Majoritatea oamenilor consideră că dacă lucrezi de acasă ai mai multă libertate și că vei lucra mai puțin, însă sunt studii care arată contrariul. Angajații trebuie să aplice multitasking-ul, în această perioadă, chiar dacă nu erau pregătiți să o facă, așa încât să satisfacă propriile așteptări, ale șefilor, precum și ale familiei. Există însă riscul aparației unor momente de anxietate, care pentru cei cu antecetente se pot transforma în depresie.

Piața forței de muncă trece, zilele astea, prin experimentul muncii de acasă, milioane de oameni schimbându-și biroul cu cel din propria casă. Și chiar dacă poate părea că munca de acasă este cel mai frumos vis al angajaților, trebuie știut că sunt și părți mai puțin frumoase.

”Pentru unele persoane poate fi foarte dificil să-și seteze cel mai potrivit context în această situație. Echilibrarea datoriilor profesionale cu cele personale ține, în mare măsură, și de modul în care ești construit ca personalitate, de cât de disciplinat ești și de obiectivele pe care ți le-ai stabilit profesional și personal.Trebuie ținut cont de faptul că majoritatea oamenilor consideră că dacă lucrezi de acasă ai mai multă libertate și că vei lucra mai puțin, dar studiile și feedback-ul persoanelor care trec prin această experiență arată contrariul”, a declarat, pentru wall-street.ro, Adriana Popa, psiholog clinician, Yourway Counseling.

Poți ajunge la extenuare pentru că nu ai o limită de timp, un spațiu bine delimitat pentru a-ți îndeplini atribuțiile jobului, iar, în același timp, ai mai mulți distractori, iar efortul depus pentru a te concentra trebuie să fie mai mare.

Ea a explicat că a jongla cu așteptările pe care angajatul le are de la sine, cu cele venite din partea șefului, precum și din partea familiei este greu și poate produce emoții puternice, dezamăgiri și preocupări profunde.

Citește și Specialist în HR: Izolarea poate da simptome de stres post traumatic, confuzie și furie, chiar pe termen lung

Apare riscul de depresie. Cum îl combatem?

Adriana Popa mai arată că în această perioadă, în care oamenii muncesc în principal de acasă, vor exista perioade de tristețe sau anxietate mai intense și mai dese, iar pentru persoanele care au mai avut antecedente există, într-adevăr, riscul de a ajunge în pragul depresiei.

”Condițiile actuale ne cer să fim foarte atenți la ce se întâmplă cu noi, deci să ne cunoaștem mai bine și să facem reglaje pe parcurs. Sunt multe unghiuri ce pot fi abordate în acest caz, dar cel mai simplu lucru este să nu ne distanțăm social de cei cunoscuți, apropiați nouă”, a explicat Popa.

Îți recomandăm și Sondaj PwC: Aproape jumătate dintre companii vor să aplice permanent munca de acasă

Specialistul sfătuiește să facem un efort pentru ca relațiile pe care nu le mai putem avea în mod direct să fie, totuși, menținute.

Putem intra în contact cu prietenii noștri prin intermediul videoconferințelor, să ne luăm cafeaua de dimineață cu prietenii sau colegii, să vorbim despre lucrurile care ne fac plăcere, să facem câte o mini întâlnire zilnică online.

Muncă, muncă, dar ce faci cu copiii?

Simona Cotorobai, psiholog, Yourway Counseling, arată că în contextul izolării întregii familii la domiciliu, a lucra de acasă este diferit de modul în era acest concept, de work remote, era cunoscut anterior. Astfel, în prezent, atenția angajaților care lucrează de acasă, și sunt și părinți, va fi împărțită în mai multe direcții (copii, sarcini casnice), ceea ce poate duce la un efort mai mare, dar cu productivitate mai scăzută în plan profesional.

De aceea, ar fi util un plan agreat de ambii parteneri în ceea ce privește munca de acasă. Spre exemplu, în situația în care există copii mici, care au nevoie de atenția și implicarea directă a părintelui, părinții pot lucra pe rând, agreând intervale orare în care să nu fie deranjat de cerințele celor mici, putând astfel să se concentreze pe ce are de făcut. Unul dintre părinți va trebui să-și asume faptul că în această perioadă nu va putea fi la fel de performant la nivel profesional, ca atunci când lucra de la birou.

”Colaborarea între părinți și susținerea reciprocă pentru a crea un echilibru între nevoile familiale și cele profesionale sunt esențiale în a limita, pe cât posibil, frustrările, anxietatea și grijile fiecăruia. Comunicarea acestora într-o manieră constructivă poate dezamorsa tensiunile, se pot găsi soluții noi, iar copilul se va simți la rândul lui în siguranță, văzând că adulții pot gestiona astfel de situații dificile”, a explicat Simona Cotorobai.

Psihologii arată că este important de reținut că lucrurile pe care cu toții le făceam în mod obișnuit pot fi adaptate la condițiile actuale, iar adoptarea unei atitudini de încredere că tot ce știm va reveni, treptat, în viața noastră, va avea o influență pozitivă asupra psihicului nostru.

Îți recomandăm să citești și Sfaturi pentru angajați: 11 idei pentru a lucra eficient în timpul izolării și carantinei sau Specialiști în dezvoltare: După criză, competiția va fi dură. Nu renunțati la învățare în aceste momente

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri