Aproape toti soferii romani isi iau un „timp de siguranta” (pleaca mai devreme decat in mod normal) ca sa ajunga la destinatie in timp util iarna, cand conditiile de trafic sunt mai dificile decat de obicei, arata sondajul „Te descurci iarna in trafic?”, la care au participat 6.688 de respondenti, dintre care 6.260 de conducatori auto. 1 sofer din 2 face acest lucru de fiecare data, iar majoritatea alege sa plece mai devreme cu 15 pana la 30 de minute, atunci cand vine vorba de deplasarile in oras.

7 soferi din 10 au pierdut controlul masinii pe gheata/ zapada cel putin o data, iar 3 din 10 nu au in masina niciunul din elementele esentiale care i-ar putea ajuta in cazul in care raman inzapeziti, arata acelasi sondaj.

Intrebati care este, in opinia lor, cel mai periculos fenomen pe timp de iarna (creste cel mai mult riscul de a fi implicat intr-un accident rutier), 85% dintre respondenti au indicat poleiul, 6%, ceata, 3%, ninsoarea, alti 3%, ploaia torentiala, in timp ce alti 3% au declarat ca niciunul nu este periculos.

Sondajul „Te descurci iarna in trafic?” s-a desfasurat online, intre 21 ianuarie si 1 februarie a.c., si este parte a campaniei „Iarna, la volan”. Derulata, pentru al treilea an consecutiv, de Generali Romania si APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, campania are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare a soferilor romani cu privire la riscurile pe care le implica sofatul pe timp de iarna si, in acelasi timp, de a evidentia masurile ce pot fi luate pentru a le reduce.

Intrebati daca li s-a intamplat vreodata sa piarda controlul masinii pe gheata sau zapada, 67% dintre respondenti au recunoscut ca au patit acest lucru: 62% au reusit sa redreseze masina fara niciun incident, in timp ce 4% au fost implicati intr-un accident usor (fara victime) ca urmare a acestui lucru, iar aproape 1% au fost implicati intr-un accident grav, cu victime. De asemenea, 34% au pierdut controlul masinii pe portiuni de drum acoperite de apa, 32% reusind sa redreseze masina fara niciun incident.

Cu toate acestea, soferii romani par sa fie precauti atunci cand circula in conditii de iarna. De exemplu, 8 din 10 soferi romani maresc distanta fata de masina din fata atunci cand circula pe carosabil acoperit de zapada sau gheata de fiecare data, iar 7 din 10 franeaza mai devreme decat o fac de obicei, arata concluziile sondajului „Te descurci iarna in trafic?”.

Astfel, pe carosabil umed/ ud:

  • 55% dintre respondenti reduc viteza de deplasare „de fiecare data”, fata de viteza cu care se deplaseaza in mod obisnuit, 30% fac acest lucru „destul de des”, 9% - „rar”, 4% - „foarte rar”, in timp ce 2% nu fac niciodata acest lucru;
  • 63% maresc distanta fata de masina din fata „de fiecare data”, comparativ cu distanta pe care o pastreaza in mod obisnuit, 26% - „destul de des”, 5% - „rar”, in timp ce 3% fac acest lucru „foarte rar”, iar alti 3%, „niciodata”;
  • 59% franeaza mai devreme decat de obicei „de fiecare data”, 28% fac acest lucru „destul de des”, 5% - „rar”, 3% - „foarte rar”, iar 5% - niciodata.

Pe de alta parte, pe carosabil acoperit de gheata sau zapada:

  • 80% dintre respondenti reduc viteza de deplasare „de fiecare data”, fata de viteza cu care se deplaseaza in mod obisnuit, 16% fac acest lucru „destul de des”, 2% - „rar”, 1% - „foarte rar”, in timp ce alti 1% nu fac niciodata acest lucru;
  • 79% maresc distanta fata de masina din fata „de fiecare data”, comparativ cu distanta pe care o pastreaza in mod obisnuit, 16% - „destul de des”, 2% - „rar”, in timp ce 1% fac acest lucru „foarte rar”, iar alti 2%, „niciodata”;
  • 73% franeaza mai devreme decat de obicei „de fiecare data”, 18% fac acest lucru „destul de des”, 3% - „rar”, 2% - „foarte rar”, iar 4% - niciodata.

Intrebati daca isi iau un „timp de siguranta” (pleaca mai devreme decat in mod normal) ca sa ajunga la destinatie in timp util iarna, cand conditiile de trafic sunt mai dificile decat de obicei din cauza precipitatiilor si a carosabilului acoperit de gheata/zapada, majoritatea (97%) a raspuns pozitiv: 52% fac acest lucru de fiecare data, iar 31%, destul de des.

Atunci cand circula in oras, 31% dintre soferi pleaca mai devreme cu o jumatate de ora, ca sa evite sa intarzie atunci cand sunt conditii de iarna, in timp ce 24% pleaca mai devreme cu un sfert de ora, alti 19%, cu 20 de minute, iar 16%, cu 10 minute. Pe de alta parte, daca trebuie sa ajunga la o destinatie din afara localitatii, 31% isi iau o marja de timp suplimentar de jumatate de ora, alti 18%, de o ora, 13%, de 20 de minute, iar 12%, de un sfert de ora, arata rezultatele sondajului.

Conditiile de iarna nu sunt dificile doar pentru soferi. Conform sondajului, aproape 4 din 10 pietoni au alunecat, cel putin o data, pe gheata sau pe zapada si au cazut pe carosabil. Din fericire, 9 din 10 respondenti au declarat ca isi iau masuri speciale de precautie atunci cand traverseaza, pe timp de iarna.

Multi dintre pietoni se declara constienti cu privire la vizibilitatea scazuta determinata de fular, gluga sau caciula: 45% sunt de parere ca aceste obiecte vestimentare le afecteaza „destul de mult” vizibilitatea atunci cand se asigura la traversarea strazii, in timp ce 25% considera ca vizibilitatea le este afectata „foarte mult”, 15% estimeaza ca sunt „putin” afectati, 8% - „foarte putin”, iar 7%, „deloc”.

Sondajul „Te descurci iarna in trafic?” s-a desfasurat online, in perioada 21 ianuarie – 1 februarie 2019, pe platforma treazlavolan.ro, la acesta participand 6.688 respondenti: 66% barbati si 34% femei. 67% dintre ei au varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, iar 17%, intre 26 si 34 de ani.

Din totalul respondentilor, 6.260 (94%) sunt soferi: 67% dintre ei conduc zilnic, iar 23%, de cateva ori pe saptamana. De asemenea, 39% au permisul de conducere de 1-5 ani, in timp ce 28% au permis de mai putin de un an, iar 20%, de peste 10 ani.

Sursa foto: By LeManna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri