Reteaua de transport a electricitatii poate prelua productia a cel mult 2.000 MW instalati in centrale eoliene, reprezentand jumatate din nivelul estimat de operatorul de sistem Transelectrica, a declarat Louis Borgo, senior banker in departamentul power and energy Department al BERD, conform Mediafax.
"Am facut un studiu de fezabilitate pentru a vedea cate centrale eoliene poate prelua reteaua de transport in Romania. Reteaua nu poate prelua mai mult de 2.000 MW, doar daca se fac investitii substantiale. Transelectrica apreciaza ca poate primi in retea 4.000 MW. Trebuie sa intelegem ca investitiile sunt esentiale pentru a garanta siguranta retelelor", a declarat Borgo.

Transelectrica estimeaza ca in situatia actuala si fara investitii suplimentare poate prelua in retea o capacitate de circa 4.000 MW in centrale eoliene.

Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ajungea la sfarsitul anului trecut la aproximativ 1.000 MW si s-ar putea dubla in acest an.

Potrivit acestor date raportate la studiul realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), capacitatea retelei de conectare a centralelor eoliene ar ajunge la nivelul maxim la finalul anului in curs.

Borgo a adaugat ca in prezent exista contracte de racordare la reteaua de transport pentru 8.700 MW instalati in capacitati eoliene. De asemenea, legea energiei regenerabile nu este complet finalizata, iar asta creaza "temeri" unor investitori.

"Legea de sprijin a energiilor regenerabile nu este complet finalizata si asta sperie pe unii investitori. Noi presam pentru clarificari. Stiu ca unele contracte de racordare a parcurilor eoliene vin cu obligatii impuse investitorilor de catre Transelectrica. Noi vrem ca Transelectrica sa ne lamureasca unde anume este nevoie de investitii pentru a nu exista congestii in retea", adauga Borgo.
BERD continua finantarea de parcuri eoliene
BERD continua sa acorde credite pentru constructia de parcuri eoliene in Romania, in 2012 institutia avand in plan, printre altele, finantarea a cinci parcuri eoliene si a unei termocentrale.

Potrivit lui Borgo, valoarea totala a proiectelor pe care BERD le va finanta in Romania se ridica la "cateva sute milioane de euro".

Producatorii de energie din surse regenerabile castiga de doua ori, odata prin vanzarea enegiei, iar apoi prin comercializarea certificatelor verzi.

Certificatele sunt emise de operatorul sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica, care le aloca producatorilor de energie din surse alternative. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vand, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

Potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati aproximativ 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020 pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

Piata certificatelor verzi ar urma sa se tripleze in 2012 si sa treaca de 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al productiei de electricitate din surse regenerabile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri