2014 isi ia la revedere si, o data cu el, si lista de rezolutii de la inceputul anului! Cati au avut insa destul de multa vointa pentru a se tine de ce si-au propus la inceputul lui 2014?

Cele mai populare 10 rezolutii propuse pentru anul 2014 au fost:

1. Sa slabesc
2. Sa devin mai organizat
3. Sa cheltui mai putin si sa economisesc mai mult
4. Sa ma bucur mai mult de viata
5. Sa fac sport si sa fiu sanatos
6. Sa invat ceva nou
7. Sa renunt la fumat
8. Sa-i ajut pe altii sa-si indeplineasca visul
9. Sa ma indragostesc
10. Sa petrec mai mult timp cu familia

La tipul de de rezolutii, au castigat cele legate de:

● Dezvoltare personala si educatie 47%
● Greutate si fitness 38%
● Bani 34%
● Relatii 31%
(procent peste 100% deoarece s-au ales mai multe rezolutii)

Cati s-au tinut de ele?

Ianuarie este o luna critica pentru mentinerea rezolutiilor. 75% dintre promisiunile de Noul An au fost mentinute in prima saptamana, insa dupa prima luna procentul a scazut la 64%. Sase luni mai tarziu, doar 46% dintre promisiuni mai erau respectate.

In cele din urma, la sfarsitul lui 2014, estimarile arata ca numai 8% au reusit sa se fi tinut de planul de la inceputul anului si sa isi indeplineasca rezolutiile!

Chiar daca doar cei 8% isi indeplinesc promisiunile de an Nou, studiile arata ca sansele ca o persoana sa-si imbunatateasca viata sunt de 10 ori mai mari la cei care isi fac rezolutii de An Nou, decat la cei care ignora acest aspect.

Cum sa te tii de rezolutiile de An Nou

Primul pas: noteaza-ti promisiunile

Ne facem planuri, vorbim despre ele, insa de multe ori ni se intampla sa ramana doar la nivel de «vorbe». Exista un citat si totodata un principiu care s-a transmis de-a lungul secolelor: «Verba volant, scripta manent.»

Este un prim pas considerat adesea ca fiind extrem de eficient: asezarea pe hartie a obiectivelor pentru noul an. O data cu scrierea lor, ele se intiparesc in subconstientul nostru si, oarecum de la sine, trecem la actiuni ce duc spre indeplinirea lor.

Seteaza-ti obiective

Pentru a putea lucra la obiectivele pe care ni le-am stabilit, e nevoie sa stim ce anume vrem sa obtinem.

Fie ca e vorba de latura profesionala (vrem un job mai bun, mai multa stapanire de sine la birou, o mai buna gestionare a timpului, o imbunatatire a formarii ca profesionist), de viata personala (o relatie mai armonioasa, gasirea unui partener, aducerea pe lume a unui copil, mai multa rabdare si empatie pentru celalalt) sau de viata sociala (mai multi prieteni pe retelele de socializare, participarea la evenimente culturale, aderarea la cluburi, fundatii sau asociatii, actiuni de voluntariat) e nevoie sa stiu cu precizie ce imi doresc sa realizez.

Cum sa creezi obiective masurabile

Pentru a usura si mai mult calea catre rezultatele dezirabile este nevoie sa trasezi obiectivele foarte clar si precis sau, in termeni de business, obiective SMART.

a. Obiectivul tau trebuie sa fie Specific si clar definit. ”Imi doresc sa fiu bogat” este un scop foarte general, dar daca decizi ca vrei sa-ti maresti venitul cu 20% in urmatorul an ai setat astfel un obiectiv bine definit care poate fi si evaluat.

b. Mai este nevoie ca obiectivul sa fie Masurabil, respectiv ”Cat de bogat vreau sa fiu?” Defineste ce inseamna acest lucru pentru tine. Poate fi orice, de la a-ti creste suma de bani din cont cu pana la o anumita valoare, la a detine mai multe obiecte sau a merge in mai multe vacante.

c. Sunt obiectivele tale Accesibile? Trebuie sa tii cont de lucrurile care iti sunt specifice. Daca iti propui sa devii cel mai bun pianist din lume in urmatorul an dar inca nu ai luat lectii de pian, e foarte probabil ca obiectivul tau sa nu fie atins.

d. Pasul urmator: ceea ce am eu in minte mai e nevoie sa fie posibil de atins sau Relevant. Daca imi planific sa imi cumpar o masina intr-un an, este realizabil in raport cu realitatea mea efectiva?

e. Si nu in cele din urma, e nevoie sa fie ancorat in Timp. In cat timp imi voi realiza obiectivul?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri