România, Turcia și Serbia se numără printre țările cu cele mai mari creșteri economice prognozate până la sfârșitul anului 2021. Previziunile economice pentru relansarea economiei post-pandemie sunt foarte optimiste. Acest climat de optimism este vizibil în tendințele de recrutare și în planurile strategice de angajare ale multor companii din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Companiile și departamentele de resurse umane sunt mai atente la subiecte precum creșterea inegalității, lipsa competențelor, bunăstarea angajaților, arată datele unui studiu realizat de Adecco Group.

„Încă de la începutul anului, am sesizat trendurile validate de acest raport. Simultan cu relansarea economiei, piața candidaților din România și din regiune a devenit mult mai competitivă. Nu putem compara contextul actual cu cel din 2019, însă această situație pune presiune pe specialiștii din HR. Colegii noștri care gestionează proiecte de recrutare se confruntă cu un număr din ce în ce mai redus de candidați, așteptări nerealiste cu oferta pieței muncii, discrepanțe între educația formală și nevoile angajatorilor, iar în unele sectoare, tendința de a avea liste scurte de candidați cât mai extinse”, a declarat Florin Godean, Country manager Adecco România.

Concluziile principale ale raportului arată că:

  • Specialiștii HR sunt interesați mai întâi de atitudinea și valorile afișate de candidați. Se acordă o atenție specială asupra modului în care candidații afișează valori în timpul interviurilor și a modului în care sunt compatibili cu valorile companiei.
  • Un recruiter trebuie să intervieveze în medie 5 candidați pentru a ocupa un post deschis. Acest număr variază semnificativ în funcție de sectorul economic, de numărul și de nivelul de experiență al candidaților.
  • Timpul mediu pentru închiderea unei poziții deschise este de 1 lună. Perioada atribuită procesului de recrutare poate varia în funcție de procedurile companiei, de complexitatea pozițiilor deschise și de pachetul de compensări și beneficii.
  • Principalul motiv pentru care un angajat își schimbă locul de muncă este lipsa vizibilității asupra carierei și posibilitatea promovării. Această perspectivă contestă percepția că principalul motiv pentru care angajații părăsesc companiile este din cauza relațiilor proaste cu managerii.
  • Cele mai necesare abilități în poziții dificil de închis sunt inteligența emoțională, rezolvarea complexă a problemelor, gândirea analitică și inovația. Posturile cel mai greu de închis pentru recruteri, unde sunt sesizate aceste lipsuri, provin din IT, sectorul tehnic și financiar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri