Dacă în linii mari, piața muncii de la nivel local a cunoscut o mai mare efervescență odată cu apariția vaccinurilor anti-COVID-19, multe dintre domenii rămân încă afectate de restricțiile impuse pentru limita răspândârii coronavirusului. Aici sunt incluse joburile din HoReCa, cultură și divertisment, unde o parte dintre angajați s-au reorientat deja către alte domenii în care s-au putut integra mai rapid și unde a existat posibilitatea de a face ușor tranziția.

Deși o parte dintre angajații acestui sector așteaptă revenirea, mulți se află în imposibilitatea de a-și prelungi pauzele din domeniul lor de activitate, adoptate în contextul pandemiei. Prin urmare, au început deja să fie cu ochii pe alte joburi. Alianța pentru Turism (organizaţie umbrelă a patronatelor din HoReCa), estima în noiembrie 2020 că în domeniul HoReCa s-au pierdut deja mai mult de jumătate din numărul locurilor de muncă existente înainte de impunerea restricţiilor.

Câștiguri salariale mici pentru lucrătorii din HoReCa

Dacă altădată era un domeniu cumva invidiat în ceea ce privește posibilitățile salariale, în urma pandemiei, angajații și angajtorii din restaurante, cafenele și baruri sunt cei mai afectați de măsurile încă menținute pentru a limita contaminarea cu COVID-19.

Cele mai mici salarii din economia locală, în octombrie 2020, au fost cele ale angajaţilor din industria HoReCa, cea mai afectată de criza sanitară. Aici, oamenii au câştigat în medie 1.720 de lei net în octombrie 2020, cu aproximativ 100 de lei mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Și în noiembrie 2020, valorile cele mai mici ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante (1668 de lei), mai arată cele mai recente cifre de la INS.

„Nu doar că sunt cele mai mici salarii, dar oamenii trebuie să găsească soluții să se reinventeze, să-și caute alte joburi, în alte industrii. Totodată, s-au reprofilat foarte multe companii pe online, au început să facă catering, să livreze prin Glovo, Bolt și să acceseze și platformele acestea. Mai mult decât atât, sunt foarte multe lanțuri hoteliere care și-au concendiat angajații pentru că și-au restructurat pozițiile, nu au mai avut nevoie de oameni la restaurant spre exemplu.

Oameni sunt, dar nu există locuri de muncă pentru ei pentru că deocamdată nu s-au deschis încă restaurantele”, a declarat pentru wall-street.ro, Corina Neagu, consultant în resurse umane și fondator Dare.

În ce alte domenii s-ar putea reintegra lucrătorii din Horeca

Angajații din Horeca, se numără printre cele mai înclinate categorii să recurgă la reconversia profesională. Cererea de personal mai mică din restaurantele fizice, acum închise ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie, dar și incertitudinile de ordin financiar, îi îndreaptă pe mulți chelneri sau pe barmani să se reorienteze spre alte domenii de activitate.

O parte o să-și găsească joburi prin alte țări sau în alte domenii de activitate. Unii așteaptă să își facă un business propriu, să-și facă un magazin online sau să facă alte activități care să le aducă bani.

- Corina Neagu, consultant în resurse umane și fondator Dare -

Alții lucrători afectați din această industrie e posibil să se reîndrepte către domenii precum cele de înfrumusețare, către companii de outsourcing sau către zona de call-center.

„Vorbim aici de cei care sunt flexbili, adaptabili și care vor să facă ceva. Sunt foarte mulți oameni, din diverse arii de activitate care au fost concediați, nu doar angajați din Horeca, deci oameni sunt, nu sunt din păcate suficiente locuri de muncă pentru câți oameni sunt disponibili pe piață în acest moment (...) Adaptarea și flexibilitatea sunt competențe atât ale prezentului, cât și ale viitorului. Dacă nu le avem, clar trebuie să le dezvoltăm”, mai spune Corina Neagu.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri