Ar putea viitorul tău șef să fie un robot?

O idee care pare la prima vedere poate părea desprinsă din sfera SF-ului, nu este, de fapt, atât de departe și greu de pus în practică.

În fond, teoretic vorbind, un sistem software de inteligență artificială (AI) poate fi mai capabil decât un manager să organizeze programul unei echipe în așa fel încât să nu fie perturbate.

Și obținerea de feedback imparțial de la un manager care nu poate fi acuzat că îl are în locul tău sau că îi favorizează pe alți angajați ar putea face o schimbare frumoasă.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești cea de-a zecea ediție a evenimentului HR 2.0. - O nouă eră a muncii. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Cu toate acestea, gândul că te va conduce un computer sau un robot ridică multe semne de reticență, dar și teama ca mașinile ar putea prelua controlul asupra noastră.

Citeste si:
Cine este Timea, chatbot-ul de la TotalSoft care digitalizează...
Cine este Timea, chatbot-ul...

Totuși, acest lucru ignoră faptul că deja petrecem mult timp cu diverse mașinării și soft-uri și nici măcar nu ne gândim la asta, darămite să ne facem griji.

Jeff Schwartz, partener senior la firma de consultanță și audit Deloitte, și consilier global pentru viitorul muncii punctează faptul că noi deja preluăm indicații de la mașinării, oferind exemplul semafoarelor bazate pe Inteligență Artificială, fără a mai fi nevoie de o persoană care să dirijeze traficul.

„Este vorba despre performanță. Puteți vedea cum tehnologia ar putea face piața muncii mai meritocratică, concentrându-se mai mult pe substanță și mai puțin pe stil”, explică Prof. Tomas Chamorro-Premuzic, psiholog pe zona de business, la University College London, potrivit BBC.

Citește și: Joburile care vor fi la mare căutare în următorul deceniu

Citeste si:
Microsoft Tech Day: când are loc și ce speakeri vor participa
Microsoft Tech Day: când are...

Aceste posibilități fantastice de care am putea dispune se lovesc, însă, de o problemă majoră și anume lipsa unei supravegheri etice.

„Un sistem nu are o supraveghere etică adecvată, pe când un om real care își folosește simțul judecății pentru a putea supraveghea are. S-ar putea ca ceea ce sistemul consideră a fi concluzia corectă presupusă, să poată fi extrem de dăunător. Aceasta ar putea fi adevărata amenințare”, a spus Shivvy Jervis, fondatorul companiei de consultanță în afaceri FutureScape 248.

Sursa foto: Pexels

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri