Peste 100.000 de persoane lucreaza in sectorul IT&C, avantajele fiscale si costurile relativ reduse cu forta de munca generand o crestere de 75% a numarului de angajati in doar sase ani. Cu toate acestea, industria IT&C se confrunta cu mari provocari de disponibilitate si retentie a fortei de munca.

78,9% dintre angajatii din industria IT&C fac parte din generatia Millennials (au intre 20-34 ani), 19,8% din generatia X (35-49), in timp de generatia Baby Boomers (peste 50 de ani) este minoritara in acest domeniu (1,3%), potrivit studiului "Barometrul pietei resurselor umane IT&C - Cum reusesc companiile din industria IT&C sa-si motiveze angajatii?”, realizat de NNC Services.

Desi sunt tineri, angajatii din industria IT au reusit sa adune o experienta considerabila in acest domeniu. Aproximativ 40% dintre angajatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani au deja o vechime de 2-4 ani in campul muncii, viata de angajat incepand inca de pe bancile facultatilor.

Angajatii generatiei Millennials petrec intre 0 si 3 ani intr-o companie, nevoia de stabilitate nefiind prioritara pentru acestia. Incepand cu varsta de 40 de ani, angajatii sunt mai predispusi sa ramana la un loc de munca pentru mai mult timp.

Peste 55% dintre angajati considera ca ar primi mai multi bani pentru acelasi post in cadrul altor companii concurente. Doar 33,4% considera ca sunt remunerati corespunzator cu posibilitatile firmei si mai mult decat ar fi fost platiti in alte companii si doar 10,4% dintre angajati considera ca au o pozitie favorabila, salariul lor fiind sub posibilitatile companiei, dar mai mare decat ar fi oferit altele.

Desi exista si alti factori de natura sa influenteze retentia angajatilor in companii, factorul financiar ramane o variabila decisiva. 88,1% dintre angajati ar fi determinati sa-si schimbe locul de munca daca veniturile lunare ar fi mai mari decat cele actuale.

Beneficii salariale apreciate de IT-isti

Beneficiile salariale nu sunt insa singurele care influenteaza satisfactia IT-istilor. Atmosfera de la locul de munca este, conform rezultatelor, un factor foarte apreciat de angajati, la fel ca si oportunitatile de avansare in cariera, atractivitatea proiectelor in care sunt implicati sau relatia cu managerul direct. Locuri mai putin importante, dar nu de neglijat, ocupa cultura organizationala a companiei, beneficiile financiare extra-salariale, programele de training, flexibilitatea programului sau numarul de zile de concediu.

Studiul are la baza raspunsurile a peste 500 de angajati din industria IT&C, specializati in diferite tehnologii si provenind din orase cu un numar semnificativ de companii din industria IT&C precum Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara.

Citeste si: Millennials, pregatiti sa preia roluri de conducere. Care sunt cei mai vanati candidati in 2018

Sursa foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri