Conform studiilor, în multe țări șoferii pun combustibilul greșit în mașină la fiecare trei minute și jumătate. Iată ce trebuie să faci dacă ești unul dintre ei.

Poate să te coste destul de mult, dacă pui combustibilul greșit în rezervorul mașinii. Stai liniștit, nu ești singurul, aceasta fiind o „boală” care afectează sute de mii de șoferi în fiecare an, numai în Europa. Însă, indiferent dacă ai pus benzină într-o mașină diesel sau motorină într-o mașină pe benzină, cel mai important lucru de făcut este să nu pornești motorul.

Am pus benzină în mașina mea diesel – ce ar trebui să fac?

Este cel mai frecvent tip de alimentare greșită, deoarece țeava pistolului de la pompa de benzină poate intra cu ușurință în gâtul de umplere al rezervorului de combustibil al unei mașini diesel.

Dacă ai pus benzină într-o mașină diesel, cel mai important lucru de făcut este să nu pornești motorul. Pornirea acestuia va permite combustibilului să circule prin conductele de alimentare, iar motorul va fi distrus în totalitate. Deci, dacă nu ai pornit mașina, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să golești rezervorul de combustibil.

Benzina va acționa ca un solvent, dăunând pompei de combustibil și altor părți ale sistemului de alimentare al motorului. Iar acest lucru ar putea însemna o reparație costisitoare a sistemului de alimentare cu combustibil al mașinii. Cel mai probabil, vei fi nevoit să înlocuiești pompa de combustibil, injectoarele diesel, filtrele de combustibil, dar și rezervorul.

Am pus motorină în mașina pe benzină - ce ar trebui să fac?

Aceasta greșeală este mai rar întâlnită, asta pentru că majoritatea pompelor de motorină nu se potrivesc la gâtul de umplere de la rezervorul de benzină. Cu toate acestea, dacă puneți motorină în rezervorul de combustibil al unei mașini pe benzină, nu porniți motorul, deoarece acest lucru va permite combustibilului să circule și va strica sistemul de alimentare.

Pericolul de a alimenta cu motorină o mașină pe benzină sunt mai puțin grave decât invers. Dieselul este un combustibil mai greu, mai uleios decât benzina și nu este la fel de ușor de aprins în motorul unei mașini pe benzină. Dacă motorina este lăsată să circule în sistemul de combustibil, este posibil ca motorul să nu pornească.

Din nou, majoritatea reparațiilor vor începe cu o spălare completă a rezervorului de combustibil pentru a scăpa de carburantul „greșit”.

Cât vor costa reparațiile dacă pun combustibil greșit în mașina mea?

Devizul reparațiilor variază în funcție de tipul de mașină, de dimensiunea motorului și, cel mai important, dacă ai apucat să pornești sau nu mașina.

Majoritatea mecanicilor vor începe prin a goli complet rezervorul pentru a elimina carburantul greșit pus, dar pot fi necesare mai multe intervenții la service. Iar acestea pot ajunge până la 3.000 de lei. Totuși, dacă ai apucat să pornești motorul, atunci, mai mult ca sigur vei fi nevoit să îl repari, ori chiar mai rău, să îl înlocuiești. Iar aici, în funcție de modelul mașinii și de vechime, costurile pot ajunge chiar de ordinul miilor de euro. Oricum, un motor nou este costisitor și nu se poate face decât pe comandă, așa că, nu îți rămâne decât să cauți oferte second-hand.

Dacă știi că faci des această greșeală, atunci ar fi mai bine să cauți o poliță de asigurare CASCO ce acoperă și astfel de evenimente. Iar așa îți recuperezi banii dați pe reparații. Sunt destule firme de asigurări care oferă astfel de servicii, așa că verifică online pentru a vedea care oferă cel mai bun raport calitate-preț, scre Whatcar.com

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri