Salariul mediu net în România a ajuns la 3.933 lei, conform celor mai recente date de la INS, însă sunt multe domenii în care românii câștigă mult peste, fără ca măcar să ocupe funcții de conducere. Românii care se află în căutarea unui loc de muncă bine plătit se pot orienta către cinci mari domenii în care salariile depășesc 1.000 de euro. Iată care sunt acestea:

1. Inginerie (pe multiple specializări) - 3.000 - 4.000 de euro

România duce lipsă acută de ingineri, fiind nevoie de peste 600.000 de specialiști în următorii 10 ani, care să acopere nevoia din piață. După 1989 au plecat din țara noastră aproximativ 200.000 de ingineri, după cum declara într-o conferință Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnica București (UPB). Universitățile de profil din țară scot anual aproximativ 11.500 de absolvenți, însă tot nu sunt suficienți pentru a acoperi solicitările de HR ale companiilor.

Pentru locurile de muncă din ingineri, oferta salarială pornește de la 1.000 de euro (pentru un inginer junior) și poate să ajungă până la 3.000 - 4.000 de euro în cazul unui inginer senior în IT sau în industria auto.

Ce ingineri sunt cei mai căutați în România:

  • Ingineri construcții
  • Ingineri proiectanți
  • Ingineri Telecomunicații
  • Ingineri producție
  • Ingineri procese
  • Ingineri automatiști
  • Ingineri Date
  • Ingineri CAD

Citește și: Top 10 domenii cu cele mai mari salarii din România

IT& C (Dezvoltator software) – 2.500 de euro pe lună în medie

Sectorul IT este cel care oferă cele mai mari salarii din România, fiind un domeniu care se află într-o continuă dezvoltare. Dacă ne uităm la un dezvoltator software, acesta câștigă, în medie, 2.500 de euro, deși salariile diferă în funcție de experiență și de limbajul de programare în care este specializat dezvoltatorul.

Un software developer se ocupă de dezvoltarea programelor și a sistemelor de operare pe care le folosim atunci când utilizăm internetul. De la procesoare de text, la jocuri și aplicații web sau de mobil, dezvoltatorii sofware sunt cei care le gândesc și le dezvoltă.

Există și domenii în care salariile nu par afectate de contextul economic și geopolitic actual, așa cum e și cazul IT-ului sau al Medicinei. Aceste domenii au în comun faptul că ofertele locale sunt în concurență cu cele din străinătate și acest lucru se reflectă prin creșteri.

Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs

Cel mai recent raport ANIS privind impactul industriei IT în economia României arată că peste 135.000 de persoane lucrează în acest domeniu. Același raport evidențiază că fiecare 10 angajați din IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din economia națională, prin impactul direct și indirect.

Deși oferă cele mai mari salarii, IT-ul românesc are un deficit anual de 15-20.000 de specialiști, în timp ce facultățile reușesc să livreze circa 7.000-8.000 de absolvenți specializați, conform Institutului Național de Statistică (INS).

„Observăm și pe BestJobs că numărul joburilor disponibile în domeniul IT este în creștere, deci deficitul pare a se adânci”, a mai precizat Ana Vișian.

Scrum master - 1.500- 2.000 euro

Un scrum master (Systematic Customer Resolution Unraveling Meeting) este omul din companie care îi ghidează pe membrii unei echipe să se organizeze mai bine, să fie mai eficienți și să respecte termenele limită din proiectele la care lucrează. Practic, un Scrum Master facilitează interacțiunile dintre echipele implicate într-un proiect. Scrum este un cadru de lucru conceput pentru a susține dezvoltarea și livrarea de produse și servicii într-un mediu complex de lucru.

Reprezentanții de la BestJobs explică faptul că acest rol a început să devină din ce în ce mai apreciat și folosit de companii, cu precădere în sectorul IT & C și în cercetare, dar și în vânzări sau marketing, unde se utilizează metodologia Agile.

În România, un scrum master poate să câștige între 1.500 - 2.000 euro net în fiecare lună.

Sectorul financiar (analist financiar) – 1.300 de euro pe lună

Un analist financiar evaluează datele financiare și identifică riscurile și posibilitățile de dezvoltare a unei companii. Tot el este cel care calculează indicatorii de profitabilitate și solvabilitate și deține imaginea de ansamblu a business-ului strict din rapoartele financiare. Un analist financiar este important, fiind practic mâna dreaptă a managementului în deciziile importante de dezvoltare la nivelul firmei.

Oferta salarială medie este de 1.300 de euro/lună net.

Call - center / BPO (Customer support) - 1.000 și 1.500 de euro

În regiunea Europei de Sud-Est, România este un furnizor important de servicii business process outsourcing (BPO), așa că oferta de locuri de muncă din această industrie este una foarte mare. Dacă ne referim concret la sectorul de support clienți într-o limbă străină, salarii în România sunt cuprinse între 1.000 și 1.500 euro net pe lună, potrivit informațiilor furnizate de platforma de recrutare BestJobs, la solicitarea wall-street.ro.

Jobul de Customer Support se concentrează atât pe oferirea de suport clienților companiei la telefon, e-mail sau chat, cât și pe identificarea problemelor cu care se confruntă clienții și soluționarea acestora eficient și rapid. Responsabilitățile diferă de la o companie la alta, în funcție de domeniul de activitate și de cerințele din anunțul de angajare. Cel mai adesea, angajatorii se așteaptă ca cei care aplică să cunoască la nivel avansat o anumită limbă străină, să aibă cunoștințe de lucru pe calculator sau cunoștințe tehnice de IT.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri