebarea: omenirea, incotro?, descrie Tudor. „Este un Think Tank care isi propune sa dea raspunsuri daca nu chiar solutii la intrebarea «ce se intampla cu omenirea in contextul in care dezvoltarea a devenit exponentiala», iar generatiile nu mai sunt etalonul schimbarii, in cadrul unei generatii poti avea 2-3 revolutii tehnologice si chiar sociale. Nu este un business, nu este o fundatie cu scop imediat. Se dezbat o data pe luna doua-trei teme de interes", spune Tudor.

Dintre toate, insa familia este fundamentala, asa ca majoritatea timpului liber si-l petrece in familie, avand activitati simple cum ar fi mersul la film.

Liviu Tudor

Romania noastra si Romania pe care o dorim copiilor nostri

Va fi 2014 un an mai bun? "Cred ca da. Macroeconomic stam bine, s-a tinut deficitul sub control si este un semn foarte bun. Nu vad riscuri care sa vina din cauze macroeconomice. Toate lucrurile sunt pregatite pentru crestere, daca Europa creste, vom creste mai repede", spune Tudor.

Cum arata insa 2014 pentru un mic antreprenor? "Pentru un antreprenor mic situatia trebuie raportata la piata in care activeaza. Daca piata lui functioneaza, trebuie sa lucreze cu anumite intrumente, daca nu functioneaza, trebuie sa isi remodeleze businessul cu alte instrumente. In niciun caz nu as schimba domeniul de activitate, in criza nu se schimba domeniul, in criza trebuie sa faci ce stii bine, pentru ca daca intri intr-un domeniu nou vei gasi oameni care nu si-au schimbat domeniul si care sigur sunt mai buni decat tine. Trebuie sa ramana in domeniul lui si sa aplice instrumentele corespunzatoare domeniului in care activeaza", considera omul de afaceri.

Ce ar face acum daca ar avea varsta din '90, dar experienta din prezent? "Este un exercitiu interesant, insa pe care nu pot sa il fac. Experienta de viata este o chestiune care nu poate fi «translatata» in timp. Cand ai o experienta de viata, iei anumite decizii tinand cont de problema si de contextul dat. Cum viata este o permanenta schimbare, niciodata nu o sa poti actiona intr-un anumit context ca si cum nu ai avea experienta, pentru ca experienta te face sa reactionezi diferit", argumenteaza Tudor.

Liviu Tudor

El admite ca pe piata din prezent nu mai sunt oportunitatile din anii '90. "Atunci totul era de facut, acum sunt monopoluri. Si astazi mai sunt lucruri de dezvoltat, dar nu mai poti incerca sa construieste o retea de supermarketuri, spre exemplu. Multe domenii s-au inchis pentru antreprenori. Insa intotdeauna, oricate sunt deja facute, mai este loc pentru a face lucruri noi. Altfel, americanii nu ar mai avea ce face", spune zambind Liviu Tudor.

Unde vede Romania peste inca 13 ani? "Mi-o doresc perfect integrata in UE. Ce este in Germania, Anglia sau Olanda in prezent, mi-as dori sa fie si in Romania. Un exemplu de integrare este ce facem noi la RABO, iar asta ar trebui sa se intample in fiecare domeniu. Am facut o asociatie si ne-am inscris in organizatia europeana, European Property Federeation, astfel incat devenim o mare orchestra intr-un areal definit. Daca in fiecare domeniu se intampla asa in cativa ani, nu as putea spune cati, am putea fi complet integrati. Integrarea inseamna munca si eforturi facute in fiecare domeniu. Am inceput procesul de integrare, insa in fiecare domeniu trebuie sa fie facuti pasii necesari de integrare. Sa preluam morala”, explica Liviu Tudor.

El considera ca in fiecare domeniu profesional exista „best practices”, diferite in fiecare tara.

„Invata de la toti si ia cel mai bun exemplu astfel incat sa poti sa iti conturezi propriul «best practice» local, in concordanta cu al celorlalti si sa fii la masa cu ei cand se iau deciziile. Asta este integrarea", afirma Tudor.

In concluzie, Liviu Tudor incheie optimist: Romania este intr-un progres continuu.

"Timpul ne integreaza. Ce se putea face rau acum 5-8 ani nu se mai poate face astazi, trebuie sa te aliniezi din ce in ce mai mult la etica de business. Progresul este permanent in piata romaneasca. Am plecat in '89-'90 de la zero si au trecut 24 de ani de crestere. Este ca si cum urmariti un copil care creste. Cand creste, el nu face decat sa acumuleze, sa deprinda obiceiuri bune, asta se intampla si la noi. Din acest motiv, sunt optimist in ceea ce priveste dezvoltarea in businessul romanesc", a incheiat Tudor.

Fotografii de Mircea Dragos

Nota de plata:

Muschi de vita, mic- 1 portie

Ton cu sos de piper verde- 1portie

Sparanghel-1 portie

Ciuperci de padure la tigaie-1 portie

Vin

Total: circa 330 lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri