Membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica ar urma sa primeasca remuneratii brute de minim 47.000 lei (10.000 euro) pe an, insa sumele incasate pot creste semnificativ datorita unor bonusuri determinate de atingerea unor indicatori de performanta si de rentabilitatea actiunilor companiei.

Astfel, Transelectrica ar urma sa fie prima companie de stat unde remuneratiile Consiliului de Supraveghere vor depinde in principal de atingerea indicatorilor financiari estimati de conducere si de evolutia actiunilor la bursa si dividendele acordate.

Fondul Proprietatea a propus intr-o AGA din luna septembrie ca o componenta variabila a remuneratiei membrilor Consiliului de Supraveghere si a Directoratului sa fie legata de evolutia actiunilor Transelectrica la bursa, insa la acea data discutiile privind indemnizatiile au fost amanate pentru luna noiembrie.

Propunerile privind indemnizatiile prezentate in AGA din luna septembrie au fost realizate de un comitet de nominalizare si remunerare si prevedeau atat remuneratiile pentru membrii Consiliului de Supraveghere, cat si pentru Directorat. Propunerile respective erau ca directorul general al Transelectrica si ceilalti trei membri ai Directoratului sa primeasca o remuneratie anuala bruta de pana la 1,4 milioane lei (315.000 euro) fiecare, iar pentru membrii Consiliului de Supraveghere era stipulata o indemnizatie bruta anuala de maxim 240.000 lei (54.000 euro).

Pentru stabilirea remuneratiei conducerii Transelectrica a fost convocat o noua AGA, miercuri, 6 noiembrie, iar propunerile privind indemnizatiile au fost inaintat ede Ministerul Finantelor Publice si de Fondul Proprietatea. Vechile propuneri nu mai figureaza pe ordinea de zi a AGA.

Ministerul Finantelor Publice a facut propuneri doar pentru Consiliul de Supraveghere, in timp ce Fondul Proprietatea s-a referit si la Directorat.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice propune ca remuneratia fixa a presedintelui Consiliului de Supraveghere ar urma sa fie de 4.000 de lei brut pe luna, iar a celorlalti sase membri de 3.900 de lei brut lunar.

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este format din sapte membri, insa un loc este vacant. In CS se regasesc Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Ovidiu-Petrisor Artopolescu (fost manager la Microsoft Romania si fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor), Danut Sandu (presedinte MKB Nextebank), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru), Radu Bugica (sustinut de Fondul Proprietatea) si Carmen Georgeta Neagu.

Membrii Consiliului ar urma sa primeasca si un bonus de performanta in functie de rentabilitatea actiunilor Transelectrica, acesta urmand sa fie determinat pe baza evolutiei pretului actiunilor la bursa in anul respectiv si dividendele acordate.

Astfel, fiecare membru va primi anual, in data de 15 noiembrie, un pachet de 90.000 de optiuni pe actiuni virtuale Transelectrica, care nu pot fi convertite in actiuni. Fiecare optiune va fi acordata la un pret egal cu pretul mediu ponderat de tranzactionare al actiunilor la Bursa in luna octombrie a anului respectiv.

Pretul mediu ponderat al actiunilor Transelectrica in luna octombrie a acestui an a fost de 13,15 lei/titlu.

Din optiunile acordate pe 15 noiembrie 2013, o treime pot fi valorificate oricand in datele de 15 noiembrie ale urmatorilor trei ani. Banii pe alte 30.000 de optiuni incasati in 15 noiembrie 2015 sau 15 noiembrie 2016, iar ultimele 30.000 doar pe 15 noiembrie 2016. Situatia se va aplica pentru optiunile acordate in fiecare an, maturitatea acestora fiind de trei ani.

Suma pe care care o poate incasa fiecare membru pentru optiunile respective depinde de pretul mediu ponderat al actiunilor Transelectrica din luna octombrie a anului in care vrea sa schimbe optiunile pe actiuni, dividendele acordate de companie in anul respectiv si pretul mediu ponderat al titlurilor Transelectrica in luna octombrie a anului anterior.

Astfel, spre exemplu daca un membru CS a primit in noiembrie 2013 optiunile la un pret de 13,5 lei, in octombrie 2014 pretul mediu ponderat al actiunilor este de 14,5 lei, dividendul acordat in 2014 este de 1 leu/titlu, el ar urma sa incaseze 60.000 de lei pentru 30.000 de optiuni.

Valoarea fiecarei optiuni rezulta din adunarea pretului mediu ponderat din octombrie 2014 la care se adauga dividendul, din care apoi se scade pretul mediu ponderat al actiunilor in luna octombrie 2013, cand au fost primite optiunile.

La incetarea mandatului, fiecare membru are dreptul sa valorifice toate optiunile pe care inca le detine.

Fondul Proprietatea propune ca membrilor Directoratului sa le fie acordat anual un numar triplu de optiuni pe actiuni virtuale, respectiv cate 270.000 de titluri, iar mecanismul sa fie similar celui de la Consiliul de Surpaveghere.

Daca profitul operational EBITDA va fi depasit, membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica vor mai incasa un bonus de 0,9% din suma cu care este depasita estimarea castigului.

In planul de administrare propus de CS, profitul operational EBITDA ar urma sa urce cu 18,6% in 2014, la 509 milioane lei (114,7 milioane euro) si cu 20% in 2015, la 545 milioane lei (122,8 milioane euro). Pentru 2016 este estimat un profit EBITDA de 572 milioane lei (129 milioane euro), iar in 2017 castigul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare ar urma sa ajunga la 607 milioane lei (136,8 milioane euro).

Indemnizatiile CS cuprind si o componenta anuala variabila, in cuantum de 12 remuneratii fixe lunare, care este platita doar daca sunt indepliniti cumulat trei indicatori de performanta asumati in planul de administrare, criteriile fiind legate de timpul mediu de intrerupere, profitul operational EBITDA si investitii.

"Pentru perioada cuprinsa intre data inceperii mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere (majoritatea in mai 2013 - n.r.) si sfarsitul anului 2013, componenta anuala variabila a remuneratiei aferenta indicatorilor de performanta «Timpul mediu de intrerupere», EBITDA si «Total investitii» se va acorda in functie de indeplinirea indicatorului «Profit net» asumat prin bugetul de venituri si cheltuieli aprobat pentru anul 2013 (29 milioane lei - n.r.)", se arata in propunerea Ministerului Finantelor Publice.

Pentru perioada 1 iulie 2013 si pana la finele anului 2017 sunt prevazute investitii totale de 2,546 miliarde lei (571 milioane euro). In a doua jumatate a acestui an sunt estimate investitii de 262 milioane lei (59 milioane euro), iar cea mai mare suma este anticipata pentru 2017, cand aceste cheltuieli ar urma sa fie de 622 milioane lei (aproape 140 milioane euro) si vor fi directionate doar catre reteaua electrica de transport.

Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al energiei, iar statul controleaza prin Ministerul Finantelor Publice 58,69% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 6,86%.

In a doua parte a sedinte bursiere de luni, actiunile Transelectrica erau in crestere cu 2,26%, la 13,55 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 993,2 milioane lei (224 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri