In ultimii ani piata farmaceutica din Romania a stagnat fata de pietele din Vest. Jucatorii din industrie s-au implicat din ce in ce mai mult si au incercat sa arate autoritatilor cum sunt afectati de anumite norme legislative si care sunt motivele crizei de medicamente in care ne aflam.

Pentru a afla mai multe despre schimbarile realizate in 2018 pe piata farmacetica, dar si despre ce ne asteapta in anul care vine, wall-street.ro a vorbit cu unul dintre liderii producatorilor de medicamente inovatoare, Janssen, administrator Johnson & Johnson Romania.

Wall-Street: Cum s-a schimbat piata farmaceutica in 2018 si ce previziuni aveti pentru 2019?

Christian Rodseth, managing director Janssen Romania: Potrivit raportului „Health at a Glance: Europe” publicat in noiembrie 2018, realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in cooperare cu Comisia Europeana, cheltuiala anuala per persoana realizata in 2016 cu produsele farmaceutice in Romania a fost de numai 255 de euro, in vreme ce media de la nivelul Uniunii Europene (UE) este aproape de dublul acestei valori, respectiv 417 euro. Mai mult decat atat, in Romania, pana nu demult, durata pentru ca un produs sa ajunga la pacientii romani, din momentul obtinerii autorizatiei de punere pe piata, era de 4,5 ori mai mare decat media europeana.

Progresul recent realizat in cursul anului 2018, in directia asigurarii unui acces mai rapid al pacientilor la medicamentele de care au nevoie, este binevenit si de apreciat. Cu toate acestea, pentru anul care urmeaza, obiectivul ar trebui sa fie acela de a ne asigura ca pacientii romani au un nivel de acces la medicamentele inovatoare comparabil cu standardul european. Oamenii sufera de diverse afectiuni in orice tara si cred ca ar trebui ca pentru niciunul dintre noi sa nu existe o diferenta intre un diagnostic pe care il primeste in Romania, Italia sau Spania – din punct de vedere al nivelului standardului european de ingrijire din domeniul sanatatii.

Asadar, anul viitor va veni cu provocari pe masura ce continuam demersul de a creste accesul la inovatie, astfel incat pacientii sa poata beneficia de standarde europene in domeniul sanatatii, care, in esenta, inseamna o calitate mai buna a vietii si, totodata, o comunitate si o economie mai productive.

In acelasi timp, Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene in primul semestru al anului 2019 trebuie sa fie sustinuta odata cu promovarea imbunatatirii accesului la inovatie.

Wall-Street: Cum credeti ca va evolua/involua piata farma si care vor fi factorii de evolutie/involutie??

Christian Rodseth: In anul 2018, piata farmaceutica a fost influentata consistent de evolutia taxei clawback care, in calitate de membrii ai industriei, credem ca trebuie sa fie imbunatatita din punct de vedere al transparentei si predictibilitatii astfel incat sa promoveze un climat sustenabil pentru piata.

Alaturi de metodologia de evaluare a tehnologiilor medicale (Health Technologies Assessment – HTA), taxa clawback ar trebui sa fie proiectata pentru a incuraja si pentru a promova accesul pacientilor romani la inovatie. Asadar, in acest moment, este prea devreme sa facem proiectii, intrucat este binecunoscut faptul ca autoritatile lucreaza in prezent pe marginea acestor doua subiecte, ca urmare si a consultarilor la care reprezentantii mediului de afaceri in domeniu au fost invitati.

Taxa clawback ramane un motiv de ingrijorare in masura in care nu este abordata

Wall-Street: La ce schimbari majore ne putem astepta in 2019?

Christian Rodseth: Pentru anul 2019, cel mai probabil, asteptam cu totii sa aflam mai multe despre noua formula de calcul a taxei clawback la care autoritatile lucreaza in prezent. Taxa clawback ramane un motiv de ingrijorare in masura in care nu este abordata. In acelasi timp, ramane valida nevoia de crestere a bugetului alocat medicamentelor astfel incat sa fie prevenita disparitia acestora de pe piata. De asemenea, modificarile propuse pentru sistemul HTA trebuie sa asigure cresterea sustinuta a accesului la inovatie pentru pacientii romani.

Medicamentelor inovatoare le sunt atribuite aproape 73 de procente din cresterea sperantei de viata a societatii, alaturi de rezultate in ansamblu mai bune pentru pacienti si sistemele de sanatatei. Totodata, solicitarile la care sistemele de sanatate sunt supuse sunt mai mari ca niciodata si sunt determinate de populatia in imbatranire, de cresterea prevalentei bolilor cronice si de progresele tehnologice realizate in toate aspectele ingrijirii sanatatii. La Janssen, avem angajamentul sa discutam cu factorii decizionali, autoritati si celelalte parti interesate pentru a crea impreuna solutii flexibile, personalizate si echitabile care recunosc plus-valoarea pe care o ofera medicamentele, alaturi de facilitarea unui acces sustinut la terapii transformationale care ofera pacientilor rezultate mai bune. Prin urmare, o tema generala cu privire la accesul imbunatatit la medicamente este reprezentata de aplicarea schemelor de acces facilitat (Managed Entry Agreements – MEAs), care, in opinia noastra, este necesar sa devina realitate. Sustinem utilizarea schemelor de acces facilitat, care fac parte din optiunile disponibile, pentru atingerea acestui obiectiv cu privire la acces. Experienta a demonstrat faptul ca schemele de acces facilitat pot fi intrebuintate in mod eficient pentru a accelera sau pentru a extinde accesul la medicamente, in special in acele contexte in care pot exista posibile neclaritati de natura clinica sau economica din partea autoritatilor – de exemplu, absorbtia medicamentului, durata tratamentului si/sau eficienta sa demonstrata in practica reala.

Pentru a limita riscul financiar si impactul economic, odata cu recunoasterea valorii pe care inovatia o are, suntem deschisi stabilirii de parteneriate cu autoritatile pentru a ne asigura ca pacientii au acces la terapiile noastre, fie prin acordurile de tip cost-volum, fie prin bugete fixate la o anumita valoare, sau alte parteneriate financiare.

Wall-Street: Cum a fost anul 2018, din punct de vedere financiar, comparativ cu anii trecuti?

Christian Rodseth: Anul acesta am apreciat imbunatatirea adusa accesului la inovatie pentru pacientii romani prin introducerea unor noi molecule pe piata si un ritm constant in acest sens, fata de anii anteriori. Cu toate acestea, pentru anul care urmeaza, obiectivul ar trebui sa fie acela de a ne asigura ca pacientii romani au un nivel de acces la medicamentele inovatoare comparabil cu standardul european, si mai sunt niste pasi de facut in acest sens.

Citeste si:

    In acelasi timp, in 2018 asistam la niste perspective pozitive cu privire la cresterea bugetului alocat medicamentelor si sper ca acestea se vor concretiza. Procentul din Produsul Intern Brut al Romaniei care a fost alocat sanatatii este 4,5% in anul 2018 si recomandam cresterea graduala, in fiecare an, a acestuia pentru a ajunge la media Uniunii Europene. In 2017, media europeana a fost de 9,6% conform raportului „Health at a Glance: Europe” 2018.

    Wall-Street: Care au fost cele mai importante evenimente in 2018 care au adus schimbari la nivel de companie?

    Christian Rodseth: Anul acesta, Janssen a marcat aniversarea a 25 de ani de activitate in industria farmaceutica din Romania. Devenim o companie matura si ne consolidam prezenta locala din punct de vedere al portofoliului oferit pacientilor, precum si din perspectiva initiativelor si proiectelor pe care le sustinem pentru a facilita accesul la inovatie si pentru a creste accesibilitatea acesteia in beneficiul oamenilor.

    Citeste si:

      In anul 2018, am reusit sa punem la dispozitia pacientilor romani, precum si a profesionistilor din domeniul sanatatii in egala masura, noi medicamente pentru tratamentul mielomului multiplu si psoriazis, precum si pentru HIV/ SIDA, care speram ca vor contribui la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

      Ne-am respectat angajamentul pe care il avem dincolo de portofoliu, prin proiecte caritabile si de responsabilitate sociala, ca de exemplu parteneriatul cu cea de-a sasea editie a Swimathonului, sau programele de sustinere a pacientilor alaturi de sprijinul financiar pentru analizele necesare in terapia cancerului de prostata si a cancerelor de sange.

      De asemenea, suntem in mod special incantati de rezultatele celei de-a doua editie a hackathonului, Hacking Health, prin care am adus impreuna entitatile din domeniul sanatatii si profesionisti pasionati din domeniul IT. Consideram ca ne-am atins acest unic obiectiv al proiectului de a apropia si mai mult sfera digitalului de domeniul sanatatii din Romania si transformarea in realitate a conceptului eHealth.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri