Metrorex are conturile blocate in urma unei datorii de 94 de milioane de lei, bani pe care transportatorul subteran trebuia sa ii mai dea companiei italiene Astaldi dupa ce aceasta a castigat o serie de procese in instanta, au declarat, marti, pentru Agerpres, surse din Metrorex.

"In urma proceselor pe care le-am pierdut in instanta, noi trebuie sa le mai dam 94 de milioane de lei si ne-au pus poprire pe conturi. Astazi s-a discutat cu ei, se gaseste o solutie de reesalonare, zilele astea ar trebui sa se rezolve situatia. Cumva au acceptat propunerile noastre, asteptam acum sa vedem daca si conducerea companiei-mama, de la Roma, va fi de acord cu propunerile noastre", au spus sursele.

Potrivit acestora, Metrorex a platit italienilor pana acum peste 140 de milioane de lei, ramanand aceasta suma de 94 de milioane de lei, care reprezinta daune interese si cheltuieli de judecata in urma acestor procese.

Totodata, sursele au precizat ca Astaldi a incetinit drastic ritmul lucrarilor la Magistrala 5 de metrou si conditioneaza realizarea acestora de recuperarea celor 94 milioane de lei, desi Metrorex este cu platile la zi pentru contractul M5.

"Noi suntem cu platile la zi pe lucrari si nu avem nicio restanta la ei apropo de lucrarile pe Magistrala 5, doar ca ei au incetinit ritmul de lucru si acum au blocat si conturile pentru acesti bani care reprezinta daune interese si cheltuieli de judecata in urma proceselor pe care ei le-au castigat. Au incetinit drastic ritmul de lucru si conditioneaza executia lucrarilor pe Magistrala 5 de recuperarea acestor bani, desi castigarea unor procese in instanta este total diferita de lucrarile propriu-zise si de plata lucrarilor propriu-zise, deci in principiu contractul trebuie sa se deruleze la fel, sa se respecte graficele asumate la inceputul anului. Ei nu ar trebui sa conditioneze, dar o fac", au mentionat sursele, care au admis ca ar putea avea multe probleme din aceasta cauza, una din ele fiind imposibilitatea de a se plati salariile.

Pana in prezent, Astaldi a incasat de la Metrorex peste 140 de milioane de lei in urma proceselor castigate si mai sunt 94 de milioane de lei.

In luna decembrie 2019 este preconizata darea in folosinta a Magistralei 5 de Metrou, cu patru ani intarziere. Valoarea totala a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de retea si la 63 de statii de metrou.

Primul termen avansat pentru metroul din Drumul Taberei a fost 2015. In anul 2011 s-a semnat primul contract, cel pentru partea de structura, iar termenul era de 36 de luni. Astfel, 300.000 de calatori ar fi putut fi preluati de metrou pe acest tronson Eroilor - Drumul Taberei. Dar, Magistrala M5 s-a confruntat cu probleme de avize, probleme de finantare, probleme de lucrari neprevazute care au aparut pe parcursul executiei lucrarilor.

Ministerul Finantelor Publice va acorda Metrorex un imprumut in suma de 188,353 milioane lei, pe 10 ani, in vederea acoperirii obligatiilor de plata instituite de instantele judecatoresti catre Asocierea Astaldi - FCC Construccion, Delta A.C.M. 93 - AB Construct, conform unui proiect de Ordonanta publicat la jumatatea lunii iunie 2018 pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri