Un sondaj recent arată ceea ce profesioniștii din multe industrii știau deja: angajații lucrează chiar și atunci când sunt în vacanță sau sunt în concediu medical, iar mamele uneori deschid laptopul să se ocupe de diverse activități de la job, chiar și atunci când se află în concediul maternal.

„Workaholic”, este un termen care provine din limba engleză, dar care a fost cumva preluat de multe țări pentru a descrie o persoană care muncește în mod obsesiv și care dedică foarte multe ore din zi muncii.

Angajații nu se mai pot opri din muncă

Pentru mulți, munca la distanță indusă de pandemie a spulberat deja granițele dintre munca și viața la domiciliu, iar prioritățile de acasă și de familie ocupă din ce în ce mai puțin loc în fața cerințelor urgente de la muncă.

Studiul MyPerfectResume din 2021 a întrebat 1012 profesioniști cum se raportează la muncă. Iată principalele concluzii ale studiului:

  • 82% lucrează în vacanță
  • 75% dintre cei care lucrează în concediu parental
  • 70% răspund la apeluri de la clienți sau colegi în vacanță
  • 42% își iau zile libere special pentru a lucra
  • 40% au lucrat în concediu medical
  • 37% lucrează în vacanță pentru că „le place să fie pe primul loc”
  • 87% au răspuns la întrebările colegilor în timpul vacanței
  • 87% au verificat e-mailurile și mesajele de serviciu în timpul vacanței
  • 78% au răspuns unui apel de la șeful lor în timpul vacanței

În timp ce vacanțele ar trebui să ne ofere ocazia atât de necesară de relaxare și reîncărcare (crescând astfel productivitatea noastră pe termen lung), astfel de cercetări confirmă cât de grea poate fi, de fapt, deconectarea de la munca de zi cu zi.

munca in vacantaFoto: Pexels

Doar 35% dintre respondenți nu au fost de acord cu afirmația „Simt nevoia să știu ce se întâmplă la locul de muncă atunci când sunt în vacanță” și doar 21% nu au fost de acord cu afirmația: „Mă simt mai puțin anxios dacă pot avea grijă de anumite sarcini de la job în timpul liber. ”

Dincolo de a lucra în timpul vacanței, sondajul a constatat, de asemenea, că 40% dintre respondenți au lucrat în concediu medical și 75% au lucrat în concediu parental. Într-adevăr, se pare că suntem legați psihologic de birou și din ce în ce mai mult, distanța fizică nu înseamnă întotdeauna că ne-am deconectat cu adevărat.

„Îmi place doar să fiu pe primul loc”

Există o serie de motive cu adevărat logice care îi împing pe oameni să muncească atunci când se presupune că sunt în concediu. Cel mai popular răspuns oferit în sondaj a fost „Îmi place doar să fiu pe primul loc”, pe care l-au oferit 37% dintre respondenți (ca motiv principal pentru care aleg să lucreze în vacanță).

Cu toții am experimentat temuta avalanșă de e-mail post-vacanță, așa că nu ar trebui să fie surprinzător faptul că profesioniștii optează adesea pentru o vacanță parțial conectată pentru a evita primele zile îngrozitoare din birou.

Sursa: forbes.com

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri