ADAC (Automobil Clubul German) ne spune care sunt cele mai bune anvelope de iarna in urma testelor pe zapada, gheata, carosabil umed, dar si cum s-au comportat la acvaplanare, durabilitate si stabilitate. In cele mai recente teste, la dimensiunea pentru masina mica (175/65 R14) Continental si Dunlop au primit calificativul "bun", iar la clasa compacta (205/55 R 16) clasamentul a fost asemanator - Continental, Goodyear, Dunlop.

Nemtii ne recomanda sa cumparam anvelope in functie de performante si buget, nu sa achizitionam cele mai ieftine anvelope.

Top 10 anvelope de iarna cu dimensiunea de 175/65 R14 testate in 2018

Continental WinterContact TS860 - calificativ bun     
Dunlop Winter Response 2 - calificativ bun     
Firestone Winterhawk 3 - calificativ satisfacator     
Nokian WR D4 - calificativ satisfacator 
Goodyear UltraGrip 9 - calificativ satisfacator          
Debica Frigo 2 - calificativ satisfacator       
Esa+Tecar Super Grip 9 - calificativ satisfacator 
Sava Eskimo S3+ - calificativ satisfacator      
Vredestein Snowtrac 5 - calificativ satisfacator    
Pirelli Cinturato Winter - calificativ satisfacator      

Doar doua anvelope de iarna pentru masini de clasa mica au primit calificativul bun in 2018, Continental WinterContact TS860 si Dunlop Winter Response 2. Pe piata din Romania acestea costa in jur de 250 lei, respectiv 260 lei.

Aceste cauciucuri de iarna sunt intalnite pe modelele Renault Twingo, Ford Fiesta, VW up!

Top 10 anvelope de iarna cu dimensiunea de 205/55 R16 testate in 2018

Continental WinterContact TS860 - calificativ bun        
Goodyear UltraGrip 9 - calificativ bun          
Dunlop Winter Sport 5 - calificativ bun       
Kleber Krisalp HP 3 - calificativ satisfacator         
Michelin Alpin 5 - calificativ satisfacator       
Nexen Winguard SnowG WH2 - calificativ satisfacator   
Fulda Kristall Control HP 2 - calificativ satisfacator      
Vredestein Snowtrac 5 - calificativ satisfacator   
Bridgestone Blizzak LM 001 Evo  - calificativ satisfacator        
Nokian WR D4 - calificativ satisfacator   

Cauciucurile de iarna pentru masini de clasa compacta Continental WinterContact TS860 (400 lei), Goodyear UltraGrip 9 (400 lei) si Dunlop Winter Sport 5 (360 lei) au primit calificativul bun.

Aceste anvelope de iarna sunt potrivite pentru vehiculele compacte, cum ar fi Ford Focus, Mercedes A-Class sau VW Golf.

Cum prelungesti durata de viata a anvelopelor

La anvelopele de iarna, martorii de uzura trebuie sa fie peste 4 mm. Daca martorii de uzura sunt sub 1,6 mm sau 4 mm (la anvelopele de iarna), se impune schimbarea pneurilor. Cauciucurile umflate necorespunzator se uzeaza mai repede si, de asemenea, genereaza un consum suplimentar de carburant. Este indicat ca anvelopele sa fie inlocuite dupa 6 ani.

Pictograma varf de munte cu fulg de zapada in mijloc a devenit obligatorie pentru toate anvelopele de iarna fabricate dupa 1 ianuarie 2018. Marcajul anterior M + S nu mai este suficient pentru anvelopele de iarna nou produse. Tranzitional, pana la 30 septembrie 2024, sunt acceptate anvelopele deja fabricate cu marcaj M + S si anvelopele de iarna. Consumatorii nu trebuie sa inlocuiasca imediat anvelopele de iarna existente.

Amenzi pentru lipsa anvelopelor de iarna

In conditii rutiere de iarna (zapada sau polei) anvelopele de vara sunt interzise. Soferii care sunt prinsi fara anvelope de iarna pe soselele cu zapada risca o amenda intre 1.305 lei si 2.900 lei. Soferii pot plati jumatate din amenda primita, in termen de 15 zile. In plus, politia va retine certificatul de inmatriculare.

Soferii nu sunt obligati sa aiba masinile echipate cu anvelope de iarna incepand cu data de 1 noiembrie, atata timp cat nu ninge. In conditii de iarna, masinile trebuie sa aiba anvelope de iarna pe toate rotile.

Foto: ADAC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri