Lipsa forței de muncă de pe piața locală determină companiile să-și întărească departamentele de HR pentru care alocă acum mai multe resurse. Potrivit datelor interne ale EXEC-EDU, unul dintre cei mai mari jucători din piața de executive education, în 2022 companiile și-au majorat numărul de angajați din departamentele de HR cu 60%, post-pandemie.

„Foarte multe din provocările companiilor în perioada post-Covid au legătură cu resursele umane. Vorbesc zilnic cu profesioniștii din departamentele de HR, care traversează probabil, una din cele mai provocatoare perioade din carierele lor, plină de presiuni, dar și de oportunități. Acum este momentul să ia frâiele, devenind buni strategi, după ce în ultimii 20 de ani, s-au zbătut să depășească rolul de departament suport. Piața muncii este una foarte dificilă, fluctuația este foarte mare, concurența pentru talente acerbă, de aceea este nevoie de o creștere atât cantitativă, dar și calitativă a capabilităților de HR”, a declarat Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Cele mai recente studii arată că HR-ul a urcat pe locul 2 în topul domeniilor cu cele mai multe joburi disponibile de pe locul 6, imediat după industria de IT, potrivit raportului Hipo.ro. În plus, joburile din resurse umane se află în topul celor mai bune joburi atât la nivel global, cât și în România.

Citește și: A doua pandemie: Angajații din sectorul privat se simt epuizați, depresivi și singuri

În același timp, provocările aduse de contextul post-pandemic au dus la necesitatea formării altor tipuri de competențe de HR. Astfel, noile roluri de resurse umane presupun formarea mentalități de “business partner”, în care competențele de business sunt esențiale, la fel și cele management de proiect, analiză de date și abilități digitale. Aceste realități se regăsesc și pe agendele altor departamente, unde competențele și rolurile s-au schimbat, astfel că angajatorii prioritizează activitățile de training pentru a crește productivitatea. Conform cercetărilor realizate de LinkedIn Learning, 94% dintre angajați ar alege să rămână într-o companie pentru o perioadă mai lungă de timp dacă aceasta l-ar sprijini activ în cariera sa și ar contribui la formarea sa.

Ca răspuns la cererea din piață, EXEC-EDU propune profesioniștilor de resurse umane programul Managementul resurselor umane, care are o tradiție de 20 de ani, dar a fost aliniat 100% la noile tendințe de pe piața muncii. Acesta este singurul program complex de resurse umane susținut de practicieni, care abordează atât componenta strategică a resurselor umane, cât și activitățile de HR și noțiunile legate de legislația muncii.

„Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă companiile astăzi este identificarea și recrutarea de angajați valoroși și menținerea acestora în companie. Multe organizații resimt acut această criză a pieței muncii și își pierd oamenii performanți, care acceptă oferte mai tentante sau, mai rău, devin demotivați, pe fondul foarte mediatizat al fenomenului de quiet quitting. Pentru a avea o strategie eficientă de recrutare și retenție este nevoie de un departament de HR robust și foarte bine echipat. Pe măsură ce piața muncii se schimbă, este nevoie ca și profesioniștii de HR să crească. Programul EXEC-EDU îi ajută să își dezvolte noile abilități, le oferă o privire de ansamblu asupra domeniului, dar și soluții practice cu care pot face față noilor provocări, extrase din experiența experților noștri”, mai spune Oana Scarlat.

Programul EXEC-EDU se adresează managerilor de resurse umane, care au nevoie de o abordare strategică a tuturor proceselor, persoanelor care lucrează în HR și își doresc să înțeleagă toate activitățile unui departament de resurse umane, managerilor sau antreprenorilor care își doresc să aplice cele mai actuale tehnici de HR în companie.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri