Directorul general al firmei ETEM Systems, Andreas Laspadakis, apreciaza ca in acest an nu mai exista piata pentru parcurile de productie a energiei din surse fotovoltaice, dupa "boom-ul"din 2013, ca urmare a schimbarilor legislative si lipsei accesului la finantare.

"Nu o sa mai vedem boom-ul fotovoltaic de anul trecut. Dar depinde si de legislatie. (...) Problema in Romania este ca legislatia nu este stabila. De asemenea, marea problema este finantarea, bancile nu se arata dornice sa crediteze proiecte pentru sectorul fotovoltaic. Din informatiile pe care le am, doar banci precum Volksbank si Unicredit mai crediteaza proiecte fotovoltaice", a declarat Laspadakis pentru Mediafax.

Firma elena ETEM Systems livreaza structura metalica de sustinere a panourilor fotovoltaice atat pe sol, cat si pe cladiri.

"Multe companii nu vor sa se implice in instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperisuri deoarece legislatia nu ofera un cadru stabil. Pentru noi, parcurile solare mari aduc cifra de afaceri mare, dar profit mic. In schimb, instalarile pe acoperisuri aduc o cifra de afaceri mica, dar profit mare, pentru ca sunt facute din mult aluminiu", a precizat Laspadakis.

Firma a asigurat anul trecut solutii pentru instalarea panourilor fotovoltaice pentru trei proiecte care totalizeaza 8 MW in Bistrita, iar in prezent are in derulare doua proiecte care totalizeaza 11 MW in Sibiu. De asemenea, in 2012 firma a livrat structuri din aluminiu pentru un proiect de 7 MW in Colibasi.

Printre clientii ETEM se numara compania Luxten, careia firma greceasca i-a livrat structuri de aluminiu pentru panouri fotovoltaice de 0,3 MW pe sediul din Bucuresti.

"In urmatoarele saptamani vom incepe sa montam structurile pentru panouri solare pe trei acoperisuri, printre altele pe o gradinita si o scoala. In total, in Romania am participat, direct, prin solutiile noastre, si indirect, prin livrarea de echipamente si meteriale, la montarea de panouri fotovoltaice pentru parcuri ce totalizeaza 80 MW. Pentru o casa, instalarea unor panouri solare de 10 kW costa aproximativ 20.000 euro", a adaugat Laspadakis.

ETEM Systems face parte din holdingul metalurgic Viohalco si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,6 milioane euro. Pentru 2014 firma estimeaza unr ulaj de 3,2 milioane euro.

La nivel de grup, cifra de afaceri a fost anul trecut de 250 milioane de euro, in scadere cu 7,4% fata de 270 milioane euro in 2012, pe fondul fondul scaderii sectorului constructiilor.

"Pentru 2014 estimarile sunt optimiste pentru ca piata constructiilor a inceput sa urce din nou, deci ne asteptam ca si cifra de afaceri sa creasca", a spus Laspadakis.

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a decis anul trecut ca producatorii de energie regenerabila vor primi mai putine certificate verzi. Pe langa scaderea numarului de certificate verzi, Guvernul a hotarat sa amane, de la 1 iulie 2013, acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in energie verde.

Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a ajuns anul trecut la aproape 1.000 MW, fata de 49 MW la sfarsitul luni 2012, echivalentul a 5% din totalul unitatilor de productie a energiei din Romania, de 20.000 MW.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri