Un loc de munca in spatele unui birou a fost, este si va ramane un vis pentru foarte multe persoane care mereu s-au gandit cu teama cum ar fi sa lucreze toata ziua stand in picioare sau in conditii mai putin placute, precum pe santier. Munca de birou vine cu avantajele sale.

Un mediu curat, un spatiu personal, mai multa intimitate in anumite conditii. Pe termen lung insa, munca de birou poate fi problematica. Sunt alti factori de stres, alte riscuri pentru sanatatea fiecarui angajat si alte motive de nemultumire si frustrare decat in mod normal. Iar cum unele locuri de munca reprezinta pentru multe angajati chiar si a doua casa, unde timpul petrecut acolo este mai mare decat cel petrecut in propriul dormitor, aceste mici riscuri se pot transforma in mari probleme atunci cand privim pe termen lung.

5 cele mai frecvente probleme cu care se confrunta angajatii care lucreaza in permanenta la birou:

1. Problemele de vedere

Noua ore petrecute zilnic in fata ecranului de la laptop pot provoca in ani de zile probleme importante de vedere. Daca luam in calcul faptul ca orice persoana, dupa ce pleaca de la munca, va mai petrece macar o ora in fata televizorului, si, probabil, va adormi citind pe telefon ultimele stiri sau noutati din partea prietenilor, sansele sunt ca aceste probleme sa se agraveze in timp. Studiile arata ca intre 50% si 90% dintre persoanele care zilnic lucreaza la un calculator au probleme cu ochii tocmai din aceasta cauza. Tocmai din acest motiv, este important ca fiecare persoana care se regaseste in aceasta situatie sa-si faca un control regulat la ochi si sa caute in permanenta metode de protectie sau chiar sa ceara la locul de munca, precum un filtru pentru monitorul calculatorului de la munca.

2. Problemele de greutate

In general, cei care au o viata in care munca de birou ocupa o buna parte din timp sufera de sedentarism. O echipa de specialisti de la Universitatea din Liverpool a studiat efectul pe care sedentarismul il are asupra organismului, iar concluziile publicate in The Telegraph arata ca doar doua saptamani de viata sedentara sunt suficiente pentru a creste riscul aparitiei diabetului de tip 2. Sedentarismul mai produce si alte probleme pe termen lung. Gonartroza este un risc pentru persoanele trecute de 50 de ani, pentru ca in alte situatii sa existe riscuri pentru boli cardiovasculare.

3. Virusi si bacterii

Indiferent cat de curat este biroul, faptul ca cele mai multe dintre obiecte sunt plimbate de la o persoana la alta transforma acest spatiu intr-un mediu plin de bacterii si virusi. Potrivit unui studiu publicat de BBC, spatiul de birou este 400 de ori mai plin de bacterii decat toaleta. Cele mai periculoase obiecte de pe biroul tau sunt telefonul mobil, tastatura si mouse-ul.

4. Stresul provocat de galagie

Telefoanele suna, imprimantele lucreaza la foc automat, colegii de birou vorbesc in jurul tau, unele neoane scot sunete deranjante. Toate acestea contribuie la o noua forma de stres identificata de psihologul american Gary Evans de la Cornell University. Acestea afecteaza eficienta, dar si capacitatea unui angajat de a se concentra si de a lua decizii importante.

5. Lipsa luminii naturale

Cea mai placuta si odihnitoare lumina va fi mereu cea naturala. Doar ca in unele zone de birouri lumina soarelui nu are acces, din cauza configuratiei interioare a acestor spatii. Astfel, foarte multi angajati se regasesc in situatia de a lucra ani de zile numai cu lumina artificiala deasupra capului, ceea ce reduce extrem de mult eficienta, potrivit unui studiu realizat de profesorul Mirjam Muench de la Institute of Physiology din Berlin.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri