Piata neagra a tigaretelor a scazut in luna ianuarie la 13% din totalul vanzarilor, de la 15% in noiembrie 2011, a anuntat joi producatorul de tigarete JTI Romania, care citeaza un studiu al companiei de cercetare Novel.
Scaderea este considerata de JTI "remarcabila" in comparatie cu ianuarie 2010, cand contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecinta a cresterilor masive ale accizei la tigarete. Ulterior, comertul ilegal cu tigarete a intrat pe un trend descendent, cu exceptia lunilor iulie si noiembrie din 2011, scrie Mediafax.

"Piata neagra a scazut semnificativ pentru ca autoritatile au actionat in mod concertat. Dupa semnalul puternic dat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, prin care combaterea comertului ilicit cu tigarete a devenit o prioritate, legislatia s-a modificat, a fost emis un ordin comun al ministrilor de Interne si de Finante, s-a constituit un grup de lucru si s-a elaborat un plan strategic de combatere a comertului ilicit cu tigarete", a declarat intr-un comunicat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

Ea a adaugat ca datorita eforturilor autoritatilor din Republica Moldova ponderea contrabandei cu tigarete cu timbru moldovenesc a scazut.

"Din pacate, asistam in momentul de fata la un fenomen de majorare a contrabandei cu tigarete provenite din Serbia. Pentru ca piata neagra sa scada si pe viitor, legislatia trebuie sa fie imbunatatita in continuare, iar calendarul de majorare a accizelor, publicat in Codul Fiscal, sa fie respectat. Nu in ultimul rand, eforturile Ministerului Finantelor in privinta stabilitatii fiscale sau eforturile autoritatilor de combatere a contrabandei nu ar trebui sa fie zadarnicite de initiative paralele, cum a fost cea a cresterii asa numitei taxe pe viciu, inclusa in proiectul de lege a sanatatii, retras intre timp", a mai spus Gilda Lazar.

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs al producatorului de tigarete BAT Romania, spune ca reducerea pietei negre determina implicit cresterea sumelor colectate la bugetul statului, prin taxele si impozitele platite de companiile din industria tutunului.

Astfel, potrivit Autoritatii Nationale a Vamilor, in ianuarie 2012 incasarile din acciza la tigarete au fost cu 42% mai mari fata de luna ianuarie a anului trecut.

"Un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro, iar daca s-ar reduce la zero comertul ilicit cu tigarete aproximativ 400 milioane de euro ar intra suplimentar in bugetul statului", a spus Popa.

Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs la cel de-al treilea mare producator de tigarete de pe piata interna, Philip Morris Romania, crede ca este nevoie de imbunatatirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze contrabanda si evaziunea fiscala.

"Aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infractiunii de evaziune fiscala/contrabanda, atat pe teritoriul vamal national, cat si in punctele de trecere a frontierei, ar fi de natura sa simplifice procedurile. In prezent, pe teritoriul Romaniei reprezinta infractiune detinerea, transportul sau comercializarea fara drept a unei cantitati de 10.000 de tigarete, iar in punctele de trecere a frontierei este infractiune introducerea sau scoaterea ilegala din tara a tigaretelor a caror valoare in vama este de peste 20.000 de lei", a adaugat Vasilescu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. In 2011, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde euro, reprezentand accize si TVA.

Citeste si Operatiunea Tigareta in 2012: Scumpirile au venit, ce se intampla cu „demonul” contrabanda?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri