De ce munca de acasă pe termen lung poate fi un pariu riscant

Munca de acasă prezintă multe avantaje, mai ales că a crescut semnificativ gradul de confort pentru fiecare persoană care a lucrat de acasă. Da, e reconfortant să stai în papuci de casă și în pantaloni de trening, în timp ce cățelul tău adoarme cu capul pe picioarele tale cât timp tu lucrezi. Cu asta în minte și cu multe alte avantaje, aproape că am putea să lucrăm pentru tot restul vieții de acasă. La urma urmei, tehnologia ne permite să rămânem conectați, să comunicăm și să colaborăm și în acest mod. Dar ce consecințe pe termen lung ar avea acest lucru?

Munca de acasă are și partea ei întunecată. Sunt lucruri care pe termen scurt nu se văd, dar își vor spune cuvântul în timp.

În primul rând, este posibil să te lupți cu izolarea socială. Un studiu global realizat de Universitatea Columbia în care au fost analizate experiențele a 226.638 de oameni din America de Nord, Europa și Asia a constatat că în viața omenilor respectivi a apărut depresia și anxietatea. Acestea au apărut din cauză că relațiile interumane au fost deteriorate din cauza distanțării.

Până înainte de pandemie, biroul era locul în care ne vedeam cu colegii și în care ne conectam cu ei, lucru care nu se mai întâmplă acum.

Și există o mulțime de alte motive pentru care lucrul de acasă poate să nu fie cel mai bun pariu pentru o carieră și chiar și o viață personală liniștită și împlinită.

Citeste si:
Clădiri cu imunitate sporită: soluția unui antreprenor român pentru...
Clădiri cu imunitate sporită...

Colegii

Când întrebi oamenii de ce rămân la compania lor, ei spun adesea că este pentru oamenii de acolo. Colegii sunt cei care în general te ajută când ai problemă, mulți din ei au abilități tehnice și te pot ajuta când ai nevoie să duci la capăt un proiect, altul te poate ajuta cu sfaturi și tot așa. Să nu uităm că în fiecare companie sunt colegi care te fac să râzi și care condimentează cu sare și piper zilele mohorâte sau foarte aglomerate. Desigur, și interacțiunile la distanță contează, însă nu se mai pot crea o legătură atât de profundă față de cum ar fi față în față. Cu unii oameni e mai greu să te conectezi virtual, cu alții nu e confortabil.

Învățare și stimulare

Există șanse mari ca acasă să te plictisești de multe ori. E adevărat, poți lua masa, poți face exercițiile fizice direct în sufragerie, poți face scurte cumpărături și da, să lucrezi de acasă. Dar doar pentru că poți, nu înseamnă că ar trebui. Drumul până la birou, discuțiile de la masa de prânz și pauzele de cafea pe care le iei alături de colegii tăi pot să-ți condimenteze de multe ori zilele. Totodată, munca la birou îți oferă mai multă stimulare și varietate într-o zi de muncă, notează revista Forbes.

Șansa de învățare este, de asemenea, semnificativ mai mare atunci când te afli în preajma altora. Auzi o conversație despre problema spinoasă a lanțului de aprovizionare și despre modul în care colegii tăi o rezolvă, tragi cu urechea la o discuție despre un client dificil și despre modul în care coechipierul tău își gestionează emoțiile și răspunde în mod constructiv. Din toate aceste lucruri poți să înveți.

Limitele

Un alt beneficiu al muncii de la birou este în primul rând faptul că ieși din casă și ești vizibil. Mulți oameni au spus că lucrul de acasă face dificilă stabilirea unor limite. Munca de acasă a început să nu mai fie deloc „o afacere” pentru că tot mai multe persoane spun că le este greu să-și separe viața profesională de cea privată. Iar acest lucru poate accentua oboseala și epuizare atât cea fizică, cât și cea psihică. Lucrul de la birou stabilește o separare mai mare între viața ta profesională și viața personală.

Citeste si:
Studiu APT Prohuman: Munca exclusiv de acasă va pierde teren
Studiu APT Prohuman: Munca...

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri