Se estimeaza ca piata farmaceutica din Romania va inregistra afaceri record anul acesta, cresterile fiind stimulate de campaniile publicitare din mass media si de situatia de criza din sistemul de sanatate. In ultima perioada mai multi manageri ai marilor companii din tara atrag atentia asupra problemelor care afecteaza sanatatea populatiei din Romania, printre care si Christian Rodseth, managing director al Janssen Romania. El a precizat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca cresterea treptata a finantarii bugetului alocat medicamentelor, alaturi de un sistem de sanatate dezvoltat pe baza masurarii beneficiilor obtinute poate returna pe termen mediu si lung rezultatele dorite pentru pacientii romani, respectiv accesul la timp la inovatie accesibila.

“In momentul de fata, discutia din spatiul public este axata in mare parte pe costul de achizitie al medicamentelor, si nu pe costul total presupus de gestionarea unei afectiuni, inclusiv diagnosticul, tratamentul, monitorizarea ei si spitalizarea (din punct de vedere financiar si al personalului) sau al altor servicii de ingrijire. Aceasta conversatie ar trebui sa ia in considerare un set extins de factori, dincolo de costul de achizitie al medicamentelor.

S-a observat ca in 20 de tari din UE, cresterea cheltuielilor pentru medicamente este mult in urma altor cheltuieli din sanatate. In Europa, medicamentele au reprezentat mai putin de 16% din totalul cheltuielilor din sanatate in anul 2014, o mare parte a acestor costuri au fost generate de spitalizari. Romania este a doua tara dupa Grecia care cheltuie cea mai mare parte din bugetul sanatatii pe ingrijirea pacientilor in spitale si are unul dintre cele mai mici nivele de investitii in ingrijirea ambulatorie. Prin urmare, eficientizarea ar trebui cautata dincolo de sfera medicamentelor”, a explicat Christian Rodseth, managing director Janssen Romania.

Directorul general al Janssen Romania sustine ca bugetul sanatatii ar trebui conceput luand in considerare plus valoarea pe care medicamentele o pot oferi pacientilor romani prin eliminarea obstacolelor de acces astfel incat fiecare dintre acestia sa poata beneficia de tratamentul potrivit la timp. Iar acest lucru poate fi realizat doar printr-o finantare adecvata si eficienta. Cresterea treptata a finantarii bugetului alocat medicamentelor, alaturi de un sistem de sanatate dezvoltat pe baza masurarii beneficiilor obtinute poate returna pe termen mediu si lung rezultatele dorite pentru pacientii romani, respectiv accesul la timp la inovatie accesibila.

“Alaturi de nevoia actualizarii finantarii si de politica celui mai mic pret din UE, industria farmaceutica se mai confrunta cu o provocare: taxa clawback. Suntem ingrijorati de evolutia acesteia deoarece a ajuns la valori nesustenabile. Abordarea pe care industria o propune pe termen scurt (2018) este o taxa de clawback fixata la 15% pentru medicamentele originale, protejate de patent. Cu aceasta taxa de clawback fixa, BAt-ul ar trebui sa ajunga la 6.983 milioane de lei in anul 2018, considerand 1.745 milioane de lei pe trimestru, +15% fata de cel actual (care este inghetat la nivelul de consum de medicamente din ultimul trimestru al anului 2011).

Totodata, consumul de medicamente din spitale ar trebui sa fie eliminat din calculul taxei. In acest mod ar fi asigurate sustenabilitatea si predictibilitatea pentru industria farmaceutica, ceea ce le-ar permite companiilor sa isi mentina pe piata medicamentele sau sa aduca in continuare si mai multe optiuni terapeutice pentru pacientii romani”, a precizat Christian Rodseth.

Pacientii romani au nevoie de registre electronice

El a adaugat ca standardizarea colectarii datelor este un pas practic important, indispensabil pentru a ajunge cu adevarat la modelele unor sisteme de sanatate bazate pe masurarea beneficiilor. Este important angajamentul autoritatilor care sa indice dorinta acestora de a face trecerea spre un sistem de sanatate bazat pe masurarea beneficiilor pentru pacienti. In acest sens, infiintarea registrelor electronice ale pacientilor are un rol critic in atingerea acestui echilibru dintre valoarea adusa de terapiile inovatoare si investitia necesara.

Dosarele electronice ale pacientilor evalueaza valoarea pe care o genereaza tratamentele prin colectarea informatiilor relevante despre numarul de pacienti tratati, cantitatea de medicamente administrata si beneficiul real pe care acestea il au pentru sanatatea lor.

In ultimii cinci ani, inclusiv cel in curs, Janssen a lansat 7 noi medicamente pe piata din Romania pentru pacientii diagnosticati cu unele dintre cele mai grave afectiuni, cum ar fi leucemia limfocitara cronica, mielomul multiplu sau schizofrenia. In plus, incepand cu anul 2017, Janssen a incorporat portofoliul Biogen de medicamente pentru scleroza multipla in Romania, tarile baltice si in Rusia.

“Planurile noastre globale de a lansa 10 noi medicamente si vaccinuri la nivel international pana in anul 2019 sunt in plin progres si ne asteptam sa le indeplinim asa cum am anuntat. Mai mult decat atat, avem in derulare mai multe studii clinice si dosare depuse pentru noi indicatii si lansari, avand un pipeline unic in industrie, care ne face increzatori in capacitatea noastra de a schimba profund traiectoria sanatatii umane”, a incheiat Christian Rodseth.

Potrivit celor mai recente date comunicate de Cegedim (iunie 2018) in raportul „Pharma & Hospital”, este inregistrata o crestere in ansamblu de 6,6% in volum pentru piata de medicamente in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada a anului 2017, in vreme ce cresterea in valoare este de 11,8%. In aceeasi perioada, volumul medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala a crescut cu 5,6% fata de intervalul corespunzator din 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri