Chiar dacă mai e ceva timp până la concediul mult visat, mirosul de vacanță parcă plutește deja în aer. Se simte deja că mulți dintre noi, însă, nu am mai avut deja de ceva timp poate o vacanță „ca la carte”, în care să fim prezenți doar acolo, cu partenerul de viață, cu familia sau cu cei mai buni prieteni.

Cum, dar și când lucrăm s-a schimbat fundamental, mai ales de când am început să lucrăm de acasă și să nu mai trasăm o graniță corectă între muncă și viața personală. Există însă mai multă predictibilitate acum privind destinațiile în care putem călători, dar mai ales reguli clare pentru călătorii sigure, în fiecare țară în parte. Nu mai rămâne decât să ne relaxăm și să ne deconectăm cu totul. Dar oare putem?

Să muncești, în detrimentul a nu face nimic, te poate face să te simți productiv și util. Nimic mai neadevărat. Doar că și în vacanță faci lucruri: petreci timp cu tine sau cu cei dragi sau vizitezi locuri draguțe și afli povești noi.

1. Nu răspunde la e-mailuri și la telefoane

Teoretic orice e-mail mai poate să aștepte pentru că în majoritatea cazurilor, nu sunt lucruri care nu suporta amânare. Dacă e-mailurile ajung la tine, înseamnă că sunt lucruri care nu mai suportă amânare. Prin urmare, în situația în care vorbim de lucruri majore, să zicem între viață și moarte pentru munca ta, atunci este singura excepție pentru care poți răspunde, altfel nu. La fel stă situația și cu răspunsul la telefon.

Lucrul în timpul liber creează un conflict intern între urmărirea obiectivelor personale și profesionale, determinând oamenii să se bucure mai puțin de munca lor, arată datele furnizate de Business Harvard Review.

Citește și: Suntem dependenți de muncă: Angajații lucrează și în vacanță sau chiar și când sunt bolnavi pentru că le place să fie pe primul loc

2. Nu începe să lucrezi propriu-zis

În afara de a răspunde la e-mailuri, nu deschide laptopul să începi alte activități pe care le faci în mod obișnuit la birou sau acasă. E inutil să petreci 6 ore închis în camera de hotel, dedicând din timpul pentru vacanță către sarcinile pe care le ai de făcut la job. Toată lumea pleacă în vacanță sau își ia concediu, așa că vei fi înțeles. Transmite celor care te sună că nu te poți ocupa tu de anumite sarcini și roagă-i să ia legătura cu un alt coleg de-al tău.

3. Pleacă din oraș

Mulți oameni își iau concediu dar aleg să ți-l petreacă tot în apartamentul sau în casa în care locuiesc, nefăcând nimic. Să stai în casă (adică acolo unde probabil ai și lucrat în ultimul an și jumătate) nu poate decât să semene cu o zi liberă prelungită. Vrei o vacanță sau vrei să stai în casă și să nu faci nimic?

Desigur, nu e nevoie să pleci în țări luxoase și sau să te dai peste cap să pleci într-un loc care este scump pentru buzunarele tale. E suficient să pleci doar din orașul în care stai, poți pleca cu cortul, poți face o drumeție pe munte sau poți merge la mare. Ai numeroase locuri accesibile din care poți alege. Vacanța nu este doar o pauză de la muncă, ci o pauză de la viață.

Munca in vacanțăFoto: Shutterstock

4. Bucură-te de vacanță

E firesc să răspunzi la apeluri de la prieteni și să dai mesaje, dar nu-ți dedica prea mult timp făcând asta. Relaxează-te, citește o carte, înoată dacă ești la mare și alege-ți alte activități care-ți plac și care nu au legătura cu munca ta. Tehnologia este grozavă, dar tehnologia este mereu în jurul nostru, așa că măcar în vacanță putem să mai diminuăm din prezența ei în viața noastră.

Sursa: Business Harvard Review și lifehack.org

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri