Fermierii au apelat, în ultimele luni, la sprijinul băncilor pentru a-și amâna ratele și pentru a lua credite necesare asigurării continuității activităților din câmp, a declarat Ramona Ivan, director în cadrul Direcției Relații cu Instituții Naționale și Internaționale a CEC Bank.

”Foarte mult am lucrat, în această perioadă, pe zona de amânare a ratelor, atât a fermierilor ca persoane fizice, cât și ale companii din domeniu. Mult s-a lucrat și pe zona de proiecte pe fonduri europene, finanțate prin PNDR. Am colaborat zilnic cu autoritățile implicate zilnic pentru a găsi cele mai bune soluții pentru clienții noștri. S-au făcut prelungiri pentru proiectele care erau blocate într-un anumit stadiu”, a explicat Ramona Ivan, în cadrul conferinței Agricultura Viitorului.

Citește și CEC Bank: În 2020, agricultura s-a păstrat pe primul loc în ceea ce privește volumele finanțate

Creditare necesară pentru continuarea activităților

Tot ea mai spus că fermierii au avut nevoie de credite pentru asigurarea capitalului de lucru.

Am văzut multe proiecte de capital de lucru, pentru că nelucrându-se, și fiind seceta, care a lovit mult mai tare decât pandemia de COVID19 zona de agricultură, au fost acele guri de oxigen. Proiecte de capital de lucru sunt realizate pentru a susține activitatea curentă”, a precizat reprezentantul CEC Bank.

Fermierii nu mai aveau să își plătească activitățile de lucru. De asemenea, au contractat credite pentru achiziții, procesare, terenuri, plantații pomicole.

Revin investițiile în sector

Interesul fermierilor români pentru credite cu care să își finanțeze investițiile începe să intre pe o pantă ascendentă, după ce au fost înregistrate scăderi, odată cu debutul pandemiei generate de coronavirus.

Ne bucurăm că acum vedem și proiectele de investiții. Avem și pe IMM invest proiecte din zona de agricultură.

La nivelul CEC Bank, există circa 3.500 de solicitări prin programul IMM Invest care acoperă foarte multe domenii de activitate, iar mai mult de 10% din aceste cereri vin din partea companiilor cu activități în agricultură și creșterea animalelor.

Citește și Forța de muncă în agricultură: Oameni puțini, impozitare ridicată și luptă ”umăr la umăr” cu firmele din construcții

Pe lângă programul IMM Invest, există și alte programe guvernamentale pentru facilitarea accesului la finanțare a jucătorilor din acest sector. Prin Fondul de Garantare a Creditului Rural, se pot obține garanții de până la 80% din valoarea creditului, pentru investiții sau finanțarea activității curente, iar in completare garanții proprii de 20% pentru accesarea de finanțări agricole de până la 500.000 de lei pentru capital de lucru și investiții pe o perioadă de 60 de luni, respectiv 84 de luni, cu o perioadă de grație de 12 luni.

Există de asemenea scheme de garantare europene – COSME – disponibile inclusiv prin intermediul CEC Bank, adresate IMM-urilor în contextul crizei declanșate de pandemia COVID- 19, prin care solicitanții pot beneficia de credite de pana la 699.000 lei, cu garanții FEI in proporție de maximum 80%.

Mai poți citi CEC Bank: Revine interesul fermierilor pentru finanțare, după o perioadă de încetinire a ritmului creditării

CEC Bank oferĂ finanțări pentru toate categoriile de subvenții APIA (ex. suprafețe, pajiști montane, agricultură ecologică, zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, bunăstarea animalelor – păsări, porcine) acordate în baza unor documentații simplificate si, implicit, cu timp de răspuns foarte scurt.

La nivelul CEC Bank, creditele pentru agricultură au o pondere de circa 20% în totalul finanțărilor acordate companiilor nefinanciare.

Conferința ”Agricultura Viitorului: Tehnologii și soluții noi, alimentație mai sănătoasă” a avut ca direcție strategică abordarea subiectelor fierbinți din sectorul agricol, a temelor de interes atât pentru micul fermier, cât și pentru giganții din industrie. Evenimentul a fost susținut de CEC Bank, Carrefour România și Jidvei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri