Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,74%, pierzand astfel castigul fragil de luni, intr-o piata cu volatilitate ridicata pe actiunile celor cinci SIF-uri, care au coborat la deschidere cu 2,4% - 4,3%, pentru ca la finalul zilei trei dintre aceste actiuni sa fie chiar pe plus.

Piata a fost pe rosu inca de la deschidere, cand indicele general al Bursei, BET-C, a atins cel mai redus nivel al zilei, fiind cu aproape 1,5% sub nivelul de luni. Actiunile celor cinci SIF-uri au resimtit din nou presiunea scaderilor de pe pietele externe, cotatiile coborand cu 2,38% - 4,27% in primele minute ale sedintei.

Ulterior, piata a revenit foarte usor spre nivelul de luni, insa rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni tranzactionate, investitorii revenind pe pozitii de asteptare.

"Unui client neinitiat in tainele pietei de capital i-as recomanda in momentul de fata sa aiba rabdare cu achizitiile, intrucat corectiile din pietele dezvoltate ar putea sa se extinda, iar acest lucru afecteaza si bursa din Romania. Dupa cresterile importante inregistrate de indicii externi a venit si momentul marcariilor de profit, iar inceputul unui an este un moment propice pentru acest lucru. Reducerea inflexiuniilor monetare de catre Fed si datele macroeconomice din China si SUA au accentuat aceste corectii", a declarat, citat de Mediafax, Adrian Ormenisan, seful Serviciului de intermediere din SSIF Broker.

El arata ca in contextul tensiunilor de pe pietele internationale, investitorii ajung sa ignore unele date pozitive si aminteste ca luni pietele au coborat sub niveluri de suport importante, ignorand publicarea unor indicatori macroeconomici din Europa, care au fost peste asteptari.
"Intr-un grafic de sezonalitate pe care l-am descoperit pe un site de specialitate se arata ca in proportie de 50% indicele S&P 500 a scazut cu 1,7% si 1,1% in luniile ianuarie si februarie in ultimii 10 ani. Lunile cu evolutii constant pozitive au fost martie, aprilie, septembrie si decembrie. Aceste corectii de pe pietele externe au pus in expectativa investitorii de pe bursa locala si cred ca acestia se orienteaza spre achizitii cand preturile se apropie de niveluri de suport. In ciuda corectiilor, volumele sunt relativ bune, speculatorii profitand din plin de volatilitatea din piete. In ultimele sedinte s-a conturat acelasi scenariu si pe BVB: corectii in primele ore de tranzactionare, dupa scaderiile burselor americane si asiatiece, si apoi reveniri in linie cu cresterile de pe bursele europene", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 0,1%, dupa ce in deschidere a fost cu 2,64% sub nivelul de luni. Actiunile a trei dintre SIF-uri au consemnat cresteri cuprinse intre 0,24% si 1,01%, titlurile SIF Moldova (SIF2) au stagnat, iar actiunile SIF Oltenia (SIF5) au incheiat in scadere nesemnificativa, cu 0,11%.

In acelasi timp, titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,6%.

In sedinta precedenta, actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 2,21%, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 0,53%, in timp ce titlurile celorlalte patru SIF-uri au scazut cu 0,07% - 1,35%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de marti in scadere cu 1,15%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,34% sub ziua anterioara.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,87% sub nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK a scazut cu 0,56%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,5 milioane lei (4,3 milioane euro), suma de peste doua ori sub rulajul de luni, de 43,3 milioane lei (9,6 milioane euro). Mai mult de 60% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea, de 7,4 milioane lei (din care un deal de 4,1 milioane lei), Romgaz (3 milioane lei) si SIF Transilvania (1,5 milioane lei).

Actiunile Fondului au incheiat ziua in scadere cu 0,6%, fiind cotate la 0,8285 lei.
Scaderea vine dupa ce in sedinta anterioara, aceste titluri au incheiat in urcare cu 2,21%, in urma deciziei AGA pentru scaderea capitalului social cu 676,9 milioane lei si distribuirea a cate 0,05 lei/actiune.

Raportat la cotatia actiunilor Fondului Proprietatea de la finalul sedintei de marti, actionarii obtin un randament de 6% pentru banii pe care ii vor incasa din reducerea capitalului social.
Actiunile Nuclearelectrica (SNN) au incheiat sedinta pentru prima data sub pragul psihologic de 10 lei, sub care au mai scazut si in cadrul

unor tranzactii efectuate luni. Ultimul pret platit marti pentru titlurile Nuclearelectrica a fost de 9,84 lei, cu 2,57% sub cotatia de la finalul sesiunii precedente.

Cu aceste titluri au fost realizate operatiuni de aproape 1,1 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 500.000 de lei, fata de 188.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursa de la Paris era in crestere cu 0,2%, piata de la Londra era in stagnare, iar bursa de la Frankfurt era in scadere cu 0,6%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est sunt in scadere cu pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri