Cultura organizațională modernă este dependentă de birou. La un calcul simplu, înainte de criza sanitară pe care încă o traversăm, cu toții petreceam mai mult timp în acest spațiu decât în propria casă. Sunt, însă, industriile culturale la fel de dependente de un spațiu colectiv de lucru? În definitiv, vorbim despre un domeniu pe care îl împing mai departe inclusiv nomazii digitali, cei care au nevoie doar de un laptop.

Ei bine, nimic nu poate înlocui efervescența unui colectiv grupat în jurul ideilor inovatoare. Dacă ne amintim bine, înainte de emergența rețelelor sociale din mediul virtual, momentele de relaș, în care colegii de birou împărtășeau povești și păreri, reprezentau punctele culminante ale zilei. Merită să explorăm motivele pentru care un spațiu de lucru inspirațional încă reprezintă cadrul ideal pentru echipele ce își găsesc motivația în creativitate.

Cum poate agrega un lider tinerele talente

Cunoaștem, deja, anecdotele legate de diferențele dintre un șef și un lider. Ei bine, este clar faptul că angajații care simt că ideile lor vor fi implementate vor fi mai dispuși să-și ofere contribuția. Acesta este motivul pentru care un lider vizionar va încuraja diversitatea de idei, proactivitatea și inițiativa personală, lăsând micromanagementul în seama celor din subordine. Apropo de diversitate, putem fi siguri că vom avea talente în echipă, dacă vom alege viitori angajați cu specializări înrudite, dar diferite.

Ce rol joacă siguranța sanitară într-un spațiu de lucru

Preferințele angajaților se pot schimba, în funcție de trenduri și de evoluția diferitelor medii profesionale. Un singur lucru pare să se remarce, însă, în actualul context: nevoia unui birou care să garanteze rezistența în fața amenințărilor de ordin sanitar. Propunerea venită din partea Genesis Property, unul dintre cei mai importanți proprietari de clădiri de birouri de clasa A din România, se numește IMMUNE Building Standard™.

Standardul include 135 de măsuri de protecție sanitară, prin care dezvoltatorii sau proprietarii pot oferi chiriașilor confortul unei clădiri sănătoase. Fie că vorbim despre angajați sau rezidenți, cu toții se pot bucura de purificarea aerului, de dezinfectarea suprafețelor, de sistemele de dezinfecție a aerului cu raze UV în lifturi, pentru un transport sigur între etaje, precum și de sistemul de purificare a apei.

Care sunt elementele ce scot în față un birou modern

Există multe elemente care transformă un banal spațiu de lucru într-un loc în care colegii pot forma o comunitate. Vorbim aici despre elementele ambientale care fac locul nu doar mai prietenos, ci și mai inspirațional. De exemplu, în locul sterilelor gri, bej, nuanțele de albastru pastel și de verde sunt mai blânde cu ochiul. Dacă lumina puternică este excelentă pentru concentrare, tonurile mai blânde favorizează concentrarea pe parcursul procesului de gândire creativă.

Cum obținem gândire creativă, în echipă

Ușor de zis, dar ceva mai complicat de pus în practică, fără un mindset specific. Un lider concentrat pe potențialul creativ al echipei sale va elimina barierele sociale și va pune pe primul loc libertatea de expresie a fiecărui angajat. Sesiunile de brainstorming, în manieră degajată, precum și încurajarea masterclass-urilor sau sesiunilor de training online sunt o cale importantă prin care angajații pot asimila noi concepte, pentru a da naștere unor idei valoroase în companie.

De ce avem nevoie de interactivitate

La prima vedere, interacțiunea este un proces natural, pe care îl ducem la îndeplinire chiar și involuntar. Cu toate acestea, este necesar ca ea să fie stimulată chiar de modul în care sunt concepute procesele din companie. Când angajații sunt încurajați să funcționeze în sinergie și să aibă mobilitate în privința echipelor pe care le pot alcătui, strategiile cu efect pe termen lung sunt mai ușor de elaborat.

Talentul și creativitatea merg mână în mână. Acesta este motivul pentru care companiile cu planuri mari au nevoie de un management dinamic și vizionar, bazat mai degrabă pe stimulare, în locul simplei răsplăți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri