Romania resimte acut, in ultimii ani, lipsa de personal calificat in meserii care erau cu traditie in urma cu 30 de ani, cum ar fi cizmar sau metalurgist. Iar acest lucru se intampla din mai multe motive, de la inchiderea fabricilor si scaderea productiei, la clasica explicatie cum ca meseria nu mai este "la moda", ceea ce ii face pe tineri sa aleaga sa studieze alte domenii. Toate acestea si nu numai duc la redimensionarea invatamantului profesional, chiar daca acesta ajunge sa nu mai corespunda cu cerintele angajatorilor.

Si pentru ca tinerii nu mai aleg sa invete si sa se specializeze in meseriile traditionale, iar forta de munca din aceste domenii este imbatranita si se pregateste de pensionare, dificultatea companiilor de a angaja oameni este si mai mare.

Astfel, in tara noastra se poate vorbi despre un deficit acut de muncitori calificati pe o serie de meserii, care adesea corespund si cu calificarile din invatamantul profesional cu cele mai putini elevi. Pe de alta parte, scolile profesionale si liceele tehnice din Romania scot an de an zeci de mii de elevi calificati in meserii pe care nu le mai cauta nimeni.

In invatamantul profesional erau incadrati 285.000 de elevi la nivelul anului scolar 2018-2019, in 920 de unitati de invatamant, iar 73% dintre aceste scoli se aflau in mediul urban.

Cea mai solicitata calificare, adica la care erau inscrisi cei mai multi elevi, a fost in anul scolar anterior cea de technician in activitati economice, cu un numar total de 39.000 de elevi (circa 14%). Pe locul al doilea, s-a clasat cea de mecanic auto (17.500 de elevi), iar topul este incheiat de calificarea de technician in turism – 16.611 elevi, potrivit platformei digitale Meserii.ro, lansata de OMV Petrom si CivicNet.

O problema din piata muncii este ca un procent important dintre cei care absolva o scoala profesionala sau un liceu tehnic nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, calificarea lor neavand mare cautare. Finalul este ca acesti tineri ajung sa ingroase randurile somerilor sau sa munceasca intr-o meserie pentru care nu au calificare.

Pe de alta parte, sunt domenii din invatamantul profesional si tehnic in care se inscriu foarte putini tineri, iar an de an ies doar cateva zeci de muncitori calificati. Aici se incadreaza in top sectoarele de mecanica, industria alimentara si industria textila.

Intre calificarile din invatamantul profesional care scot cei mai putin muncitori calificati pe piata se numara cele de modelier, cizmar, metalurgist sau tesator. Sunt si calificari cu zero elevi.

Calificarile cu cei mai putini elevi

Calificari Domeniu Numar de elevi
Masinist utilaje cale si terasamente Mecanica 8
Modelier Mecanica 9
Cizmar Industrie textila si pielarie 10

Operator in industria zaharului

si produselor zaharoase

Industrie alimentara 11
Metalurgist neferoase Mecanica 11
Lucrator trafic feroviar Electromecanica 13
Operator la fabricarea cherestelei Fabricarea produselor din lemn 13

Operator industrie

chimica organica

Chimie industriala 14

Operator in industria

maltului si a berii

Industrie alimentara 14

Operator in industria

vinului si a bauturilor spirtoase

Industrie alimentara 14
Tiparitor offset Tehnici poligrafice 14

Operator industria prelucrare

a titeiului si petrochimie

Chimie industriala 16

Turnator

Mecanica 21
Tesator Industrie textila si pielarie 22

Electromecanic instalatii

si aparatura de bord aeronave

Electromecanica 29

Operator fabricarea si prelucrarea

celulozei si hartiei

Chimie industriala 37
Constructor structuri monolite Constructii 37
Marochiner Industrie textila si pielarie 39
Mecanic aeronave Mecanica 41

Operator cazane,

turbine cu aburi

Electromecanica 43

Operator la producerea

semifabricatelor din lemn

Fabricarea produselor din lemn 45
Tubulator naval Mecanica 47

Sursa tabel: Meserii.ro

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri