Investitorii institutionali straini au continuat sa cumpere actiuni la Fondul Proprietatea (FP) si in septembrie, majorandu-si participatia cu 0,15 puncte procentuale, la 57,07%, evolutie consemnata pentru a treia luna consecutiv, informeaza Mediafax.

In lunile mai si iunie, investitorii institutionali straini si-au redus expunerile si au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA, participatiile detinute coborand cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 43% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.

La finele lunii septembrie, Fondul Proprietatea avea 7.969 de actionari, fata de 8.020 in luna august.

Totusi, Fondul Proprietatea a fost cel mai mare cumparator in luna septembrie, cand a achizitionat 0,33% din propriile actiuni, in cadrul programului de rascumparare. Fondul a platit 25,4 milioane lei (aproape 5,7 milioane euro) si a ajuns sa detina 4,08% din propriile actiuni.

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anuntat pe 25 septembrie ca vrea sa accelereze programul de rascumparare de actiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumparare pentru un pachet reprezentand 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent pret de la bursa, pachetul este evaluat la 451,8 milioane lei (101,9 milioane euro).

In luna septembrie, principalii vanzatori de actiuni Fondul Proprietatea au fost tot persoane fizice romane si investitori institutionali inregistrati in Romania, participatiile acestora coborand cu aproape 0,39 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,1 puncte procentuale, potrivit statisticilor transmise de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

La finele lunii septembrie, investitorii institutionali inregistrati in Romania detineau 8,33% din titlurile Fondului, fata de 8,43% in luna august.
In acelasi timp, participatia actionarilor persoane fizice romani a scazut de la 22,44% la 22,05%.

Pachetele detinute de actionarii persoane fizice straine au coborat de asemenea usor, de la 5,79% la 5,78%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si nu puteau fi retrocedate in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

La finalul sedintei, actiunile FP au fost cotate la 0,753 lei, cu 2,21% sub cotatia de vineri. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 10,37 miliarde lei (2,34 miliarde euro).

Fondul american de hedging Elliott Associates detine cel mai mare pachet de actiuni FP, reprezentand peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, cea mai mare banca dupa active din SUA,cu o detinere de putin peste 5% din capital.

Compania de administrare a investitiilor City of London are 4,87%. City of London a anuntat in luna august ca si-a redus participatia la Fond la 4,87%, de la 9,43% in precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri