Pe langa cultura organizationala, un mediu de lucru pozitiv este strans legat de modul in care un angajat reuseste sa performeze la locul de munca si sa se simta multumit de ceea ce face. In plus, un agajat care lucreaza intr-un mediu de lucru pozitiv se va identifica mai usor cu valorile organizationale ale firmei, va lucra mai eficient si va oferi rezultatele dorite.

Am identificat mai jos motivele pentru care este necesar sa creezi un mediu de lucru pozitiv pentru angajati, benefic pentru fiecare membru al echipei tale:

Angajatii se simt multumiti de munca lor

Acele joburi care reusesc sa ii faca pe angajati sa simta ca fac parte dintr-o echipa unita si ca vor reusi sa creeze lucruri marete sunt esentiale pentru buna functionare a companiei. Aceste doua sentimente ii vor incuraja pe angajati sa faca tot ce le sta in putinta ca sa isi atinga obiectivele si sa performeze, fara sa simta o presiune negativa.

In plus, daca angajatii sunt mandri si multumiti de ceea ce fac, vor dori sa ramana pe termen indelungat in firma. Asta inseamna ca nu va creste doar dorinta lor de a depasi asteptarile, ci este primul pas care va creste nivelul de retentie al angajatilor, potrivit companiei de HR americana Idilus.

Previne efectele negative asupra sanatatii

Angajatii care lucreaza intr-un mediu de lucru nemotivant si ostil, nu doar ca vor performa mai slab si nu isi vor indeplini obiectivele, ci pot fi afectati negativ si din punct de vedere al sanatatii.

Citeste si:
5 motive pentru care socializarea la serviciu trebuie incurajata
5 motive pentru care...

Angajatul va lucra sub o presiune negativa din cauza stresului acumulat la locul de munca, fapt care va duce la aparitia starilor de anxietate, insomnii sau chiar depresie. In timp, din cauza acestor probleme va aparea oboseala, iar angajatul va performa din ce in ce mai slab.

Ca manager, cu cat reusesti sa creezi un mediu de lucru placut si pozitiv pentru angajati, nu doar ca ii vei face sa se simta mai fericiti si multumiti de munca lor, ci vei avea grija si de starea lor de sanatate.

Intareste relatiile dintre colegi

Conform Employee Engagement Software, un mediu de lucru pozitiv incurajeaza dezvoltarea si pastrarea unor relatii apropiate intre colegi, dar si intre angajati si management. Acestia se vor sprijini si respecta reciproc, isi vor impartasi idei si vor comunica mai usor.

In plus, acest tip de cultura ii va ajuta pe angajati sa se simta confortabil atunci cand vin la birou. Empatia, colaborarea, incurajarile si conexiunile dintre colegi vor duce in timp la cresterea perfomantei echipei si, in acelasi timp, a businessului.

Citeste si:
1 din 2 firme va angaja in 2020. Romania are nevoie de 1 mil. angajati
PwC Romania: Peste jumatate...

Inspira creativitatea angajatilor

De cele mai multe ori, din cauza ierarhiei dintr-o companie, angajatii care nu se afla intr-o pozitie de manager, pot simti ca nu sunt incurajati sa isi exprime ideile sau sa vina cu propuneri noi. Tocmai de aceea, un mediu de lucru pozitiv ii va incuraja pe acestia, dar si pe fiecare membru al echipei sa isi exprime ideile si opinia lor cu privire la ce ar trebuie schimbat sau imbunatatit la un produs sau serviciu al companiei. Mai mult, perspectivele noi sunt intotdeauna de ajutor atunci cand vrei sa imbunatatesti performanta anjagatilor tai.

Crearea unui mediu de lucru pozitiv este unul dintre motivele care ii ajuta pe angajati sa fie motivati si sa performeze, dar si sa fie multumiti si mandri de munca lor pentru companie. Cu o planificare atenta, acest scenariu care aduce beneficii de ambele parti te poate ajuta sa iti dezvolti compania.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
O companie IT le permite angajatilor sa lucreze de acasa nelimitat