Găsirea unui leac împotriva maladiei COVID-19 care s-a instalat confortabil de aproape un an și în România, a generat un val de speranță și de optimism în rândul românilor. Dincolo de taberele antivacciniste și coronasceptice, vaccinul împotriva coronavirusului este cea mai eficientă metodă de apărare contra acestui virus, spun medicii în informările oficiale venite din partea Guvernului.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară/ne-obligatorie și se va realiza fără niciun cost din partea persoanelor care vor fi vaccinate, indică informațiile oficiale venite din partea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Ar putea angajatorii să ceară angajaților să se vaccineze?

Vaccinul a stârnit o serie de curiozități venite din partea oamenilor, dar și multe întrebări firești pe care ni le adresăm. „Ce se va întâmpla dacă nu mă voi vaccina?” , „Ar trebui să fie necesar să ne vaccinăm pentru a putea merge la muncă?”. Deocamdată este dificil de oferit un răspuns clar la aceste întrebări, au spus specialiștii din piața muncii, într-un dialog cu wall-street.ro.

Specialiștii din piața muncii spun că decamdată situația este foarte delicată pentru că toată lumea așteaptă răspunsuri la aceste întrebări. Însă, pe de altă parte, aceștia transmit că este foarte posibil ca unele companii să pună pe masă o condiția ca angajații lor să fie vaccinați împotriva COVID-19.

„La noi în Constituție e stabilit foarte clar că omul, nu neapărat cel care se află într-un raport de muncă prin care este angajat, nu poate fi obligat către tratamente medicale, inclusiv cele preventive. Deci orice lege ar veni în contradictoriu cu constituția ar fi nulă de drept.

Pe de altă parte, se fac foarte mari presiuni în comunitățile economice să se facă acest vaccin. Angajatorii au drept pârghii, la angajare, să impună acest vaccin în ideea de a fi apt de muncă. Aceasta ar fi una dintre posibilitățile care se discută. Nu te obligă nimeni să-l faci, însă s-ar putea ca dacă vrei să te angajezi în compania asta să trebuiască să-l ai”, a explicat Leonard Rizoiu, expert în HR.

Corina Neagu, consultant în resurse umane și fondator Dare a precizat că e posibil ca la un moment dat, un angajator să solicite, la angajare ca printre acele documente necesare angajării (adeverință care să constate că acea persoană e aptă pentru muncă, cazier etc.) să fie inclusă și condiția vaccinului anti-COVID-19.

„Opiniile sunt pro și contra, evident, întotdeauna o să avem dezbateri pe tema aceasta. Angajatorul poate să ceară cazier, deși legislația nu prevede că este obligatoriu, decât pentru anumite sectoare de activitate și la fel de bine poate veni să spună că nu poate angaja pe cineva care nu s-a vaccinat. Atât timp cât legislația nu îți spune că trebuie să faci asta, angajatorul poate să folosească legislația în favoare sa”, a declarat Corina Neagu.

Citește și: STUDIU: Peste 50% dintre români vor să se vaccineze împotriva COVID-19

În ce domenii s-ar putea cere vaccinare la locul de muncă?

Plecând de la premisa că unii angajatori vor cere angajaților să se vaccineze, Leonard Rizoiu consideră că această cerință ar putea fi introdusă de către companiile din industriile producătoare, acolo unde sunt mulți angajați, iar riscul de îmbolnăvire este unul mare, dar și acolo unde producția a scăzut, ca urmare a impunerii regulilor de distanțare socială în contextul pandemiei.

„Sunt foarte mulți oameni care lucrează în schimburi, iar mașinile de producție sunt unele lângă altele întrucât chiria pentru aceste spații costă mult. Se cam lucrează om lângă om pentru că liniile de producție îi fac să lucreze unii lângă alții. Ca atare, aici au suferit. Spre exemplu, firmele care fac cablaje, ca să respecte distanța aceea de doi metri au pus un om la fiecare doi metri, dar înainte era un om pe fiecare metru. Însă odată cu această măsură au redus și volumele de lucru. Din acest motiv, acum, ca să se lucreze din nou la un metru unul de altul, se poate fi introdusă obligativitatea acestui vaccin”, mai spune Leonard Rizoiu.

Legat de vaccin, specialistul în HR este de părere că transparența cu care se comunică îi ajută pe oameni să fie mai receptivi cu privire la vaccinare împotriva COVID-19. În continuare, oamenii se vor simți mai încrezători când vor vedea că și alți cunoscuți de-ai lor au început deja să facă acest vaccin.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri