Productia gazelor din Mare Neagra va depinde doar de conditiile comerciale si de nivelul taxarii. Potrivit CEO-ului OMV, Rainer Seele, gazul din Mara Neagra ar putea alimenta piata romaneasca si pe cea din Bulgaria. El a adaugat ca decizia de a scoate gazele din perimetrele din Marea Neagra operate de OMV Petrom ExxonMobil sin SUA va fi una comerciala si va fi luata in functie de "cum va arata piata".

"E o lupta pentru supravietuire in industria de petrol si gaze. In unele tari, ca Anglia sau Germania, guvernele au luat decizia de a miscora taxele. Companiile au putin numera si multe dintre ele mor din cauza pretului barilului de petrol. Cel mai mult mi-ar placea ca gazul din Marea Neagra sa ajunga pe piata romaneasca", a declarat Seele intr-o intalnire cu presa din Romania.

Romania are un nivel al taxarii productiei de petrol si gaze neschimbat din 2004, anul in care OMV Austria a preluat controlul Petrom. Desi, la nivel politic, s-a discutat de mai multe ori modificarea taxelor aferente productiei hidrocarburilor, acest lucru nu s-a intamplat.

Seele a spus ca pana in 2020 nu se pune problema de a vedea niciun metru cub de gaz din Mara Neagra, precizand ca in prezent piata romaneasca nu are nevoie de el, intrucat productia actuala satisface cererea integral, nemafiind nevoie nici de importuri din Rusia.

OMV a incheiat anul trecut un cord cu rusii de la Gazprom care prevede un schimb de active. Grupul austriac, actionarul majoritar al OMV Petrom face parte din grupul de companii care dezvolta gazoductul Nord Stream 2, care va duce gaze din Rusia pe sub Marea Baltica pana in Austria.

Citeste si:
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania
PENNY Market incheie anul...

Potrivit lui Seele, afacerile cu rusii si proiectele OMV Petrom in domeniul gazelor din Romania nu se afla intr-o competitie.

"Romania nu are de ce sa isi face griji pentru schimbul de active cu Gazprom. Romania e ca un tablou cu rasaritul soarelui", a adaugat Seele.

Seful OMV a tinut sa precizeze ca tranzactia cu Gazprom nu are niciun efect in Romania si ca niciodata nu a fost adusa in discutie vanzarea vreunui activ din Romania.

Mariana Gheroghe, CEO-ul OMV Petrom, a anuntat in luna februarie ca producatorul de hidrocarburi a finalizat campania de explorare a perimetrelor pe care le are concesionate in Marea Neagra.

Citeste si:
M. Muncii: In Romania, oamenii vor sa se pensioneze cat mai devreme
Ministrul Muncii, despre...

Decizia finala de a investi in exploatarea acestor perimetre va fi adoptata in aproximativ doi ani, daca va putea fi dovedita viabilitatea lor comerciala.

OMV Petrom si partenerul sau ExxonMobil au investit 1,5 miliarde de dolari incepand din 2008 in explorarea Marii Negre. Pana acum, cele doua companii au forat sapte sonde, iar cele mai multe dintre ele au "intalnit acumulari de gaze", potrivit raportului financiar al OMV Petrom aferent anului 2015.

Sursa foto: www.omv.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Seele: Petrom trebuie sa treaca granitele pentru noi rezerve