Dacă te-ai decis să devii antreprenor, nu poți pleca la drum fără o minimă pregătire prealabilă. Și totul pornește de la găsirea unei idei de afaceri potrivite. Pentru a stabili acest lucru, trebuie să iei în considerare o serie de aspecte, de la o minuțioasă cercetare de piață la descoperirea abilităților necesare pentru a lansa și menține cu succes afacerea. Iată mai jos șase sfaturi utile pentru a-ți dezvolta ideea ca antreprenor.

Cum să-ți dai seama că ideea va funcționa

Multe persoane au idei de afaceri, însă nu toate se vor concretiza într-un proiect de succes. Pentru a afla dacă ideea ta are șanse mari pe piață, stabilește dacă:

  • răspunde unei nevoi reale. În prezent, este destul de dificil să găsești o idee de afaceri care să fie originală și relevantă în egală măsură. De aceea, ar trebui să afli dacă ideea ta va satisface o cerere reală, pentru că numai așa vei avea ocazia de a ajunge la o clientelă mare.
  • te pasionează cu adevărat. Cel puțin la momentul lansării, este posibil să îți petreci foarte mult timp muncind la proiectul tău, în detrimentul altor aspecte ale vieții, de exemplu, familie ori concedii. Este recomandat ca ideea de afaceri să ți se potrivească și să te lansezi ca independent într-un domeniu de activitate care să te pasioneze cu adevărat.
  • ai cunoștințele necesare pentru a-ți dezvolta ideea. În calitate de antreprenor aflat la început de drum, este esențial să ai abilitățile profesionale care să-ți permită să-ți concretizezi proiectul. De exemplu, dacă iei în considerare infiintare PFA, trebuie să îți demonstrezi pregătirea în acel domeniu, printr-o diplomă sau un atestat justificator. În schimb, dacă vrei să îți înființezi un SRL, nu există limitări în alegerea obiectului de activitate.

3 aspecte importante în gestionarea afacerii

Exista o serie de aspecte esențiale pentru lansarea și dezvoltarea propriei afaceri, așa cum există unele mai puțin importante, de care te poți ocupa ulterior.

Iată ce ar trebui să iei în considerare pentru început:

  • planul financiar - primele luni, poate primii ani ar putea fi mai dificili. Este posibil să nu obții profit o bună perioadă de timp. Acesta este motivul pentru care este important să ai resurse financiare pentru a-ți concretiza planul de afaceri, dar și mici rezerve cu ajutorul cărora să poți trece peste anumite perioade. Alege cu grijă tipul de finanțare care ți se potrivește și asigură-te că iei în considerare toate cheltuielile importante.
  • un contabil bun - asigură-te că te poți baza pe un profesionist pentru a ține contabilitatea, a te ajuta cu toate declarațiile fiscale, plata taxelor, a impozitelor etc. Alege o persoană care îți cunoaște foarte bine domeniul de activitate și care îți poate oferi sfaturi și recomandări valoroase. Poți învăța la fel de bine să-ți gestionezi singur afacerea, apelând la servicii digitale de administrare, precum cel pentru contabilitate PFA. Această alternativă poate permite o reducere a costurilor la lansarea unui proiect.
  • vizibilitate - una dintre cheile succesului constă în vizibilitate, pe toate platformele. Folosește toate locurile strategice posibile, de la clasicul site la rețelele de socializare online și până la comunicate de presă ori canal video. Gestionarea acestor platforme necesită timp considerabil, deci alege cu grijă ce ar putea fi util pentru afacerea ta. Investește și în marketing, chiar dacă resursele financiare sunt limitate. Promovarea afacerii este esențială pentru dezvoltarea clientelei.

Indiferent că vrei să devii antreprenor part time sau cu normă întreagă, înainte de a-ți lansa afacerea, este necesar să urmezi câțiva pași simpli, care pot face diferența între un proiect de succes și o simplă idee. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să fii mai pregătit și să fii sigur că ai luat cele mai bune decizii pentru afacere ta.

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri