Bursa a crescut cu 0,56%, intr-o piata unde lichiditatea a atins cel mai ridicat nivel din ultima luna si unde atentia investitorilor a fost indreptata in principal pe actiunile de regula lichide, precum titlurile Fondului Proprietatea, Erste, BRD, Romgaz, Transelectrica si Transgaz.

Piata de la Bucuresti a fost pe verde inca din primele minute, in linie cu alte burse din regiune, desi pietele vest-europene au fost pe rosu, scrie Mediafax. Punctul maxim al indicelui general al Bursei de la Bucuresti, BET-C, a fost atins la ora 10:40, cand piata a fost pe plus cu 0,65%.

"Si alte piete din regiune sunt pe plus. In principiu, cred ca mai sunt cateva fonduri noi care isi fac portofolii pe Romania la inceput de an. Pana acum trendul pe termen mediu pare pozitiv, dar este posibil ca pe termen scurt sa mai vedem si corectii. Pana la urma, nimic nu creste in linie dreapta. Este posibil sa mai vedem unele marcari de profit, in functie de cum se vor misca pietele externe", a spus un broker.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost pe plus cu 0,77%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,27% peste nivelul de marti.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 0,37% peste inchiderea sedintei precedente. Titlurile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,61% si 0,9%, in timp ce actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,59%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,78%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 1,08%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 58,6 milioane lei (13 milioane euro), cu o trime peste rulajul de marti, de 43,7 milioane lei (9,7 milioane euro). Tranzactii mai mari decat cele de miercuri au fost realizate pe 9 decembrie, cand bursa a consemnat o lichiditate de 84 milioane lei (18,8 milioane euro).

Statisticile BVB arata un rulaj de 365,3 milioane lei (82 milioane euro) in data de 12 decembrie, insa 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro) din aceasta suma reprezinta valoarea unui plasament privat prin care Fondul Proprietatea a vandut tot pachetul de actiuni detinute la Transgaz.

Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de miercuri au reprezentat transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (19,4 milioane lei, din care doua deal-uri de 7,1 milioane lei), Erste (7,5 milioane lei), BRD (5,3 milioane lei, inclusiv doua deal-uri de 4,5 milioane lei), Romgaz (4,9 milioane lei), Transelectrica (4,6 milioane lei), Transgaz (3,4 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,59%, la 0,845 lei, iar actiunile Erste au continuat sa urmeze linia de la Viena si au urcat cu 4,8%, la 125,75 lei. In sedinta precedenta, titlurile bancii austriece au avansat la Bucuresti cu aproape 6%.

In crestere vizibila au incheiat ziua si titlurile BRD, care au avansat cu 3,43%, la 9,34 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile Nuclearelectrica (2,6 milioane lei, din care trei deal-uri de 2,1 milioane lei), Banca Transilvania (1,8 milioane lei), OMV Petrom (1,5 milioane lei), SIF Transilvania (1,2 milioane lei), SIF Moldova (1,1 milioane lei) si SIF Oltenia (1,1 milioane lei).

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au avansat cu 0,4%, la 0,0505 lei, pe cel mai ridicat rulaj din ultimul an si patru luni, de 207.000 de lei.

In sedinta precedenta, pretul acestor actiuni a urcat cu aproape 15%, dupa ce premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, sa pregateasca, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul sa aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunand ca vrea sa salveze compania si imaginea tarii fata de investitori.

Vicepresedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a afirmat la finalul anului trecut ca investitiile din acest an ale Rompetrol in Romania vor depinde de semnarea memorandumului.

In piata mai sunt disponibile la tranzactionare aproape 0,7% din actiunile Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni. Grupul Rompetrol este detinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Actiunile Electroputere (EPT) si Amonil (AMO) au urcat cu 15% si, respectiv, cu 13,21%, desi companiile nu au facut niciun anunt care sa determine aceste evolutii. Titlurile Electroputere sunt pe crestere inca de la jumatatea lunii decembrie, iar de la acel moment cotatia a urcat de 3,3 ori, insa evolutia nu a fost determinata de vreun anunt al companiei.

"Cred ca cresterile sunt pur speculative, mai ales daca ne uitam la volumele de tranzactionare inregistrate pe aceste actiuni", a mai spus brokerul.

Investitorii au transferat miercuri actiuni Electroputere de 62.000 de lei, iar evolutia titlurilor Amonil a venit pe un rulaj de doar 44.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au cumulat 231.000 de lei, fata de 152.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,4%, in timp ce majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau cresteri cuprinse intre 0,2% si aproape 2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri