Cum ne dam seama pe cine sunam si la ce sa fim atenti cand cumparam masini second-hand:

  • Google nu tine cu samsarii de masini: Motorul de cautare Google indexeaza numerele de telefon folosite pentru un anunt de vanzare, deci la o simpla cautare aflati daca mai are si alte anunturi cu masini, chiar daca scrie ca este primul proprietar.
  • Mai multe masini la vanzare cu km putini: Dupa ce ati gasit in Google mai multe anunturi cu masini la acelasi numar de mobil le puteti accesa chiar daca sunt mai vechi si au expirat. Sa nu fiti surprinsi daca si restul masinilor au avut aceeasi kilometri cu autoturismul pe care urmeaza sa il cumparati.
  • Un singur proprietar: In mai toate anunturile samsarii de masini trec un singur proprietar sau primul proprietar desi ei sunt intermediari. Daca insistam si intrebam daca numele lui este pe cartea masinii ne vom alege cu o poveste frumoasa, dar vom afla ca are masina de putin timp, pentru revanzare.
  • An de fabricatie mai nou decat pe cartea masinii: Sansarii fac masina sa para mai noua si pun intentionat alt an de fabricatie decat cel de pe cartea masinii pentru ca este un detaliu pe care putini il verifica. Daca masina este fabricata in a doua parte a anului ei vor spune ca este cu un an mai tanara, de exemplu octombrie 2011 pentru ei este 2012, fac asta pentru ca romanii sunt cumparatori de buna credinta.
  • Detalii inselatoare, dotari pe care masina nu le are: Pentru ca in prima faza cautam o masina pe internet unde aflam toate detaliile, cand ajungem sa vedem masina respectiva nu mai luam la verificat optiunile. Veti fi surprinsi ca desi in anunt scrie computer de bord, in realitate nu are, sau erau trecute si airbaguri cortina, alarma, iar masina nu le are. Daca observati la fata locului samsarul va va spune ca nu a pus el anuntul ci un nepot sau prieten.
  • Kilometri reali: O alta tactica a samsarilor de masini pentru romanii creduli sau care sunt la prima masina este sa treaca in anunt kilometri reali. Pentru a da kilometrajul inapoi intermediarul plateste intre 100 si 150 de lei in functie de modelul masinii, o suma extrem de mica avand in vedere ca il ajuta sa isi vanda masina rapid. Nu mai e niciun secret ca service-urile care monteaza alarme auto dau kilometrajul inapoi. Kilometrajul real il puteti afla doar la un dealer al marcii, iar pretul este de circa 200 de lei.
  • Carte service: Cartea service falsa costa si ea 100 de lei, deci ar fi pacat ca un samsar sa nu aiba una. Trebuie sa verificati daca este reala la un dealer al marcii.