Preturile carburantilor urmeaza sa scada semnificativ de la 1 ianuarie 2017, data de la care taxa pe valoarea adaugata scade de la 20% la 19%, iar supraaciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, introdusa in 2014 de Guvernul Ponta, va fi eliminata. Scaderea preturilor va plasa Romania printre tarile cu cele mai mici preturi ale carburantilor din Uniunea Europeana, de la un nivel al preturilor situat si in prezent sub medie.

Potrivit portalului energy.eu, care monitorizeaza preturile carburantilor in toate cele 28 de state membre UE, pretul mediu al unui litru de benzina din cel mai ieftin sortiment (cifra octanica 95) este in Romania de 5,09 lei, echivalent cu 1,122 euro, conform News.ro.

Cu acest pret, Romania se plaseaza pe locul al saselea al celor mai mici preturi in UE, dupa Bulgaria (1,017 euro), Polonia (1,024 euro), Lituania (1,073 euro), Estonia (1,103 euro) si Letonia (1,104 euro). Pornind de la pretul actual, aplicarea celor doua masuri - scaderea TVA si eliminarea supraaccizei - ar insemna ieftinirea unui litru de benzina din sortimentul standard cu 40-41 de bani, daca companiile petroliere vor aplica integral la pretul de la pompa reducerea taxelor.

Astfel, in prezent, pretul fara TVA al unui litru de benzina 95 este de 4,24 lei, eliminarea supraaccizei ar reduce pretul cu 31 de bani, iar pretul final cu TVA de 19% ar fi de 4,68 lei (4,65-4,70 lei), echivalent cu 1,033 euro, ceea ce ar plasa Romania pe locul al treilea in UE, in topul statelor cu cele mai mici preturi.

In cazul motorinei, pretul mediu actual din Romania al celui mai ieftin sortiment este de 4,99 lei (1,10 euro), al noualea cel mai mic pret din UE. Scaderea TVA si eliminarea supraaccizei ar reduce pretul unui litru cu 41 bani, la 4,58 lei, echivalent cu 1,011 euro. Noul pret ar plasa Romania pe locul al treilea in topul celor mai mici preturi ale motorinei din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria (0,997 euro) si Polonia (1,004 euro).

In cazul sortimentelor mai scumpe, care costa in prezent 5,70-5,80 lei pentru un litru de benzina si 5,50-5,60 lei pentru motorina, preturile ar urma sa scada, de la 1 ianuarie, la 5,30-5,40 lei, respectiv 5,10-5,20 lei. Ieftinirea carburantilor ar putea genera o crestere a consumului atit din partea soferilor particulari, cat mai ales din partea companiilor.

La o scadere a pretului de 40 de bani pe litru, soferii de camioane din Romania vor alimenta mai mult din tara, ceea ce va duce la cresterea vanzarilor de carburanti, asigura Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR). ”In prezent, multi transportatori prefera sa alimenteze din Ungaria si Austria. Daca scade pretul cu 40 de bani, multi vor prefera sa cumpere carburanti de la statiile din Romania, ceea ce va duce la cresterea vanzarilor”, a declarat pentru News.ro presedintele COTAR, Vasile Stefanescu.

Totusi, dupa ieftinirea de la inceputul anului 2017, soferii risca sa se confrunte cu noi scumpiri anul viitor, din cauza cresterii cotatiilor internationale ale tieiului. Arabia Saudita estimeaza ca pretul mediu al barilului de petrol va fi de 55 dolari anul viitor si de 61 dolari in 2018, in special ca urmare a acordului dintre membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si statele nemembre ale cartelului.

OPEC a ajuns recent la un acord de a reduce productia de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi in 2017, in timp ce alte 11 state ce nu fac parte din cartelul petrolier, inrtre care Rusia si Kazahstan, vor reduce productia cu 600.000 de barili pe zi.
Masura, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, are ca scop rmajorarea preturilor titeiului pe piata mondiala. Acordul a fost posibil mai ales ca urmare a unei intelegeri intre Rusia si Arabia Saudita, grav afectate in ultimii doi ani de reducerea puternica a cotatiilor petrolului, de care depind economiile si bugetele lor.

Sursa foto: Maridav/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri