Diferente intre veniturile sefilor si salariile angajatilor au existat dintotdeauna si sunt considerate normale, in contextul sarcinilor mai complexe si resposabilitatilor crescute ale celor aflati la conducerea companiile. Insa, in ultimii ani, diferentele au crescut enorm. Un exemplu clar este cel al lui Elon Musk, care castiga de peste 40.600 de ori mai mult intru-un an decat angajatii sai.

Sursa foto:teslamotors.com

O statistica americana arata ca lucratorii din 50 de companii ar trebui sa lucreze cel putin 1.000 de ani pentru a castiga veniturile pe care le incaseaza directorii generali din organizatiile acestora intr-un singur an.

In top il regasim pe CEO-ul companiei Tesla, Elon Musk, care si-a adjudecat anul trecut venituri in valoare 2,28 miliarde de dolari, suma rezultand din cumularea salariului, ale unor optiuni pentru actiuni si alte venituri. Pe de alta parte, salariul mediu in compania Tesla, al carui fondator este, se ridica la aproximativ 56.000 de dolari pe an, ceea ce inseamna ca Musk baga in buzunar de 40.668 de ori mai mult decat un lucrator de nivel mediu, intr-un an, scrie FastCompany.

Tesla a anuntat in anii trecuti ca lui Elon Musk – cu o avere de 19,4 miliarde dolari in prezent – era obligat, prin legislatia din California, sa fie platit cu salariu minim. Pe de alta parte, cel mai recent raport al grupului confirma acest lucru “Salariu de baza a lui Elon Musk, CEO al companiei, este in continuare la nivelul impus de legea din California privind salariul minim, insa nu il accepta nici pe acesta".

Pe locul al doilea, cand vine vorba despre de diferente enorme intre veniturile sefului companiei si cele ale angajatilor, este Fran Horowitz-Bonadies, CEO al companiei Abercrombie & Fitch, distribuitor de imbracaminte sport pentru tineri. Acesta obtine remuneratii anuale de 3.660 de ori mai mari decat salariul mediu din cadrul companiei americane.

Diferente enorme intre incasarile sefilor si salariul mediu al angajatilor din companiile pe care le conduc sunt intalnite si in alte compani, dintre care putem reaminti lantul de fast-food McDonald`s, retailerul de fashion Gap sau producatorul de jucarii si jocuri Mattel.

De asemenea, directorul general al lantului de magazine Walmart castiga de 1.076 de ori mai mult decat veniturile anuale ale unui angajat al companiei. Iar gigantul din retail nu este un caz singular.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri