Săptămâna de lucru de patru zile, un trend care în străinătate a reapărut în atenție odată cu volumul mare de muncă din pandemie, ar putea să fie implementat și în România, potrivit unui proiect de lege care ce propune modificare Codului Muncii.

Proiect de lege prin care se propune săptămâna de lucru de patru zile în România

Un proiect de lege care ar urma să modifice Codul Muncii este supus deja dezbaterii publice. România ar urma să treacă de la un program de lucru de 5 zile, cât este în prezent, la unul de 4 zile.

saptamana de lucru de patru zile RomaniaSursa foto: Pexels

Citește și: Zile libere 2022. Calendarul zilelor libere și a Sărbătorilor Legale

Timpul de lucru de acum este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Numărul de ore pe zi va putea fi și de 10 ore, în măsura în care se va respecta durata celor 40 de ore pe săptămână.

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.

Modificări aduse alin (1) al art 112 din Codul Muncii

Atenție, însă, această repartizare a timpului de muncă se stabilește de comun acord între angajat și angajator, deci nu va însemna automat o impunere a unui sistem de lucru de patru zile.

Recent, Belgia a adoptat o săptămână de lucru de patru zile. Belgienii vor avea dreptul de a lucra o săptămână de patru zile fără pierderi de salariu în urma unei revizuiri guvernamentale a legislației muncii din țară, determinată de pandemia de COVID. Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8. Măsura care presupune înființarea unui weekend de trei zile a fost adoptată în ședința coaliției de guvernare din 15 februarie.

Pe măsură ce munca la distanță a devenit un necesar fără de care nu companiile din întreaga lume nu au putut să funcționeze, în tot mai multe culturi organizaționale s-a pus problema menținerii echilibrului între muncă și viața personală. Pentru tot mai mulți angajați, munca de la distanță a însemnat o trezire la realitate pentru că și-au dat seama că pot să-și echilibreze mai mult viața și ritmul de lucru.

Interesant este că în alte state în care a fost implementat acest sistem de lucru, cum este și Islanda, numărul de ore lucrate în săptămână a fost, de asemenea redus. Vorbim aici de o săptămână de lucru de 35-36 de ore, în loc de 40. Așadar, în România nu se va merge pe acest model.

Săptămâna de lucru de 4 zile. Cine sunt promotorii ideii

Andrew Barnes, fondatorul firmei de servicii financiare din Noua Zeelandă, Perpetual Guardian, și partenerul său, Charlotte Lockhart sunt doi dintre promotorii ideii ca săptămâna de lucru să aibă patru zile. Obiectivul lor e să determine corporațiile să schimbe săptămâna de lucru tradițională la doar patru zile. Barnes a implementat anterior o săptămână de lucru de patru zile la compania sa. Rezultatele au fost atât de pozitive, încât Barnes a început o campanie pentru a determina alte companii să i se alăture.

Microsoft și Unilever, printre companiile care au testat săptămâna de lucru de patru zile

Trendul acesta de lucru în doar patru zile pe săsptămână a fost testat de mai multe companii de-a lungul timpului. De pildă Microsoft Japonia a experimentat un program de săptămână de lucru mai scurt, de patru zile, numit „Work-Life Choice Challenge 2019 Summer”. Compania le-a dat celor 2.300 de angajați oportunitatea de a „alege o varietate de stiluri de lucru flexibile, în funcție de circumstanțele muncii și ale vieții”. Scopul managerilor a fost să vadă dacă va exista o creștere corespunzătoare a productivității și a moralului atunci când orele de lucru din timpul săptămânii sunt reduse. Rezultatele experimentului au fost extrem de pozitive, angajații fiind mai fericiți și cu 40% mai productivi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri