Companiile din Statele Unite ale Americii pierd anual 37 miliarde de dolari din cauza greselilor din timpul intalnirilor de afaceri. Steve Jobs s-a asigurat ca Apple sa nu se numere printre acestea. Stilul sau de management a fost descris atat intr-o maniera pozitiva, cat si intr-una negativa. Indiferent cum a fost acesta, nu-i putem nega realizarile: intr-un timp relativ scurt, Steve Jobs a construit cea mai de succes companie din lume.

Cum a reusit? Iata 5 modalitati prin care CEO-ul de succes a reusit sa-si imbunatateasca intalnirile de afaceri:

  • Intalniri cat mai mici posibil

In cartea sa Insanely Simple, colaboratorul lui Steve Jobs, Ken Segall, a dat detalii despre cum era sa lucrezi cu el. Intr-un capitol, Ken Segall povesteste cum Jobs era pe cale sa inceapa o intalnire saptamanala cu agentia de advertising a companiei, cand a observat o persoana noua. Jobs s-a oprit, a tintuit cu privirea persoana noua si a intrebat-o cine e. Dupa ce a primit explicatii, Jobs a rugat-o politicos sa paraseasca sala.

Jobs era la fel de nemilos si cu el insusi. Cand presedintele Barack Obama l-a invitat la o mica adunare a mogulilor din industria tech, Jobs l-a refuzat – presedintele invitase prea multi oameni pentru gustul sau, potrivit Bussines Insider.

  • Asigura-te ca cineva este responsabil pentru fiecare lucru din agenda de zi

Jurnalistul Adam Lashinsky povesteste, intr-un articol despre cultura organizationala a Apple, aparut in 2011, in revista Fortune, ce proceduri a folosit Jobs in cadrul companiei. Steve Jobs avea o mentalitate centrata pe principiul responsabilitatii, ceea ce inseamna ca toate planurile erau puse in aplicare astfel incat sa se stie cine era responsabil pentru fiecare lucru.

Dupa cum spune Lashinsky, in interiorul companiei, acest concept are si o denumire, „DRI” sau individ direct responsabil. Adeseori, numele individului direct responsabil aparea pe agenda de lucru a intalnirii, astfel incat toata lumea sa stie cine era responsabil pentru intrunire.

  • Nu lasa oamenii sa se ascunda in spatele prezentarilor Power Point

Autorul biografiei lui Steve Jobs, Walter Isaacson, spunea de el ca ura prezentarile formale, in schimb ii placeau intalnirile fata in fata. In fiecare zi de miercuri din saptamana, avea o intalnire cu echipa sa in care discutau, fara a avea un suport fizic. Slide-urile erau interzise, pentru ca Jobs voia ca echipa lui sa dezbata si sa gandeasca critic, fara ajutorul tehnologiei. „Urasc maniera in care oamenii folosesc prezentarile in loc sa gandeasca. Oamenii care stiu despre ce vorbesc nu au nevoie de PowerPoint’’, spunea Jobs.

  • Invata din trecut, dar nu il lasa sa te stapaneasca

Cand un membru al echipei sale se lamenta, Jobs il intrerupea si ii spunea: „Nu vreau sa te aud spunand ca, doar pentru ca data trecuta nu am reusit, nu vom reusi nici de data asta’’.

Orice antreprenor de succes stie ca esecul face parte din proces. Cu cat incerci mai mult, cu atat esuezi mai des, dar succesul e acolo, te asteapta. Trebuie doar sa il gresesti.

  • Concentreaza-te pe lucrurile pozitive

Steve Jobs spunea, la un moment dat, la inceputul carierei : „Cateodata, fac liste cu lucrurile pe care nu le stim, iar apoi imi aduc aminte ca firma noastra are doar 90 de zile. Si incep sa ma gandesc la lucrurile pe care le stim. Este absolut fenomenal cat de departe am putut ajunge in doar 90 de zile’’, potrivit site-ului Inc.com.

Cand ai un drum lung in fata ta, poate fi intimidant sa te concentrezi pe ceea ce ti-a mai ramas. Dar intotdeaua vor fi numeroase lucruri de facut. Adu-ti aminte sa te concentrezi pe lucrurile pe care le-ai indeplinit si care iti pot oferi motivatia de care ai nevoie pentru a merge mai departe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri