Capacitatile de productie a energiei din surse regenerabile nu pot garanta siguranta alimentarii consuamtorilor, iar Guvernul ar trebui sa gaseasca solutii si pentru sprijinirea unitatilor conventionale, spun specialisti si directori din companii din sectorul energetic, potrivit Mediafax.
"Regenerabilele nu vor asigura siguranta alimentarii cu energie, Guvernul trebuie sa gaseasca solutii", a declarat miercuri presedintele companiei GDF SUEZ Energy Romania, Eric Stab.

Directorul general al firmei Giga Energy, Cristina Popescu, a spus ca ar trebui sprijinite si investitiile in energia conventionala, nu doar unitatile regenerabile.

"Preturi mici ale regenerabilelor scad atractivitatea investitiilor in unitati clasice noi. Se vorbeste foarte mult de sprijin pentru regenerabile, dar foarte putin pentru unitati clasice. Ar trebui gasita o forma de sprijin si pentru capacitatile conventionale", a spus Popescu.

Guvernul sprijina productia de energie regenerabila prin sistemul certificatelor verzi, care se acorda gratuit companiilor pentru electricitatea produsa si livrata in reteaua electrica. Acest sprijin este de fapt platit de toti consumatorii de electricitate.

In acelasi timp, productia de energie in centrale pe gaz, carbune, pacura sau combustibil nuclear nu beneficiaza de vreun sprijin din partea statului.

Stab a adaugat ca Romania ar trebui sa acorde mai multa atentie eficientei energetice, avand in vedere ca nivelul ei este mult mai mare decat nivelul european.

"Guvernul ar trebui sa promoveze o folosire eficienta a energiei pentru a pastra cat mai mici preturile pentru consumatori.
Intensitatea energetica aici de mult mai mare fata de media europeana. Nu mai amanati deciziile", a continuat Stab.

Directorul de afaceri corporative din CEZ Romania, Adrian Borotea, a afirmat ca in opinia lui in Romania ar trebui construite mai degraba centrale electrice mai mici si mai aproapiate de locurile de consum decat centrale cu puteri de sute de megawatt.

In ultimii sapte ani Guvernul a anuntat ca sustine constructia de noi termocentrale, care sa inlocuiasca unitati invechite si care produc energia la costuri mari. Cu toate acestea, niciunul dintre planurile guvernelor nu s-a concretizat, iar singurele unitati noi de productie a energiei puse in functiune in ultimii ani au fost construite de companii private.

"Daca vrem investitii noi in productia de energie, pretul la consumatorul final trebuie sa fie suficient de atragator pentru investitori", a mai spus Borotea.

Printre cele mai mari si mai asteptate proiecte de catre investitori sunt hidrocentrala Tarnita (judetul Cluj) si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Desi Guvernul a inclus aceste doua proiecte in toate strategiile energetice pe care le-a elaborat in ultimii sapte ani, considerandu-le esentiale pentru sistemul energetic national, pana in prezent nu a reusit sa le inceapa.

(sursa foto: freedigitalphotos.net)


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri