Identificarea si dezvoltarea aptitudinilor depinde de maturitatea si de constientizarea specialistilor de HR ai marilor angajatori. Managerii de HR trebuie sa fie constienti de schimbarile care au loc la nivelul tinerilor, iar intr-o piata a muncii precara, ambii protagonisti, angajatorul si viitorul angajat, trebuie sa se adapteze noii realitati, crede Roberto Vaccani (foto), profesor in cadrul Universitatii Bocconi din Milano.

Prin urmare, o firma care doreste personal nou si vrea sa-l fidelizeze, trebuie sa acorde atentie aptitudinilor. In schimb, firmele care nu acorda atentie aptitudinilor isi vor da seama de acest lucru abia dupa ce fac primele angajari, iar tinerii care nu au investit resurse pentru dezvoltarea aptitudinilor vor reactiona primii si isi vor schimba jobul foarte repede, afirma Roberto Vaccani, cel care a dezvoltat alaturi de Gabriella Carello, director HR Nestle Romania, un program de consiliere pentru tinerii din Romania. In cadrul acestui program, managerii de resurse umane din cadrul companiei Nestle Romania au sustinut sedinte individuale de orientare in cariera pentru 20 de studenti clujeni.

In opinia lui Roberto Vaccani, un tanar de 17-18 ani nu este constient neaparat de aptitudinile sale, ci doar intuieste ca anumite discipline ii plac si altele ii displac. “Ca tanar, ai nevoie de anumite coduri pentru constientizarea aptitudinilor, altfel ramai doar la nivelul unor lucruri care iti plac.” Practic, metodologia dezvoltata de rofesorul Roberto Vaccani consta in sprijinirea tinerilor in a constientiza mai usor aptitudinile si competentele pe care le detin.

Locul de munca nu mai reprezinta o certitudine!

Potrivit lui Roberto Vaccani, nu exista o diferenta intre generatii in privinta aptitudinilor, ci o discrepanta intre importanta pe care generatia actuala o acorda dezvoltarii aptitudinilor in comparatie cu anii trecuti. “Generatia actuala este una in care, spre deosebire de cele anterioare, locul de munca nu mai reprezinta o certitudine. Niciun angajator nu iti garanteaza ca maine vei avea jobul de astazi. Prin urmare, chestiunea aptitudinilor interioare ale unei persoane este cea mai importanta pentru ca acestea reflecta modelul antreprenorial interior”, afirma profesorul Italian.

Spre exemplu, in tari dezvoltate ca Italia, Franta si Germania, cand in trecut exista o garantie a locului de munca, atentia era putin indreptata spre rolul aptitudinilor pentru dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor. Pentru generatiile tinere mai vechi, a avea succes insemna doar sa castigi bine. In mod concret, definirea aptitudinilor se rezuma la obtinerea unor venituri peste medie. In schimb, satisfactia muncii este mult mai importanta pentru generatiile tinere actuale. Tinerii de astazi considera ca prioritar este sa fie remunerati pentru activitatile pe care le fac din placere.

Foarte pe scurt, aptitudinile sunt trasaturi ale personalitatii, in timp ce competentele sunt transferate din partea profesorilor sau de la alte persoane competente. Pentru a face o distinctie si mai clara, competentele inseamna “sa stii sa faci”, in timp ce aptitudinile se rezuma la “sa stii sa fii, sa existi”.

Aptitudinea de a fi protagonist, de a negocia cu oamenii, devine mult mai importanta in prezent

Astfel, aptitudinea de a asculta si de a deveni un bun ascultator era cea mai raspandita in perioada industriala de dupa Al Doilea Razboi Mondial. In schimb, aptitudinea de a fi protagonist, de a negocia cu oamenii, devine mult mai importanta in prezent.
“Am observat tendinta tinerilor privind executarea si interesul lor pentru functiile executive. In schimb, nu am remarcat intentia tinerilor de a se exprima. Noi incercam prin programele noastre sa evidentiam si sa valorificam dorinta tinerilor de a se exprima, nu sa se concentreze de la inceput pe pozitiile executive”, spune Gabriella Carello (foto), director HR Nestle Romania.

Rolul cel mai important al parintilor si profesorilor este acela sa nu confunde propriile asteptari cu aptitudinile copiilor. Daca un dascal ori parinte este o persoana seducatoare, si induce acest lucru copilului, atunci copilul va prelua aptitudinile induse de parinti sau profesori. Exista un procent de tineri absolventi, care la 23-24 de ani, dupa o sesiune de orientare profesionala, descopera ca aptitudinile considerate proprii erau, de fapt, induse de profesori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri