Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, a anuntat azi constituirea unui grup de lucru alcatuit din reprezentanti ai ministerului, ai Ministerului de Justitie, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei de medicamente pentru realizarea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul al taxei de claw-back.
„In perioada urmatoare, pana cel tarziu 15 iunie 2012, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza careia se vor lua urmatoarele decizii privind modificarea taxei de clawback", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Institutia a mai anuntat ca reprezentantii asociatiilor producatorilor romani si internationali de medicamente (ARPIM) si cei ai asociatiei producatorilor de medicamente generice (APMGR) au fost de acord cu aceasta varianta de lucru si ca acestia vor face parte din grupul de lucru.

Constituirea grupului de lucru vine pe fondul esecului discutiilor din ultimele trei saptamani dintre reprezentantii industriei farmaceutice si cei ai ministerului pentru modificarea taxei claw-back.

Potrivit calculelor producatorilor si importatorilor de medicamente de pe piata locala, cuantumul taxei claw-back, de 400 de milioane de euro/an (valoare calculata pentru 2011), nu poate fi sustinut de industria farmaceutica. Daca un producator/importator de medicamente nu poate achita aceasta taxa trimestriala (calculata in baza unei formule care tine cont de cota de piata si de cresterea vanzarilor - vezi aici cum se calculeaza), atunci produsele sale sunt retrase de pe lista celor compensate si gratuite.

Producatorii spun ca nu dispun de banii necesari pentru a achita taxa claw-back


Producatorii de medicamente au solicitat saptamana aceasta anularea aplicarii taxei claw-back in forma actuala si au cerut Guvernului modificarea legii aferente, precum si o bugetare corecta a nevoii de farmaceutice la nivel national, pornind de la consumul real de anul trecut.

„Cuantumul taxei claw-back nu poate fi sustinut de industrie, ea reprezentand peste 400 de milioane de euro pe an, o medie de 33,6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente, peste impozitele aferente oricarei societati comerciale, unica in Europa in aceasta forma”, se arata intr-un comunicat al companiilor membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Pentru trimestrul I din 2011, valoarea taxei claw-back pe care trebuie sa o plateasca producatorii si importatorii de medicamente depaseste 100 de milioane de euro, potrivit Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham).

Din ianuarie 2012, o noua versiune a taxei claw-back se aplica producatorilor farmaceutici prezenti pe piata romaneasca vezi aici formula concreta de calcul). Taxa este una dintre incercarile guvernului roman de a spori veniturile in sistemul public de sanatate, in conditiile in care ratele actuale de contributie la asigurarile de sanatate au ramas neschimbate, remarcau specialistii de la Institutul de Prognoza Economica intr-un studiu prezentat anul acesta.

Potrivit ARPIM si APMGR, in calcularea taxei s-a pornit de la o evaluare gresita in bugetul de medicamente a consumului real in 2011 (5,7 mld. lei fata de consumul real de 6,8 mld. lei), includerea in baza de calcul a TV, precum si a adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor, dar si utilizarea unor date eronate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Daca taxa va continua sa fie aplicata in formula actuala, producatorii de medicamente prognozeaza o posibila disparitie a unor produse farmaceutice compensate sau gratuite, precum si retragerea unor producatori si inchiderea unor unitati de productie.

Sursa foto: Agerpres.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri